Jeugdboekenmaand

Jeugdboekenmaand is een campagne voor kinderen en jongeren tussen 3 en 15 jaar. Tijdens deze maand wil Iedereen Leest aandacht vragen voor het plezier van lezen, voorlezen en naar illustraties kijken, aan de hand van een kwaliteitsvol aanbod. Elk jaar staat er een ander thema centraal.


Affiche Jeugdboekenmaand 2024 - © Tom Schamp, Kris Demey en Iedereen Leest

Iedereen Leest zorgt voor boekentips en inspiratie en verspreidt promotiematerialen om van de Jeugdboekenmaand een echt feest te maken. Om dit te realiseren wordt er samengewerkt met bibliotheken, scholen, boekhandels en andere partners zoals o.a. Cultuurconnect (het steunpunt voor openbare bibliotheken en cultuurcentra).

Jeugdboekenmaand loopt al sinds 1972, toen nog onder de naam 'Jeugdboekenweek'. Sinds 2017 zijn de traditionele twee weken uitgebreid naar een maand en wordt er elk jaar de hele maand maart gevierd. Duik in de historiek van Jeugdboekenmaand via de tijdslijn naar aanleiding van de vijftigste editie in 2021.

Jeugdboekenmaand 2024 heeft als thema 'Sport & spel'. Het worden weken van plezier maken en doorzetten, van verbeelden en sterk worden! Want spelen en bewegen zijn goed voor je. En wat is lezen anders dan gymnastiek voor je hoofd en je hart? 

Tom Schamp maakte de vrolijke illustraties (zie affiche links) voor Jeugdboekenmaand 2024. Kris Demey zorgde voor de vormgeving. Benieuwd waar Tom Schamp zijn inspiratie haalt? In de reeks 'In het atelier' ontdek je zijn rituelen en krijg je een blik in de werkruimte én het hoofd van deze bijzondere illustrator.

Het thema van Jeugdboekenmaand 2025 is 'tijd'.

Alle info op www.jeugdboekenmaand.be.