Literaire prijzen

De long- en shortlists van literaire prijzen in binnen- en buitenland zijn altijd een uitstekende inspiratiebron om het beste boekenaanbod voor kinderen, jongeren en (jong)volwassenen te ontdekken. In Vlaanderen heb je bijvoorbeeld de Boon en de Leesjury-prijzen, in Nederland de Gouden Griffels en Penselen. We maakten een handig overzicht!


Deze pagina wordt regelmatig bijgewerkt. Een literaire prijs gezien die nog niet in het overzicht staat? simon.bequoye [at] iedereenleest.be (Laat het ons weten!)

© Eleni Debo en Iedereen Leest

Literaire prijzen bieden niet enkel inspiratie om met recente boeken te werken in de klas of in de bib (of om deze zelf te lezen), ze zijn ook een wegwijzer in het immense boekenaanbod. Bekroonde en genomineerde boeken bevatten een zekere literaire kwaliteit. Kinderen en jongeren kunnen zelf deels bepalen wat ze mooi vinden, maar literaire prijzen zorgen ervoor dat ze ook in aanraking komen met literatuur die ze anders misschien niet zelf zouden lezen. Vanessa Joosen, professor Jeugdliteratuur aan UAntwerpen, verwoordt het als volgt:

'Als je vindt dat volwassenen literatuur moeten kunnen lezen, dan moet je kinderen al vroeg opstapjes bieden om het literaire lezen te ontwikkelen. Als je ze eerst alleen maar toegankelijke jeugdboeken geeft en dan plots dropt in de volwassenenliteratuur, dat werkt niet. [...] Dat er populariteitsprijzen zijn is prima, maar het is eveneens belangrijk dat volwassenen met expertise bepaalde boeken onder de aandacht brengen, zodat kinderen een breder beeld krijgen van wat er allemaal is.'

Bron: tijdschrift Lezen, #2/2022, Stichting Lezen (p. 5).

Die diversiteit aan literaire prijzen wordt hieronder belicht in een handig overzicht (jeugdliteratuur - volwassenen - strips - poëzie), voornamelijk met de bedoeling om leesinspiratie te bieden.

Prijzen jeugdliteratuur

© Eleni Debo en Iedereen Leest

Worden niet meer uitgereikt (maar online vind je wel nog genomineerden en laureaten):

  • Boekenleeuween prijs voor het beste Nederlandstalige kinder- en jeugdboek
  • Boekenpauween prijs voor het mooist geïllustreerde Nederlandstalige kinder- en jeugdboek
  • Costa Book Awards: prijzen voor Britse en Ierse auteurs

Prijzen volwassenenliteratuur

© Eleni Debo en Iedereen Leest

Wordt niet meer uitgereikt (maar online vind je wel nog genomineerden en laureaten):

© Eleni Debo en Iedereen Leest

Prijzen voor strips

Prijzen voor poëzie