Boekenzoeker-illustraties van Eleni Debo genomineerd voor World Illustration Awards

In februari lanceerden we een volledig vernieuwde Boekenzoeker, met sprekende illustraties van de Vlaamse Eleni Debo. Dat werk wordt nu internationaal opgemerkt, want ze staat met haar Boekenzoeker-beelden op de longlist van de World Illustration Awards. De winnaars worden deze zomer bekendgemaakt.

© Eleni Debo | Iedereen Leest

World Illustration wat?

De World Illustration Awards worden uitgereikt door de AOI (Association of Illustrators) en bekronen jaarlijks het meest inspirerende werk van illustratoren over de hele wereld. De jury bestaat uit experten op het vlak van illustratie, zoals Axel Scheffler, bekend van De Gruffalo. Er zijn tien categorieën. De beelden voor Boekenzoeker vallen onder de categorie 'Advertising'. Binnen elke categorie wordt een winnaar bekroond, en uit al die winnaars wordt dan nog een 'Overall Professional Winner' en een 'Overall New Talent Winner' gekozen, waar geldprijzen van 1000 tot 2000 dollar aan verbonden zijn. Eleni Debo is overigens niet de enige Vlaamse op de longlist: ook illustraties van Fatinha Ramos en Flore Deman werden geselecteerd.

Volgens de organisatie is illustratie nu belangrijker dan ooit: 'Now more than ever the value of illustration is startlingly obvious. It communicates, enchants, explains. Illustration is the perfect commission for our socially distanced times', melden ze.

Kleurrijk en divers

Zes verschillende postkaartjes - © Eleni Debo | Iedereen Leest

Voor Boekenzoeker werkte Eleni Debo, in overleg met huisvormgever Kris Demey, een frisse, warme reeks beelden uit, die jong en oud kunnen aanspreken - de doelgroep van Boekenzoeker is immers erg breed. De verschillende lezers die ze bedacht, verscholen achter boeken, verwijzen naar de verschillende genres die je in Boekenzoeker kan aantreffen, en tonen ook de diversiteit van de doelgroepen. De illustraties worden uiteraard op de website gebruikt, maar je vindt ze terug op de verschillende promotiematerialen, zoals affiches en postkaartjes. 

Nog even geduld

We moeten nog even geduld hebben, want de winnaars van de WIA worden pas deze zomer bekendgemaakt. Er is ook heel wat concurrentie, want de longlist bestaat uit 500 projecten. De shortlist, met 200 inzendingen, wordt in juni al gecommuniceerd. Vorig jaar won Eleni Debo trouwens een Award in de rubriek 'Editorial', met een illustratie voor de krant De Morgen. Duim je mee voor een tweede zege?


Deel dit artikel:

Mis niets van Iedereen Leest