Voorleestips

Op deze pagina vind je inspiratie over hoe voorlezen aan kinderen nu eigenlijk precies in zijn werk gaat. Ook aan baby's en peuters kan je voorlezen, we delen enkele tips bij elke voorleesfase. Daarnaast staan de boekentips verzameld die voor Voorleesweek werden geselecteerd, maar die je uiteraard het hele jaar kan voorlezen. Laat je inspireren door deze titels voor kinderen en jongeren tussen 0 en 15 jaar. Of beleef het voorleesplezier via de filmpjes van de Voorleesclub.


Algemene tips

Voorlezen, hoe doe je dat nu eigenlijk? Hoe kies je een boek? Moet je een goed acteur zijn om te kunnen voorlezen of blijf je beter gewoon jezelf? Acteur Dominique Van Malder toont in vijf vrolijke filmpjes hoe het moet. Of net niet ...

Tip 1: Kies een boek dat bij jullie past

Als je gaat voorlezen, is het handig om een boek te kiezen dat aansluit bij de interesses van je kind, dan wek je meteen nieuwsgierigheid op. Maar ga af en toe ook eens voor de verrassing! Het is niet altijd makkelijk om wegwijs te raken in het enorme aanbod aan kinderboeken. Laat je daarom gerust helpen door een bibliotheekmedewerker of boekhandelaar. Uiteraard kan je ook op Boekenzoeker terecht voor boekentips op maat.

(Bekijk hieronder het filmpje met Dominique Van Malder, de tekst gaat verder onder het filmpje.)

Tip 2: Voorlezen kan altijd en overal

Uiteraard is een rustige ruimte of een knus bed heel erg geschikt om voor te lezen. Maar laat je bij het voorlezen vooral niet beperken! Waarom neem je geen boek mee op de trein of op de bus of naar het park? Of lees je een versje voor bij het ontwaken?

(Bekijk hieronder het filmpje met Dominique Van Malder, de tekst gaat verder onder het filmpje.)

Tip 3: Lees voor zoals je bent

Nee, je hoeft geen gediplomeerd acteur te zijn om goed te kunnen voorlezen. Met wat creativiteit en intonatie kom je al heel ver. Uiteraard is het leuk om eens een stemmetje te gebruiken, maar dat is zeker geen voorwaarde om een verhaal goed te kunnen vertellen. Lees vooral voor zoals je zelf bent: uitbundig, ingetogen, vrolijk: het kan allemaal.

(Bekijk hieronder het filmpje met Dominique Van Malder, de tekst gaat verder onder het filmpje.)

Tip 4: Interactie is de max!

Veel interactie maakt voorlezen eens zo leuk. Vaak worden er in een verhaal thema's aangehaald die een kind interesseren en kan een boek zo leiden tot een gesprek. Of je kan natuurlijk ook samen met je kind verder fantaseren bij een verhaal. Afwijken van de bladzijden moet af en toe kunnen!

(Bekijk hieronder het filmpje met Dominique Van Malder, de tekst gaat verder onder het filmpje.)

Tip 5: Op voorlezen staat geen leeftijd

Als we aan voorlezen denken, denken we vaak meteen aan jonge kinderen. Maar ook aan baby's en peuters kan je al voorlezen - verder op deze pagina kom je te weten hoe dit in zijn werk gaat. En waarom stoppen met voorlezen van zodra een kind zelf kan lezen? Ook veel volwassenen en ouderen vinden het nog zeer prettig om voorgelezen te worden.

(Bekijk hieronder het filmpje met Dominique Van Malder, de tekst gaat verder onder het filmpje.)

Voorlezen aan baby's en peuters

Voorlezen en baby's en peuters: een gekke combinatie? Nee hoor, het is zelfs belangrijk om vroeg te beginnen met voorlezen. Hoe vroeger je begint, hoe groter de positieve effecten op de woordenschat en taalontwikkeling van een kind. Natuurlijk lees je op elke leeftijd een beetje anders voor.

Voorleesfase 1: de eerste maanden

Een baby van enkele maanden oud kan zelf nog geen boekjes vasthouden, maar hij vindt het fijn om te kijken naar zwart-witcontrasten en felle kleuren. Baby's houden er bovendien van als je tegen hen praat. Ook liedjes en versjes vinden ze in deze periode fantastisch. Hou het boekje - dat is vaak een stoffen boekje, knisperboekje of kartonboekje, goed stil en geef de baby de tijd om rustig te kijken. Ze houden heel erg van het geluid van je stem, dus praat gerust tegen het kind.

(Bekijk hieronder het filmpje met Erhan Demirci & Jozefien, de tekst gaat verder onder het filmpje.)

Voorleesfase 2: na enkele maanden

Wanneer baby's een paar maanden ouder zijn, beginnen ze het boek al kijkend, al voelend en al proevend te verkennen. Ze vinden het leuk om het boek vast te grijpen, ermee te zwaaien, erop te kloppen en natuurlijk stoppen ze het ook wel eens in hun mond. Knisperboekjes, die geluid maken wanneer je ze aanraakt, vinden ze geweldig. Ook zingen vinden ze in deze fase nog steeds fijn, het maakt niet uit in welke taal je dit doet.

(Bekijk hieronder het filmpje met Sien Wynants en Yoko, de tekst gaat verder onder het filmpje.)

Voorleesfase 3: rond 1 jaar

Baby's van ongeveer 1 jaar beginnen het boek te ontdekken als boek. Ze openen het, bladeren door het boek en slaan het ook weer dicht. Soms kijken ze ook al even wat langer aandachtig naar de prenten. Laat de baby tijdens het voorlezen gerust de baas zijn van het boek en ga er in mee. Het kind mag het boek zelf vasthouden, mag het dichtslaan en omdraaien. Dat is allemaal deel van het ontdekken van boeken. Je kan als ondersteuning benoemen wat er gebeurt en praten met de baby. Zo pikken jonge kinderen heel veel woorden op en verruimen ze al spelenderwijs hun woordenschat.

(Bekijk hieronder het filmpje met Katrijn Van Bouwel en Winter Faust, de tekst gaat verder onder het filmpje.)

Voorleesfase 4: rond 2 jaar

Jonge peuters beginnen echt de inhoud van een boek te ontdekken. Ze kijken aandachtiger en langer naar de prenten en wijzen zelf dingen aan. Ze vinden het ook leuk om te benoemen wat ze zien. Stilaan begint een peuter ook het verband te leggen tussen wat ze zien in het boek en de werkelijkheid om hen heen. Laat een kind zo lang naar een bepaalde bladzijde kijken als het zelf wil, je hoeft het hierin niet per se te sturen. Je kan gewoon samen met het kind het boek bekijken en ingaan op wat het kind zelf ziet, doet en zegt. Positief stimuleren en bevestigen is altijd fijn.

(Bekijk hieronder het filmpje met Tomas De Soete en Minnie, de tekst gaat verder onder het filmpje.)

Wil je meer weten over de voorleesfases, lees dan ons artikel over interactief voorlezen of bezoek dan de website van Boekstart, het programma van Iedereen Leest dat ouders met hun kleine kinderen wil laten genieten van boeken.

Voorleesclub

Naar aanloop van Voorleesweek is er de Voorleesclub, een programma met afleveringen waar bekende voorlezers voorlezen aan kinderen, neefjes, nichtjes, buurjongens... De illustraties komen achter hen tot leven op het scherm. Je kan alle afleveringen bekijken op VRT Max.

Ontdek de Voorleesclub!

Boekentips voor Voorleesweek

Voorleesweek - een jaarlijks initiatief van Iedereen Leest - vindt in heel Vlaanderen en Brussel plaats tijdens de laatste week van november. Iedereen Leest ondersteunt in de eerste plaats de intermediairen (kinderbegeleiders, onthaalouders, leerkrachten, bibliothecarissen ...) met tips rond voorlezen én voorleesboeken. Hieronder vind je de boekentips van de afgelopen campagnes per leeftijdscategorie.

 

 

Alle informatie over de campagne Voorleesweek vind je op www.voorleesweek.be!