Boekstart

Sinds 2005 coördineert Iedereen Leest het programma Boekstart (voorheen Boekbaby’s). Het programma wil ouders met hun kleine kinderen laten genieten van boeken. In samenwerking met consultatiebureaus, bibliotheken en lokale partners worden boekenpakketten binnengebracht in alle gezinnen. 


© Iedereen Leest | illustraties: Benjamin Leroy

Boekstart wil verder de samenwerking tussen bibliotheken, kinderopvanginitiatieven, Huizen van het Kind en andere lokale partners versterken om samen een stimulerend taal- en leesbeleid te voeren. Verder wil Boekstart de deskundigheid met betrekking tot interactief voorlezen en een stimulerend taal- en leesklimaat voor baby’s en peuters verhogen bij professionals en vrijwilligers in organisaties die met en voor kinderen werken.

Wanneer ouders met hun baby van zes maanden naar het consultatiebureau van Kind en Gezin gaan, ontvangen ze een eerste Boekstart-pakket met een boekje en info over voorlezen en de bibliotheek. Op vijftien maanden krijgen ze een uitnodiging om een tweede Boekstart-pakket af te halen in de lokale bib.

Onder impuls van de Vlaamse Overheid is het sinds 2018 voor elke Vlaamse gemeente mogelijk om - onder gunstige voorwaarden - in te stappen in het programma. Op www.boekstart.be vind je een overzicht van alle deelnemende gemeenten.