Vakbibliotheek


© Simon Bequoye en Iedereen Leest

NIEUW ADRES SINDS MEI 2023:
Lange Leemstraat 57, 2018 Antwerpen

De vakbibliotheek van Iedereen Leest bevat een uitgebreide collectie kinder- en jeugdboeken en een collectie vakliteratuur. Wil je de vakbibliotheek bezoeken, maak dan zeker vooraf een afspraak: bel Eva Devos op 03 201 00 30 of mail naar eva.devos@iedereenleest.be.

Onze medewerker wijst je tijdens je bezoek deskundig de weg doorheen de collectie. Je kan alle informatie kosteloos ter plekke raadplegen. Ontlenen is niet mogelijk, je kan wel kopiëren tegen een vergoeding.

Adres
Lange Leemstraat 57, 2018 Antwerpen. Meer info over de bereikbaarheid van de vakbibliotheek.

Wat vind je in de vakbibliotheek?

© Simon Bequoye en Iedereen Leest

Collectie kinder- en jeugdboeken
De bibliotheek biedt een volledig overzicht van alle recente publicaties van Vlaamse auteurs, illustratoren en vertalers. Je vindt er ook een selectie van recente Nederlandse en vertaalde jeugdliteratuur. Die boeken worden door Vlaamse en Nederlandse uitgevers bezorgd aan Iedereen Leest.

Collectie vakliteratuur
De collectie vakliteratuur bevat informatie over kinder- en jeugdliteratuur, over lezen en leesbevordering en (jeugd)bibliotheekwerk bekeken vanuit verscheidene disciplines. Je vindt er naslagwerken, monografieën, vaktijdschriften, scripties, thesissen en knipselmappen uit binnen- en buitenland. Iedereen Leest verzamelt voornamelijk publicaties in het Nederlands, Engels, Frans en Duits. Verder kan je er elektronische databanken raadplegen.

De collectie vertoont hier en daar overlappingen met andere bibliotheekcollecties, maar in haar geheel is ze uniek in Vlaanderen. Het is de enige vakbibliotheek met een focus op jeugdliteratuur, lezen en leesbevordering, en grote delen van de collectie zijn nergens anders in Vlaanderen beschikbaar.

Zelf onderzoek naar lezen verrichten?

Wil je zelf een bachelor- of masterscriptie schrijven over lezen of leesbevordering, kan je bij onze vakbibliotheek terecht voor mogelijke onderzoeksthema's en referenties. Inspiratie vind je alvast terug in het overzicht van de vorige edities van de Scriptieprijs Leesbevordering.