Voorleesweek

Voorleesweek is een jaarlijkse campagneweek waarin Iedereen Leest het belang en het plezier van voorlezen in de kijker zet. Voorlezen stimuleert de taalontwikkeling, de concentratie, de creativiteit en de sociale vaardigheden bij kinderen. Bovendien is voorlezen de beste aanzet tot een leven lang leesplezier.


© Benjamin Leroy | Kris Demey | Iedereen Leest

Voorleesweek vindt in heel Vlaanderen en Brussel plaats tijdens de laatste week van november. Iedereen Leest ondersteunt in de eerste plaats de intermediairen (kleuterleidsters en -leiders, onthaalouders, leerkrachten, bibliothecarissen ...) met tips rond voorlezen én voorleesboeken. Voorleesaffiches en boekentips vinden hun weg naar alle bibliotheken, boekhandels en kinderdagverblijven, met de hulp van partners CANON Cultuurcel en Kind en Gezin. Hare Majesteit Koningin Mathilde steunt de campagne elk jaar door te gaan voorlezen in een school, internaat, kinderdagverblijf ...

De Voorleesweek focust op kinderen tussen 0 en 6 jaar, maar er zijn ook boekentips voor kinderen en jongeren tussen tot 15 jaar en zelfs voor ouderen. Het is immers ook zinvol om aan oudere kinderen - en zelfs volwassenen - te blijven voorlezen.

In 2017 zette de Voorleesweek voorlezende vaders in de kijker, om het belang van mannelijke rolmodellen te benadrukken.

In 2018 zal de Voorleesweek focussen op vroeg beginnen. Voorleesweek 2018 loopt van 17 tot 25 november.