Leestips per leeftijd

Op zoek naar een boek voor een baby, een nieuwsgierige vierjarige of een avontuurlijke tiener?
Op deze sites vind je boekentips per leeftijd. Wie leestips zoekt voor volwassenen kan dan weer terecht bij leestips van lezers.


© Iedereen Leest

Boekenzoeker (0 - 18 jaar)


Boekenzoeker van Iedereen Leest helpt iedereen tussen 0 en 18 jaar bij het kiezen van een boek. Aan de hand van criteria die jij kiest, geeft Boekenzoeker je boekentips, aangepast aan jouw leeftijd en wensen. Honderden boeken wachten om door jou ontdekt te worden!

Lees en beluister fragmenten, snuister tussen leestips, sla je favorieten op en ga ermee naar de bibliotheek of boekhandel. Je kan een score geven aan een boek, commentaar posten of een boek delen met anderen. Laat je inspireren door de verschillende thematische boekenlijstjes.

De Boekenzoeker-redactie houdt het grote boekenaanbod in het oog en maakt daaruit een diverse en boeiende keuze. Boekenzoeker is een handige gids, de geknipte tool om boeken te zoeken én te vinden, thuis, op school of in de bib.

Op zoek naar een boek dat bij je past? Boekenzoeker helpt je kiezen!


© Pluizer

Pluizer (0 - 16 jaar)

Pluizer is een initiatief van LINC vzw. Op de site vind je boekentips voor 0- tot 16-jarigen, die je o.a. kan rangschikken volgens leeftijd, thema en trefwoord. Bij elk boek vind je een korte recensie en een sterrenbeoordeling.

Op de site vind je daarnaast ook een aantal interviews met auteurs en illustratoren en tips van recensenten.


© Pluizuit

Pluizuit (0 - 18 jaar)

Pluizuit is een initiatief van een aantal enthousiaste kinderboekenliefhebbers en recensenten, die voor deze site korte besprekingen maken.

Je kan er op verschillende manieren naar boeken zoeken voor kinderen en jongeren tussen 0 en 18 jaar. Daarnaast kan je je ook laten leiden door de lijst met aanraders.


© Lees-wijzer

Lees-wijzer (0 - 15 jaar)

Lees-wijzer bevat allerlei recensies bij kinder- en jeugdboeken voor 0 tot 15+. Je kan de databank doorzoeken op leeftijd, auteur of illustrator, jaar van uitgave of op thema. Bij de recensies staat vaak ook informatie over de auteur of illustrator, en vind je soms doe-opdrachten om met het boek aan de slag te gaan.

Ontstaan met de steun van SPES forum vzw, zit er vandaag de dag een team recensenten achter dit initiatief onder leiding van prof.em. Jan Van Coillie (KU Leuven).


© Cultuurconnect

Bibliotheekcatalogus (0 - ... jaar)

Uiteraard kan je ook op leeftijd zoeken in de algemene catalogus van de bibliotheken. Je ziet dan meteen of het boek beschikbaar is in jouw bibliotheek.

De catalogus biedt een volledig overzicht van alle boeken in alle bibs en maakt dus niet vooraf een selectie. De kans is dus groot dat je nog wat extra selectiecriteria (bijvoorbeeld thema of trefwoord) nodig zult hebben om tot een beperkt aanbod op maat te komen. Je kan natuurlijk ook gewoon je plaatselijke bib binnenstappen en je daar laten adviseren.


© Iedereen Leest

De Leesjury (4 - 18 jaar)

Ook voor de Leesjury, een initiatief van Iedereen Leest, worden er elk jaar leeslijsten gemaakt met recente titels. Per leeftijdsgroep worden er zes tot acht boeken gekozen, een mix van Nederlandstalig en vertaald werk.

Let wel: dit is geen site waarop je boeken kunt zoeken, maar het kan wel een mooie inspiratiebron zijn voor wie op zoek is naar een goed boek voor een bepaalde leeftijd.