Gezocht: selectielezers voor groep 7 van de Leesjury

Wil je graag mee bepalen welke boeken door de 16- en 18-jarige jongeren van de Leesjury gelezen worden? Dan is dit je kans! Iedereen Leest is voor de oudste leeftijdsgroep op zoek naar selectielezers met een hart voor jeugdliteratuur. Ook jongeren zelf kunnen zich kandidaat stellen.

© Michiel Devijver en Iedereen Leest

Tot voor kort waren de juryleden van groep 6 – 14 tot 16 jaar – de oudste leeftijdsgroep in de Leesjury. Veel juryleden uit deze groep willen blijven lezen en stemmen op boeken die ze graag lezen. Daarom startte Iedereen Leest – als coördinator van de Leesjury – tijdens het leesjaar 2020-2021 een proeftraject op voor jongeren tussen 16 en 18 jaar. Dat proeftraject wordt dit leesjaar verder uitgerold. Zo is Iedereen Leest op dit moment op zoek naar leden voor het selectieteam van groep 7.

Een nieuw selectieteam

Net zoals bij de andere leeftijdsgroepen zal ook het selectieteam van groep 7 zes boeken selecteren voor de juryleden. Maar anders dan in de andere groepen, lezen de juryleden in groep 7 ook boeken voor volwassenen. Jongeren tussen 16 en 18 jaar zitten immers op de wip tussen young adult (YA) en literatuur voor volwassenen. Dat brengt specifieke uitdagingen met zich mee, die Iedereen Leest de komende maanden wil onderzoeken. Zo zal de selectie voor groep 7 bijvoorbeeld gekozen worden uit de oorspronkelijk Nederlandstalige en vertaalde YA-boeken die dit jaar verschijnen, en uit de preselectie van De Boon (de nieuwe Vlaamse prijs voor beste Nederlandstalige boeken).

Wil je meedoen?

Als lid van het selectieteam selecteer je samen met je teamleden en met Iedereen Leest de boeken die de juryleden van groep 7 vanaf september 2022 zullen lezen. Je kiest boeken uit de preselectie van De Boon, en uit de YA-literatuur die in 2021 in Vlaanderen en Nederland verschijnt. 

Wie jij bent 

 • Je bent ouder dan 18. 
 • Je werkt vlot in een online omgeving. 
 • Je hebt een goed zicht op wat er aan YA-literatuur verschijnt; je bent bijvoorbeeld blogger, veellezer, bibliotheekmedewerker, boekhandelaar of recensent. 
 • Je hebt een duidelijk eigen oordeel over boeken, maar gaat in alle openheid het gesprek met anderen aan. Je vindt een evenwicht tussen vasthouden aan je eigen mening, en je oordeel herzien. 
 • Je vindt het spannend om boeken op maat van jongeren tussen 16 en 18 jaar uit te zoeken.  
 • Je staat achter de principes van de Leesjury
 • Je bent flexibel en wil meedenken over de optimale werkwijze. Omdat groep 7 zich in een pilootfase bevindt, ligt het selectieproces nog niet helemaal vast.  

Je opdracht 

Uit de preselectie van De Boon en het recente aanbod van YA-literatuur, stel je de lijst samen voor de juryleden van groep 7: 

© Michiel Devijver en Iedereen Leest
 • Je zoekt, leest en beoordeelt YA-boeken (d.w.z. boeken met een NUR-code binnen de 200), die in 2021 in Nederland en Vlaanderen verschenen of nog verschijnen. Je hebt oog voor de kwaliteit van elk boek op zich, maar je vergelijkt ook alle boeken met elkaar.  
 • Samen met je collega's maak je een shortlist van YA-boeken die volgens jullie geschikt zijn voor de eindselectie.
 • Wanneer je de volledige preselectie van De Boon en jullie shortlist van YA-boeken gelezen hebt, maak je samen met je team de eindselectie. 

Je werkt zelfstandig, maar Iedereen Leest organiseert drie à vier (digitale) bijeenkomsten waarop we de opdracht bespreken, de shortlist en de eindselectie maken. Tijdens die bijeenkomsten beargumenteer je je eigen oordeel en ga je in discussie met je collega's. De data leggen we in onderling overleg vast. 

Engagement en vergoeding 

 • Je gaat een duurzaam engagement aan: je leest de preselectie van De Boon, en je volgt het aanbod aan YA-literatuur nauwgezet op. Je bent aanwezig op de bijeenkomsten. 
 • Je krijgt een vrijwilligersvergoeding van 165 euro. Ook vervoersonkosten vergoeden we.

Wat doet Iedereen Leest?

Iedereen Leest begeleidt je bij je opdracht. Ze zorgt ervoor dat je weet wat je moet lezen en hoe je dat aanpakt. Tijdens de discussies bewaakt ze het einddoel: een gevarieerde en kwalitatieve lijst die de juryleden leesplezier kan brengen. Omdat groep 7 in een pilootfase bevindt, kan Iedereen Leest het selectieproces gaandeweg bijsturen. 

Meld je aan!

Je kan je aanmelden tot en met zondag 10 oktober 2021. In het aanmeldingsformulier zeg je wie je bent, wat je graag leest en waarom je wil meedoen. Na 10 oktober stelt Iedereen Leest een divers en enthousiast team samen uit alle kandidaten.Deel dit artikel:

Contact
Boekenzoeker | Kennismedewerker jeugdliteratuur
Mis niets van Iedereen Leest