Jeugdboekenmaand

Jeugdboekenmaand is een campagne voor kinderen tussen 3 en 15 jaar. Tijdens deze maand wil Iedereen Leest aandacht vragen voor het plezier van lezen, voorlezen en naar illustraties kijken, aan de hand van een kwaliteitsvol aanbod. Elk jaar staat er een ander thema centraal.


© Iedereen Leest | illustratie: Jacques & Lise

Iedereen Leest zorgt voor boekentips en inspiratie en verspreidt promotiematerialen om van de Jeugdboekenmaand een echt feest te maken. Om dit te realiseren wordt er samengewerkt met bibliotheken, scholen, boekhandels en andere partners. Cultuurconnect (het steunpunt voor openbare bibliotheken en cultuurcentra) en Boek.be (vakorganisatie van het boekenvak) zijn vaste partners.

Jeugdboekenmaand loopt al sinds 1972, toen nog onder de naam 'Jeugdboekenweek'. Sinds 2017 zijn de traditionele twee weken uitgebreid naar een maand en wordt er elk jaar de hele maand maart gevierd. De historiek van Jeugdboekenmaand vind je op de Facebook-pagina.

Jeugdboekenmaand 2019 liep van 1 tot 31 maart 2019, met als thema 'Vriendschap'. Illustratoren Jacques en Lise maken de affiche (zie beeld hiernaast). In 2018 was het thema 'Wetenschap & Techniek'. Elk jaar wordt er voor de Jeugdboekenmaand ook een meter en een peter gekozen.

In 2020 zal Jeugdboekenmaand in het teken staan van 'kunst'. In 2021 wordt het thema 'feest'.