Leesinspiratie per thema

Voor verschillende campagnes en programma's maakt Iedereen Leest inspiratielijsten met boekentips rond specifieke thema's. Hier vind je een greep uit enkele recente thema's. Het overzicht wordt regelmatig aangevuld.


Boekentips rond thema 'Thuis' (Vredesweek)

In 2018 heeft de Vredesweek 'Thuis' als centrale thema. Waar je ook woont, vandaan komt of terechtkomt: iedereen wil een plek waar hij zich thuis kan voelen. Thuis is waar je veilig bent, waar je je geborgen voelt, waar je je eigen zin kan doen, waar je op adem kan komen. Het ontbreken van zo’n plek zorgt voor onrust, frustratie en zelfs agressie. Hier vind je een selectie van interessante boeken rond deze thematiek.

Boekentips rond Wetenschap & Techniek (Jeugdboekenmaand 2018)

Jeugdboekenmaand 2018 stond in het teken van Wetenschap & Techniek. Per leeftijdsgroep werden boekentips rond dit thema verzameld, met uitgebreide aandacht voor non-fictie. Hier vind je de lijst voor lezers van 9 tot 12 jaar.

Boekentips rond pesten (Week tegen Pesten)

Voor de Week tegen Pesten - elk jaar in februari - wordt er een lijst opgesteld met boeken rond het thema. Een ideale manier om pesten bespreekbaar te maken op school of thuis.

Boekentips rond M/V/X (Jeugdboekenmaand 2017)

Een zeer gevarieerde lijst rond het thema M/V/X, met boeken over gender, identiteit, rolpatronen en jezelf zijn. 'Je bent wie je bent' was dan ook het motto van die Jeugdboekenmaand. Hier vind je de lijst voor kinderen tussen 9 en 12.

Boekentips rond verlies

Een lijst met boekentips voor kleuter- en lagere schoolleeftijd, over verlies in al haar facetten.