Nieuwe educatieve handleiding bij Jeugdboekenmaand 2023

Jeugdboekenmaand 2023 sluipt stilaan dichterbij! In maart staan boeken en verhalen extra in de kijker in heel veel scholen, bibliotheken en andere organisaties. Leerkrachten kunnen alvast inspiratie putten uit de nieuwe educatieve handleiding. Die focust op werken met boeken in de kleuterklas. Naast verschillende werkvormen vind je er ook tips om interactief voor te lezen.

© Iedereen Leest

Het thema van Jeugdboekenmaand 2023 is geluk. Een breed thema, want geluk bestaat uit grote en kleine dingen. Het gaat over iemand hebben die je steunt, kunnen zijn wie je bent, je goed voelen en tegelijkertijd ook ruimte hebben om je eens wat minder te voelen. In de boekentips van Jeugdboekenmaand vind je deze verschillende vormen van geluk terug. Daarnaast kan een boek of verhaal ook een geluksmoment op zich zijn: het bezorgt je (voor)leesplezier.

Geluk is iemand die je voorleest (ook wanneer je zelf kan lezen). Het is dat halfuurtje lezen voor je gaat slapen of die stapel ongelezen boeken die op je wacht. En het is de troost van een boek dat precies zegt hoe je je voelt.

Uit de inspiratietekst bij Jeugdboekenmaand 2023

Leerkrachten hebben het geluk dat ze kinderen dit (voor)leesplezier kunnen doen ervaren door hen kennis te laten maken met boeken en verhalen. En dat doorgeven van het leesvuur stopt niet na Jeugdboekenmaand: inzetten op (voor)leesplezier gebeurt het hele jaar door én vanaf de start van de schoolcarrière. Om het belang van een vroege start te benadrukken heeft Iedereen Leest ervoor gekozen om zich met de nieuwe educatieve handleiding te richten op werken met boeken in het kleuteronderwijs.

De handleiding bevat verschillende werkvormen die je als leerkracht kan gebruiken voor, tijdens en na het (voor)lezen. Deze zijn niet gekoppeld aan één boek, je kan ze op elke tekst toepassen. Dat maakt van deze handleiding een duurzaam werkinstrument dat zich niet beperkt tot Jeugdboekenmaand 2023. Daarnaast bevat de handleiding enkele tips rond interactief voorlezen die voor élke leerkracht nuttig zijn. Voorlezen blijft immers belangrijk eens kinderen zelf kunnen lezen.

Ook de educatieve handleidingen van de vorige Jeugdboekenmaanden bevatten werkvormen die je kan hergebruiken:Deel dit artikel:

Contact
Educatief medewerker | Onderwijs
Mis niets van Iedereen Leest