E-boeken in de Leesjury: pilootproject voor bibs

Cultuurconnect start een pilootproject rond e-boeken voor bibliotheken met een Leesjury-werking. Bij enkele leeftijdsgroepen is momenteel een genomineerde Leesjury-titel als e-boek beschikbaar in de cloudLibrary. Omdat een uitgebreid digitaal aanbod op termijn een waardevolle aanvulling kan zijn voor Leesjury-werkingen volgt Iedereen Leest dit piloottraject mee op.

© Michiel Devijver en Iedereen Leest

In de Leesjury lazen afgelopen leesjaar meer dan 11.000 jonge lezers (4 tot 18 jaar) mee in meer dan 200 lokale afdelingen. Het overgrote deel van die lokale Leesjury-werkingen vinden plaats in de openbare bibliotheek, die samen met vrijwilligers de leesgroepen begeleidt. Iedereen Leest – coördinator van de Leesjury – ziet de Leesjury-werkingen bij de start van het nieuwe leesjaar een grote vlucht nemen. Ook vanuit scholen komen er meer en meer aanmeldingen van opstartende werkingen. Die toenemende interesse is zeer goed nieuws maar houdt ook praktische en financiële consequenties in, en niet in het minst voor de organiserende bibliotheken. Een daarvan is een grote beschikbaarheid (en dus aankoop) die nodig is van de te lezen en te bespreken boeken. Die beschikbaarheid is een van de heikele punten die een vlotte werking van de Leesjury soms al eens in de weg zit en ook impact heeft op de beschikbaarheid van de geselecteerde boeken voor de andere lezers die los van de Leesjury deze boeken wil ontlenen. Naar ons weten wordt in de leesgroepen vooral gewerkt met het papieren boek en hebben e-boeks nog maar weinig ingang gevonden. Deze piloot van Cultuurconnect kan een eerste verkenning zijn.   

cloudLibrary

Op cloudLibrary, het e-boekenplatform van de openbare bibliotheken, kan je browsen tussen heel wat beschikbare e-boeken. Dit digitale aanbod focust voornamelijk op volwassenenliteratuur, maar Cultuurconnect wil dit in de toekomst ook uitbreiden met titels voor kinderen en jongeren. Enkele boeken die genomineerd zijn voor de Leesjury worden nu ook als e-boek aangeboden:

  • Tim de kleine boswachter – Tim Hogenbosch en Jan Paul Schutten, met illustraties van Emanuel Wiemans (leeftijdsgroep 3)
  • Briefjes voor Pelle - Marlies Slegers (leeftijdsgroep 4)
  • De juwelendief – M.G. Leonard en Sam Sedgman, met illustraties van Elisa Paganelli (leeftijdsgroep 4)
  • Leugenaar leugenaar – Herman van de Wijdeven (leeftijdsgroep 5)
  • Stiefzus: schoonheid is niet altijd mooiJennifer Donnelly (leeftijdsgroep 6)
  • Kindertijd – Tove Ditlevsen (leeftijdsgroep 7)

Oproep

Cultuurconnect wil bibliotheken oproepen om met hun Leesjury-groepen een van bovenstaande genomineerde boeken digitaal te lezen via cloudLibrary. Heb je een leeftijdsgroep 3, 4, 5, 6 of 7? Mail voor 25 oktober gwenny.vlaemynck [at] cultuurconnect.be (naar Gwenny Vlaemynck van Cultuurconnect) met wat meer informatie over je Leesjury-werking (zoals de grootte van de groepen), waarom  en met welke leeftijdsgroep(en) je graag meedoet aan deze pilot. Wie deelneemt aan deze piloot zal door Cultuurconnect bevraagd worden over het gebruik, de voor- en nadelen, het effect op de werking, enz. Ook juryleden zullen bevraagd worden. Iedereen Leest zal met interesse de resultaten opvolgen. We berichten er over op onze website en nemen de uitkomst mee in de voorbereidingen van het volgende leesjaar.Deel dit artikel:

Contact
Coördinator de Leesjury | Boekenzoeker
Mis niets van Iedereen Leest