Internationale conferentie over erfgoed, lezen en welzijn in Gent: schrijf je nu in!

Op 10 en 11 december 2020 gaat de tweede internationale conferentie ‘Cultural Heritage for Mental Health’ door in Gent. De conferentie focust op hoe cultureel erfgoed het welzijn van mensen kan verbeteren. Een deel van het programma focust specifiek op de effecten van boeken en verhalen voor het individuele welbevinden.

© Michiel Devijver | Iedereen Leest

UPDATE: omwille van de huidige coronamaatregelen wordt de conferentie uitgesteld naar 2022.

FARO, het Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed, organiseert op 10 en 11 december 2020 een tweede editie van de internationale conferentie ‘Cultural Heritage for Mental Health’ in het Gentse Museum Dr. Guislain. Partner Iedereen Leest coördineert de stroom ‘textual healing’, waarbij de focus ligt op hoe organisaties hun literaire collecties en archieven kunnen inzetten om het psychosociaal welbevinden van mensen te versterken. De twee andere stromen zijn ‘thinking through making’ en ‘green spaces of care’.

Textual healing

Gezondheidsexperts en internationale onderzoeken leggen een positief verband tussen verhalen en het mentale welbevinden van personen. Met bibliotherapie – internationaal vaak omschreven als textual healing – worden verhalen ingezet om therapeutische effecten te behalen bij mensen die het even moeilijk hebben door ziekte, eenzaamheid, verlies of verslaving. Zelfhulpboeken zijn er over alle mogelijks denkbare onderwerpen, maar ook romans, poëzie en andere fictie kunnen een hulpmiddel zijn.

Op de internationale conferentie brengt de stroom ‘textual healing’ inzichten en inspiratie uit zowel onderzoek als praktijk. Hierbij een greep uit het veelzijdige aanbod:

  • Hoe kunnen boeken en verhalen ingezet worden bij kinderen in therapie? Een toelichting door kinder- en jeugdpsychiater Winny Ang.
  • Strips blijken een goed medium te zijn om bepaalde gevoelens te visualiseren voor de lezer. Stripkenner Jan Cumps exploreert de therapeutische mogelijkheden van de strip.
  • Voorleesprojecten voor vluchtelingenkinderen zetten verhalen in om de psychosociale gezondheid te versterken. Marloes Robijn (Stichting Lezen) voerde onderzoek naar Nederlandse en Vlaamse praktijkvoorbeelden. De onderzoekspublicatie wordt verwacht in november.
  • Keynote Frank Hakemulder (Universiteit Utrecht) sluit de stroom ‘textual healing’ af. Hij is gespecialiseerd in de psychologische effecten van lezen en de effecten van verhalen op het zelfbewustzijn van de lezer.

Praktisch

© FARO

De internationale conferentie vindt plaats op 10 en 11 december 2020 in het Gentse Museum Dr. Guislain. Je kan de conferentie zowel fysiek als online bijwonen. Alle informatie op de website van FARO. De voertaal van de conferentie is het Engels.

‘Cultural Heritage for Mental Health 2’ is een organisatie van FARO, Museum dr. Guislain en Iedereen Leest.


Deel dit artikel:

Mis niets van Iedereen Leest