Jeugdboekenmaand

Jeugdboekenmaand is een campagne voor kinderen en jongeren tussen 3 en 15 jaar. Tijdens deze maand wil Iedereen Leest aandacht vragen voor het plezier van lezen, voorlezen en naar illustraties kijken, aan de hand van een kwaliteitsvol aanbod. Elk jaar staat er een ander thema centraal.


© Trui Chielens en Iedereen Leest - vormgeving: Kris Demey

Iedereen Leest zorgt voor boekentips en inspiratie en verspreidt promotiematerialen om van de Jeugdboekenmaand een echt feest te maken. Om dit te realiseren wordt er samengewerkt met bibliotheken, scholen, boekhandels en andere partners zoals o.a. Cultuurconnect (het steunpunt voor openbare bibliotheken en cultuurcentra).

Jeugdboekenmaand loopt al sinds 1972, toen nog onder de naam 'Jeugdboekenweek'. Sinds 2017 zijn de traditionele twee weken uitgebreid naar een maand en wordt er elk jaar de hele maand maart gevierd. Duik in de historiek van Jeugdboekenmaand via de tijdslijn naar aanleiding van de vijftigste editie in 2021.

Jeugdboekenmaand 2023 heeft aandacht voor geluk in de brede zin van het woord. We hebben het over je hobby's, passies, vrienden en andere zaken waar je gelukkig van wordt. Maar ook over de dagen dat je minder blij bent en je je angstig of eenzaam voelt. Want iedereen heeft recht op geluk. Wat zijn dus de grote en kleine gelukjes, en hoe beleven kinderen en jongeren dit gevoel? Daarrond draait het allemaal tijdens de volgende Jeugdboekenmaand.

Trui Chielens maakte de vrolijke illustraties (zie affiche links) voor Jeugdboekenmaand 2023. Kris Demey zorgde voor de vormgeving. En het mag gezegd, het geluk spat van de affiche! Benieuwd waar Trui Chielens haar inspiratie haalt? In de reeks 'In het atelier' ontdek je haar rituelen en krijg je een blik in de werkruimte én het hoofd van deze bijzondere illustrator.

Het thema van Jeugdboekenmaand 2024 is 'sport & spel'.

Alle info op www.jeugdboekenmaand.be.