Feest voor tien jaar ‘Iedereen Leest – wat lees jij?’

De populaire Facebook-groep ‘Iedereen Leest – wat lees jij?’ bestaat tien jaar. Afgelopen zondag kwamen tientallen leden samen in Boekhandel Theoria om elkaar in levende lijve te ontmoeten. Daarnaast namen enkele auteurs het woord en was er zelfs een literaire lunch.

© Michiel Devijver | Iedereen Leest
© Michiel Devijver | Iedereen Leest

De Facebook-groep ‘Iedereen Leest – wat lees jij?’ kent intussen bijna 20.000 leden. Dagelijks wisselen zij leestips en –ervaringen uit, gaan ze online met elkaar in gesprek over boeken. Naar jaarlijkse gewoonte organiseerde Iedereen Leest – oprichter en moderator van de Facebook-groep – een lezersontmoeting in een boekhandel. Deze keer waren de lezers van de groep te gast bij Boekhandel Theoria in Kortrijk.

Boekenkok Vincent van Boekhandel Theoria serveerde uit het kookboek Veggie van Hugh Fearnley-Whittingstall een literaire lunch voor twintig uitgelote leden, die het moment aangrepen om voor deze keer offline met elkaar in gesprek te gaan. Ook de aanwezige
auteurs en illustratoren schoven mee aan tafel. Een unieke
gelegenheid voor smaakvolle conversaties tussen lezers en auteurs.

© Michiel Devijver | Iedereen Leest

Lezer én schrijver

Met een gevulde maag kon het literaire programma van start gaan. Auteur Diane Broeckhoven beet de spits af. Naast auteur is zij actief lid in de Facebook-groep als lezer. Al volgt ze natuurlijk ook de berichten over haar boeken die andere lezers bespreken. ‘Soms is het een evenwichtsoefening om, naast mijn rol als schrijfster, die van kritische lezer op me te nemen’, geeft ze toe. Daarnaast had ze lovende woorden voor de leden van de groep:

“Hoe verbonden voelde ik me vanaf het eerste moment met mensen – vaak totaal onbekenden voor me – die boeken aanbevelen, afkraken, die doorwrochte recensies schrijven die niet van echte te onderscheiden zijn, die vragen stellen, op zoek zijn naar lectuur en literatuur, hun enthousiasme delen voor een ontdekking en al dan niet meegaan in een hype. De Facebook-leesgroep is een uitvinding die zichzelf heeft uitgevonden.”
© Michiel Devijver | Iedereen Leest

Woorden, woorden, woorden – en illustraties

Naast de speech van Diane Broeckhoven – die ook voorlas uit haar nieuwe boek dat in september verschijnt – bracht dichteres Charlotte Van den Broeck een poëtische waterval aan woorden voor de aanwezige lezers. Nadien ging journalist Marnix Verplancke in gesprek met Rob van Essen, die met De goede zoon de Libris Literatuurprijs in de wacht sleepte. Interessante thema’s als de rol van een moederfiguur en het genre ‘autobiografische sciencefiction’ passeerden de revue.

© Michiel Devijver | Iedereen Leest

Maar het literaire programma bestond niet enkel uit woorden. Shamisa Debroey maakte tijdens de lezersontmoeting live illustraties, die ze na afloop verlootte onder de aanwezigen. Shamisa maakte bovendien drie unieke bladwijzers voor de Facebook-groep – wie graag enkele exemplaren bemachtigt, komt dus best volgend jaar ook eens langs op de lezersontmoeting. Of begin alvast met leestips uit te wisselen in de Facebook-groep!Deel dit artikel:

Contact
Coördinator Jeugdboekenmaand | Mediacoach