Leestips per thema

Voor verschillende campagnes en programma's maakt Iedereen Leest inspiratielijsten met boekentips rond specifieke thema's. Hier vind je een greep uit enkele recente thema's. Het overzicht wordt regelmatig aangevuld. Wie meer thematische leeslijstjes voor 0 tot 18 jaar zoekt, kan terecht op Boekenzoeker.


Boekentips Jeugdboekenmaand 2021 - thema 'Lezen is een feest!'

De boekentips bij Jeugdboekenmaand 2021 hebben uitzonderlijk en éénmalig geen thematische rode draad, zoals dit wel was bij de vorige 49 edities (met thema’s zoals kunst of wetenschap). De boekentips weerspiegelen wel het feest dat lezen is. Want lezen is zo veel, dat er voor iedereen wel ergens een boek is dat past!

Boekentips rond het thema 'kunst'

In 2020 was het thema van Jeugdboekenmaand 'Wat doet kunst?' Initiatiefnemer Iedereen Leest stelde hierbij per leeftijdsgroep kunstige boekentips samen. Ontdek ook hoe deze boekentips tot stand komen.

Boekentips rond het thema 'nacht'

Voor Erfgoeddag 2020 en 2021 stelde Iedereen Leest een boekenlijst samen rond het thema 'de nacht', met titels voor jong en oud.

Boekentips rond het thema 'vrede'

Voor de Vredesweek 2019 (21 september - 2 oktober) maakte Iedereen Leest een boekenlijst rond het thema vrede/conflict voor jong en oud.

(ontdek meer thema's onder de afbeelding)

Prentenboeken voor 7 tot 12 jaar

Prentenboeken zijn er niet alleen voor de jongste lezers. Er bestaan veel prentenboeken die gemaakt zijn voor een oudere leeftijd. Iedereen Leest stelde een lijst samen met prentenboeken voor 7 tot 12 jaar.

Boekentips rond het thema 'vriendschap'

Jeugdboekenmaand 2019 had als thema 'vriendschap'. Per leeftijdsgroep werden boekentips rond dit thema verzameld.

Boekentips rond het thema 'thuis'

In 2018 had de Vredesweek 'thuis' als centrale thema. Waar je ook woont, vandaan komt of terechtkomt: iedereen wil een plek waar hij zich thuis kan voelen. Thuis is waar je veilig bent, waar je je geborgen voelt, waar je je eigen zin kan doen, waar je op adem kan komen. Het ontbreken van zo’n plek zorgt voor onrust, frustratie en zelfs agressie. Hier vind je een selectie van interessante boeken rond deze thematiek.

Boekentips rond het thema 'wetenschap & techniek'

Jeugdboekenmaand 2018 stond in het teken van wetenschap en techniek. Per leeftijdsgroep werden boekentips rond dit thema verzameld, met uitgebreide aandacht voor non-fictie.

(ontdek meer thema's onder de afbeelding)

Boekentips rond het thema 'pesten'

Voor de Week tegen Pesten - elk jaar in februari - wordt er een lijst opgesteld met boeken rond het thema. Een ideale manier om pesten bespreekbaar te maken op school of thuis.

Boekentips rond het thema 'verlies'

Een lijst met boekentips voor kleuter- en lagere schoolleeftijd, over verlies in al haar facetten.

Boekentips rond het thema 'gender'

Een zeer gevarieerde lijst rond het thema M/V/X, met boeken over gender, identiteit, rolpatronen en jezelf zijn. 'Je bent wie je bent' was dan ook het motto van die Jeugdboekenmaand 2017. 

Boekentips rond thema 'stad en platteland'

In 2016 werkte de Jeugdboekenmaand rond het thema 'Weg van de stad', en stelde Iedereen Leest boekenlijsten samen over het thema stad en platteland.