Voorleesbuddy’s trekken naar UZA en Speelgoedmuseum tijdens Jeugdboekenmaand

Leesplezier verspreiden, dat is waar Jeugdboekenmaand voor staat. En wat is een betere manier om de passie voor boeken te delen dan door eruit voor te lezen? Vanuit die overtuiging gingen enkele voorleesbuddy’s in maart naar het UZA en het Speelgoedmuseum. Een ontmoeting die zowel de voorlezers als de luisteraars vol verbeelding achterliet.

door Maya Toebat
© Simon Bequoye en Iedereen Leest
© Simon Bequoye en Iedereen Leest

Weinig ervaringen zijn zo verbindend als voorgelezen worden. Omdat iedereen een enthousiaste voorlezer aan zijn zijde verdient, deed Voorleesweek 2023 de oproep om een voorleesbuddy te worden, als vaste voorlezer in een bib of school, of als voorleesvrijwilliger die ingeschakeld kan worden tijdens acties van Iedereen Leest. Het leverde heel wat mooie reacties op, van geroutineerde én nieuwsgierige voorlezers. Enkele van die voorleesbuddy’s gingen op pad tijdens Jeugdboekenmaand. Gewapend met een stapel boeken en een gesmeerde stem trokken ze naar het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) en het Speelgoedmuseum in Mechelen, klaar om de magie van verhalen tot leven te brengen voor jonge luisteraars.

Boekenbezoek

© Simon Bequoye en Iedereen Leest

Een mooie tekst en een dragende stem werken als een hart onder de riem en een venster naar andere oorden. Als er één plek is die dat verdient, is het de kinderafdeling van het UZA. Daarom verzamelden drie voorleesbuddy’s en Jeugdboekenmaand-meter en -peter Mathilda Masters en Jean-Marc Mwema op woensdag 13 maart, om verhalen te verspreiden in de ziekenhuisgangen. Daar werden ze met open armen ontvangen door het team van de pediatrie. Ook de meeste kinderen zagen het meteen zitten om ondergedompeld te worden in verhalen.

© Simon Bequoye en Iedereen Leest

De hele namiddag gingen de buddy’s van kamer naar kamer, op boekenbezoek. Zo zat voorleesvrijwilliger Britt lange tijd op de kamer van een patiënt met het downsyndroom, die de verhalen moeilijk kon volgen maar heel erg genoot van de warme voorleesstem. Anne-Marie, voorleesbuddy én selectielezer voor de Leesjury, moedigde een 12-jarig meisje, dat zelf graag leest, zelfs aan om mee te doen met de Leesjury. Ook enkele tieners die eerst wat weigerachtig reageerden, konden niet ontkomen aan de kracht van een sterk verhaal. Voorleesbuddy Raymond las voor uit zijn eigen werk aan een 15-jarige jongen en hij deed dat met zo’n inlevingsvermogen dat even later ook een andere teruggehouden jongen aansloot.

© Simon Bequoye en Iedereen Leest

Als we het over overtuigingskracht hebben, denken we natuurlijk ook aan Mathilda Masters. De Jeugdboekenmaand-meter ging voorlezen bij Leon, een 6-jarige pientere jongen die zelf af en toe meelas met de tekst. Zelfs met een concentratie- en vermoeidheidsniveau dat snel verzadigd is, bleef hij aandachtig luisteren tot het einde. Daarna nam hij ook nog plaats in het klaslokaal waar Mathilda en Jean-Marc verder voorlazen aan de kinderen die nog zin hadden. De genietende gezichten spraken boekdelen en de ziekenhuisgangen voelden even wat verder weg.

Sport en speelgoed

Enkele weken later, op zondag 24 maart, stopte de voorleestrein in Mechelen, waar een ander groepje voorleesbuddy’s plaatsnam in het Speelgoedmuseum. Verspreid over de verdiepingen vatten ze post om de kinderen tijdens hun museumbezoek te verrassen met een boek.

© Michiel Devijver en Iedereen Leest

Opnieuw hadden enthousiaste vrijwilligers met uiteenlopende profielen zich aangemeld. Zo was het voor Karen haar primeur als voorleesbuddy. De japanologe las voor de eerste keer voor, en dat meteen voor een publiek met diverse leesniveaus. Enkele zalen verderop bracht Ingrid haar boek tot leven via een muziekdoos, waar de kinderen aan mochten draaien. Als ex-kleuterjuf had ze al meer voorleeservaring, net als buddy Hugo, die een kamishibai meegebracht had. Lange tijd ging hij voorlezen in de bib en op school: ‘een lyrische en culturele meerwaarde’, volgens hem. Ook voorleesbuddy’s Jos, Krisje en Katarina genoten ervan om verhalen tot leven te zien komen in de gedachten van de kinderen. ‘Volwassenen hebben daar eveneens veel aan’, voegt voorlezer Rit nog toe. ‘Dat hoeft trouwens geen zware lectuur te zijn. Er valt ontzettend veel te ontdekken in kinderboeken. Veel grote mensen zijn dat vergeten.’

Zo werden de voorleessessies niet alleen een ode aan voorlezen, maar ook aan kinder- en jeugdboeken. Dat is ten slotte waar Jeugdboekenmaand om gaat: de liefde voor mooie boeken delen, zodat jong en oud met plezier aan het lezen én voorlezen slaat.

Heb je ook interesse om af en toe mee te gaan voorlezen als vrijwilliger? Schrijf je dan in voor onze voorleesbuddy-mailing. Enkele keren per jaar sturen we je een uitnodiging om mee te gaan voorlezen. 

>> Ik wil op de hoogte blijvenDeel dit artikel:

Mis niets van Iedereen Leest