Bibliotheken gooiden deuren open tijdens Jeugdboekenmaand

Kinderen en jongeren kunnen bijna elke dag terecht in hun lokale bibliotheek. Maar tijdens de Jeugdboekenmaand zetten vele bibs hun werking extra in de kijker met rondleidingen voor klassen, een bibbus vol met kinder- en jeugdboeken, meertalige voorleesmomenten, het online Bibster-spel waar kinderen kunnen quizzen … Veel jeugdauteurs en illustratoren waren te gast in de bibliotheek om er een lezing of workshop te geven. Als kers op de taart organiseerden verschillende bibs een jeugdboekenfeest, want lezen is en blijft een feest. Ontdek hieronder een greep uit het aanbod van honderden activiteiten.

© Michiel Devijver | Iedereen Leest

De bibliotheek, jouw vriend

De Jeugdboekenmaand stond dit jaar in het teken van vriendschap: over beste vrienden, nieuwe, verre en vergeten vrienden. Over vrienden van op school en vrienden van de voetbalclub. En over boekenvrienden. Bibs omarmden het thema, gaven vriendschapsbandjes weg en zetten boeken rond het thema in hun etalages. De bibliotheken van Heist-op-den-Berg en Leuven deelden spaarkaarten voor uitleningen en bibactiviteiten uit aan kinderen om ‘vriend van de bib’ te worden.

Andere bibliotheken, zoals die van Sint-Niklaas en Kalmthout, lieten hun jonge bezoekers postkaarten tekenen of schrijven om die vanuit de bib naar hun beste vriend(in) op te sturen. In Gent liet de bibliotheek 26 klassen tussen september en maart brieven schrijven naar elkaar en naar jeugdauteurs en illustratoren (die zelf ook brieven schreven), wat in samenwerking met Huis van Alijn resulteerde in een unieke expo over de vriendschappen die ontstonden tussen de pennenvrienden. Op veel plaatsen lagen er ook vriendenboeken voor kinderen waarin ze hun lievelingsboeken en –personages neerpenden. De bibliotheek van Ieper organiseerde een vriendjesdag. In Aalst introduceerde de bib dan weer ‘boekenmaatjes’ aan kinderen om hen boeken over vriendschap te leren kennen.

Creatieve vrienden

© Michiel Devijver | Iedereen Leest

De affiche van de Jeugdboekenmaand doorkruiste heel Vlaanderen en Brussel. Veel kinderen maakten in de bib een alternatieve versie of tekenden erop los met de kleurplaatversie van de affiche. De creativiteit stopte hier nog niet: in de bib van Hasselt konden kinderen in een verhaal- en knutseltent van Coccolarte luisteren naar verhalen over vriendschap. Nadien maakten zij hun eigen verhaal rond vriendschap. In de bib van Zelzate breiden senioren de sjaal van de Jeugdboekenmaand-affiche, die uiteindelijk 22 meter lang werd en even veel kinderen fysiek met elkaar verbond.

Artforum vzw passeerde bij enkele bibliotheken (zoals in Aartselaar) met een heuse installatie waarmee kinderen een eigen audiovisueel stripverhaal konden maken. Verschillende bibliotheken sloegen dan weer de handen in elkaar met de kunstacademies. Zo stelden leerlingen van de kunstacademie hun werk rond vriendschap tentoon in de bibliotheken van Dendermonde en Hasselt. Ook theatermakers vonden hun weg naar de bibliotheken met voorstellingen rond vriendschap: in  Brugge kregen verschillende verhalen uit boeken een remake als voorstelling. Tieners konden er ook zelf in de spotlights staan tijdens een workshop over slam poetry.

Lokale vrienden

Naast kunstacademies sprongen veel andere lokale organisaties of verenigingen samen met de bib op de vriendschapskar. De bib van Puurs schakelde de jeugddienst in om enkele workshops rond het thema op te zetten. De Hasseltse bib werkte dan weer samen met  leerkrachten van de kunstacademie om tekenworkshops te geven. In Kalmthout en Dendermonde stemde de Gezinsbond hun maandelijkse filmvoorstelling af op het vriendschapsthema met een aangepast filmaanbod. De bib van Overijse zette haar voorlezers, die tijdens het jaar in woonzorgcentra voorlezen, in om hun verhalen eens aan jonger publiek over te brengen. In Brugge werkte de bib samen met andere cultuurhuizen, boekhandelaars, jeugdauteurs en illustratoren om een jeugdboekenfeest in de stad te organiseren: op maar liefst veertien plekken in de stad waren er een hele dag door activiteiten voor baby’s tot tieners. De bibliotheek van Beringen ging een partnerschap aan met Hogeschool PXL: studenten uit de lerarenopleiding gaven tijdens de slotactiviteit workshops en lazen voor.

Online vrienden

Op sociale media kondigden bibs niet enkel hun activiteiten tijdens de Jeugdboekenmaand aan, maar deelden ze ook het resultaat. In Beringen maakte een jongere uit de kindergemeenteraad een vlogfilmpje over de slotactiviteit. De bib van Gent riep hun online volgers op om boeken over vriendschap te tippen. In Knokke-Heist vroeg de bib hun jonge lezers om zinnen uit boeken te verzamelen en passende tekeningen erbij te maken. De Antwerpse bibs schakelden vlogger Junes in om een lees-challenge op te starten en met andere kinderen en jongeren samen 15.000 boeken te lezen – en die oproep werd zelfs op de Ketnet Wrap gedeeld.


Deel dit artikel:

Mis niets van Iedereen Leest