Bijna Poëzieweek!

Van 27 januari tot 2 februari 2022 is het weer zover. Dan wordt het grootste poëziefeest van de Lage Landen voor de tiende keer gevierd! Hét moment om de dichtbundel op je verlanglijst te kopen, een poëzielezing bij te wonen, gedichten op te hangen, en voor te lezen in de klas, bibliotheek of boekhandel. Vier je mee?

Het voorbije jaar hebben we volop gewandeld, in de tuin gewerkt, het avontuur opgezocht in eigen land, en de schoonheid van de nabije bossen herontdekt. Daarom zet Poëzieweek dit jaar gedichten rond het thema ‘natuur’ in de kijker. Het motto is dan ook: ‘bloesemingen en overvloed’.

Dat zijn de mooie woorden van Ramsey Nasr, die ook in zijn pen kroop voor het Poëziegeschenk. Hij schreef tien nieuwe gedichten die samen de bundel Wij waren onder de betovering vormen. Daarvoor zocht hij inspiratie bij de honderden brieven die Vincent van Gogh schreef. Nasr plaatste Van Goghs woorden in een nieuwe context en herschikte ze tot meeslepende poëzie. Met de dromerige korenvelden, kastanjebomen, zonnebloemen en citroenen doet hij het thema ‘natuur’ meer dan recht aan.

Vergeet dus geen bezoek te brengen aan je favoriete (deelnemende) boekhandel, want als je tijdens de Poëzieweek voor 12,50 euro aan poëzie koopt, dan krijg je er gratis het Poëziegeschenk bij.

Startschot

Ramsey Nasr is ook de hoofdgast van de openingsavond van Poëzieweek. Die wordt feestelijk afgetrapt op woensdagavond 26 januari, aan de vooravond van Gedichtendag. En Nasr is niet de enige die komt. Hij brengt ook Mauro Pawlowski, Delphine Lecompte, Gregory Frateur (Dez Mona), Marieke Lucas Rijneveld en gastvrouw Ruth Joos mee. De volledige avond is live in Arenberg (Antwerpen) te volgen of via livestream (met Spotlight).

Maar als er één dag is waarop gedichten centraal staan, dan is het wel Gedichtendag op donderdag 27 januari – het officiële begin van Poëzieweek. In de media, scholen, bibs, bedrijven, boekhandels en bij je thuis: poëzie is die dag overal!

Zo ook in het Beurscafé in Brussel, waar Internationaal Literatuurhuis Passa Porta de dag van de poëzie viert met vier dichters. Ramsey Nasr (die is volgende week overal), Nisrine Mbark, Siel Verhanneman en kersvers Dichter des Vaderlands Mustafa Kör zullen van de partij zijn. Die laatste verklapte enkele jaren geleden zijn favoriete boeken op onze website.

Poëzie in de klas

©Michiel Devijver en Iedereen Leest

Poëzieweek is ook het ideale moment om met gedichten aan de slag te gaan in de klas. Daarvoor ontwikkelde Iedereen Leest samen met Stichting Lezen Nederland lessuggesties voor het basis- en secundair onderwijsEen handig hulpmiddel om de liefde voor poëzie aan te wakkeren. Vraag nu de lestips aan!

Leerlingen van middelbare scholen en studenten van creatieve opleidingen, academies en conservatoria kunnen ook meedoen met de creatieve wedstrijd #DichterBijNasr. De opdracht is simpel: kies een gedicht uit het Poëziegeschenk 2022 dat Ramsey Nasr schreef en maak er een herwerking van. Breng je herwerking nadien tot leven in de openbare ruimte, via een affiche, een (kort) theaterstuk, een monoloog, een podcast, een TikTok, een parade door de stad, een muziekstuk, een abstract kunstwerk, video art, een fotocollage… Alles mag! Schrijf je klas in en maak kans op een Groot Poëziegeschenk Surprisepakket!

©Michiel Devijver en Iedereen Leest

… in de bib

Ook voor de bibliotheken is er een gratis inspiratiegids met boeiende tips om activiteiten te organiseren en de collectie in de kijker te zetten. En als je nog meer inspiratie nodig hebt, bekijk dan eens de powerpoint van Probiblio, de Nederlandse organisatie die bibliotheken ondersteunt. Dat is een schatkist vol ideeën, ook voor Vlaamse bibliotheken.

 

… en in heel Vlaanderen en Nederland

De hele week zijn er extra veel poëzie-activiteiten in Vlaanderen en Nederland. Een gedichtenroute, een Slam Poetry-workshop, poëziewedstrijden, auteurslezingen, en zelfs een dichtersmarathon: je komt in aanraking met gedichten in allerlei gedaantes en locaties! Ontdek het volledige programma.

Organiseer je zelf ook een activiteit? Meld die dan gerust aan.

 

Slotshow

Op woensdagavond 2 februari wordt Poëzieweek afgesloten met de uitreiking van de Awater Poëzieprijs in Perdu (Amsterdam). De toegang is gratis, maar schrijf je wel even in door te mailen naar redactie.awater@gmail.com. Het belooft een gedenkwaardig einde te worden van Poëzieweek 2022 – maar uiteraard niet van jouw poëzieplezier. Blijf vooral lezen, schrijven, vertellen en luisteren!

Maak er een poëtische week van!

 

 

Poëzieweek 2022 start op Gedichtendag, donderdag 27 januari, en loopt t.e.m. woensdag 2 februari.

Het is een samenwerking van Poëziecentrum met Awater/Stichting Poëzieclub, Iedereen Leest, Stichting Lezen, Poetry International, De Schrijverscentrale, Literatuur Vlaanderen, Nederlands Letterenfonds, CPNB, NOORDWOORD, Koninklijke Bibliotheek Nederland, Perdu, CANON Cultuurcel, School der Poëzie, Probiblio, Dichter des Vaderlands België, Dichter des Vaderlands Nederland, de Taalunie, Antwerpen Boekenstad, Boekhandels Vlaanderen, Stichting Literaire Activiteiten Nijmegen, Prijs de Poëzie, Creatief Schrijven, Poetry Circle Nowhere en Passa Porta.Deel dit artikel:

Mis niets van Iedereen Leest