Meest gelezen

Bestemming: bib 2024 – praktische info voor bibs

Deze zomer loopt de vijfde editie van Bestemming: bib! in de bibs. Iedereen tussen 3 en 18 jaar kan in een deelnemende bib een reispas

De leeswereld van Ibe Rossel

Voor auteur Ibe Rossel voelen schrijven en lezen even natuurlijk aan als eten en slapen. Het zijn zelfs noodzakelijke gewoontes. ‘Op

In het atelier van Dieter De Schutter

Sinds illustrator Dieter De Schutter een deeltijdse job aannam in een dagcentrum in Wilrijk, geniet hij er nog meer van zich uit te leven in

© Michiel Devijver en Iedereen Leest

SAVE THE DATE - Iedereen Leest-conferentie op 24 oktober

Vier jaar geleden verzamelden meer dan 500 geïnteresseerden voor de allereerste Iedereen Leest-conferentie ‘Waarom leesbevordering ertoe doet’. Hiermee wilde Iedereen Leest het belang van lezen en leesbevordering onderstrepen. De urgentie om te werken aan krachtige leesbevordering en een stimulerend leesklimaat blijft. Daarom organiseert Iedereen Leest op donderdag 24 oktober 2024 een tweede conferentie in De Vooruit in Gent. Het thema, de sprekers en het programma worden de komende maanden bekendgemaakt. Vanaf juni zal het volledige programma raadpleegbaar zijn en worden de inschrijvingen geopend. Maar noteer de datum alvast in je agenda, want dit wil je niet missen!

-> Meer informatie


Recordaantal Leesjury-leden kiest haar winnaars

De Leesjury maakte in mei haar winnaars bekend. De juryleden lazen het afgelopen jaar de genomineerde titels en stemden voor hun favoriet: onder andere Oliver Jeffers, Marieke van Hooff en Reine De Pelseneer vallen in de prijzen. Opnieuw steeg het aantal juryleden dit jaar spectaculair, naar een recordaantal van 17.268 kinderen en jongeren die meestemden.

-> Ontdek het leesjaar in een notendop op de Leesjury-site


Is jouw masterscriptie €1.000 waard?

Studenten die het afgelopen academiejaar met succes een masterscriptie rond lezen of leesbevordering voltooiden, kunnen hun scriptie indienen voor de tweejaarlijkse Scriptieprijs Leesbevordering, een initiatief van Iedereen Leest en Stichting Lezen Nederland.

Check of jouw scriptie in aanmerking komt! De prijs wordt pas uitgereikt ten laatste begin 2025. Studenten die in 2023-2024 een masterscriptie schrijven kunnen ook meedoen. Bekijk enkele mogelijke onderzoeksvragen rond lezen en leesbevordering.


Vlaanderenleestdag 2024

Op dinsdag 23 april 2024 vond de tweede editie van Vlaanderenleestdag plaats. Dit initiatief van de Vlaamse overheid kadert in het Leesoffensief en wil lezers verbinden, lezen zichtbaarder maken en nieuwe lezers aanmoedigen om deel te nemen aan een (voor-)leesactiviteit. 'Lees. Altijd. Overal': dat is de slogan van deze editie.

Er waren heel wat activiteiten in Vlaanderen en Brussel. Iedereen Leest bezocht er enkele en maakte een verslag in woord en beeld.

-> Naar het verslag