Voorleesweek

Voorleesweek is een jaarlijkse campagneweek waarin Iedereen Leest het belang en het plezier van voorlezen in de kijker zet. Voorlezen stimuleert de taalontwikkeling, de concentratie, de creativiteit en de sociale vaardigheden. Bovendien is voorlezen de beste aanzet tot een leven lang leesplezier.


Illustraties: Emma Thyssen

Voorleesweek vindt in heel Vlaanderen en Brussel plaats tijdens de laatste volledige week van november. Iedereen Leest ondersteunt in de eerste plaats de intermediairen (kleuterleidsters en -leiders, onthaalouders, leerkrachten, bibliothecarissen ...) met tips rond voorlezen én voorleesboeken. Voorleesaffiches en boekentips worden verspreid naar alle bibliotheken, boekhandels en kinderdagverblijven, met de hulp van partners CANON Cultuurcel en Kind en Gezin. Hare Majesteit Koningin Mathilde steunt de campagne elk jaar door te gaan voorlezen in een school, internaat, kinderdagverblijf ...

Voorleesweek focust op kinderen tussen 0 en 6 jaar, maar er zijn ook boekentips voor kinderen en jongeren tussen 6 en 15 jaar en zelfs voor ouderen. Het is immers ook zinvol om aan oudere kinderen - en zelfs volwassenen - te blijven voorlezen.

Voorleesweek 2023 liep van 18 tot 26 november. De slogan van deze campagne was ‘Word jij mijn voorleesbuddy?’. Iedereen Leest ging samen met o.a. VRT en Boektopia om zoek naar 10.000 voorleesbuddy’s. Emma Thyssen maakte het campagnebeeld. In 2024 loopt Voorleesweek van 16 tot 24 november.

www.voorleesweek.be