De Leesjury

De Leesjury (voorheen Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen) is de grootste jonge lezersjury van Vlaanderen, voor kinderen en jongeren tussen 4 en 18 jaar. Elk jaar lezen en bespreken juryleden zes of acht boeken. In de meeste gevallen komen ze samen in leesgroepen, begeleid door vrijwilligers, om te praten over de boeken. Op het einde van het jaar stemmen ze op hun favorieten en worden de winnaars bekendgemaakt. Tijdens het leesjaar 2021-2022 deden meer dan 11.000 jonge lezers mee.


© Iedereen Leest

Op 18 mei 2021 werd de nieuwe naam 'de Leesjury' bekendgemaakt.

Er wordt gelezen in zeven leeftijdsgroepen:

  • Groep 1: -6 jaar (3de kleuterklas)
  • Groep 2: 6-8 jaar (1ste en 2de leerjaar)
  • Groep 3: 8-10 jaar (3de en 4de leerjaar)
  • Groep 4: 10-12 jaar (5de en 6de leerjaar)
  • Groep 5: 12-14 jaar (1ste en 2de middelbaar)
  • Groep 6: 14-16 jaar (3de en 4de middelbaar)
  • Groep 7: +16 jaar (5de en 6de middelbaar)

De Leesjury, gecoördineerd door Iedereen Leest, doet aan leesbevordering én leesverdieping. Vanuit de filosofie dat boeken lezen en boeken beoordelen met punten niet voldoende zijn, beschouwt de Leesjury het als haar handelsmerk dat over de boeken gepraat wordt in leesgroepen of online. Daardoor kunnen kinderen hun literaire smaak ontwikkelen en toetsen aan die van andere lezers. Bovendien geeft de Leesjury kinderen een stem, naast die van professionele, volwassen jury's.

Op het einde van het leesjaar worden op verschillende plekken in Vlaanderen slotfeesten georganiseerd door lokale Leesjury-afdelingen, met ontmoetingen met de genomineerde auteurs en illustratoren. Voor de oudste groepen organiseert Iedereen Leest sinds enkele jaren een gezamenlijk slotfeest.

Teams van nominatielezers stellen de lijsten samen met de boeken die elk jaar gelezen worden. De leesgroepen worden begeleid door bijna 900 begeleiders. Kinderen die geen leesgroep in hun buurt hebben, kunnen ook meelezen als internetjurylid. De Leesjury bestaat intussen bijna 40 jaar. In 2022 vieren we dat jubileum op 13 november.