De Leesjury

De Leesjury (voorheen Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen) is de grootste jonge lezersjury van Vlaanderen, voor kinderen en jongeren tussen 4 en 18 jaar. Elk jaar lezen en bespreken juryleden zes of acht boeken. In de meeste gevallen komen ze samen in leesgroepen, begeleid door vrijwilligers, om te praten over de boeken. Op het einde van het jaar stemmen ze op hun favorieten en worden de winnaars bekendgemaakt. Tijdens het leesjaar 2023-2024 deden meer dan 17.000 jonge lezers mee.


© Iedereen Leest

Er wordt gelezen in zeven leeftijdsgroepen:

  • Groep 1: -6 jaar (3de kleuterklas)
  • Groep 2: 6-8 jaar (1ste en 2de leerjaar)
  • Groep 3: 8-10 jaar (3de en 4de leerjaar)
  • Groep 4: 10-12 jaar (5de en 6de leerjaar)
  • Groep 5: 12-14 jaar (1ste en 2de middelbaar)
  • Groep 6: 14-16 jaar (3de en 4de middelbaar)
  • Groep 7: +16 jaar (5de en 6de middelbaar)

De Leesjury, gecoördineerd door Iedereen Leest, doet aan leesbevordering én leesverdieping. Vanuit de filosofie dat boeken lezen en boeken beoordelen met punten niet voldoende zijn, beschouwt de Leesjury het als haar handelsmerk dat over de boeken gepraat wordt in leesgroepen of online. Daardoor kunnen kinderen hun literaire smaak ontwikkelen en toetsen aan die van andere lezers. Bovendien geeft de Leesjury kinderen een stem, naast die van professionele, volwassen jury's.

Op het einde van het leesjaar worden op verschillende plekken in Vlaanderen slotfeesten georganiseerd door lokale Leesjury-afdelingen, met ontmoetingen met de genomineerde auteurs en illustratoren. Voor de oudste groepen organiseert Iedereen Leest sinds enkele jaren een gezamenlijk slotfeest.

Teams van nominatielezers stellen de lijsten samen met de boeken die elk jaar gelezen worden. De leesgroepen worden begeleid door meer dan 1.000 begeleiders. Veel bibliotheken organiseren zo'n leesgroep, maar ook op school groeit het aantal Leesjury-groepen. Kinderen die geen leesgroep in hun buurt hebben, kunnen ook meelezen als internetjurylid. De Leesjury bestaat intussen al meer dan 40 jaar. Dat werd uitgebreid gevierd in 2022. In 2023 startte Iedereen Leest een piloottraject voor jongste kleuters met 'Leesjury-start'.