Het geluksboek van Anastasiya Lukasevych

Het thema van Jeugdboekenmaand 2023 is 'Geluk'. Meter Barbara Rottiers gaat in gesprek met een aantal kinderen en jongeren over hun geluksboek. Van welk boek worden ze blij? Welk personage doet hun hart zingen? En wat betekent dat precies: gelukkig zijn? Vandaag: Barbara in gesprek met Anastasiya Lukasevych (15 jaar).

tekst en illustratie: Barbara Rottiers
Illustratie: Barbara Rottiers

Zeg eens, Anastasiya, wat is jouw geluksboek?

Belle en het beest (de Disney versie). Ik heb normaal gezien twee genres: ik lees graag misdaadromans maar dat is wat raar als het over geluk gaat. Het tweede genre dat ik graag lees zijn sprookjes, zoals Belle en het beest en Doornroosje. Vooral sprookjes met een leuk einde lees ik graag. Belle en het beest begint heel verdrietig met een opgesloten beest. En dan komt daar dat meisje dat hem weer leert wat fijn is. In het verhaal hebben ze allemaal veel doorstaan.

De kandelaar, het theekopje en de klok zijn de steun en toeverlaat van Belle. Ze moedigen haar aan, hoe moeilijk het ook gaat. Die drie zijn zo belangrijk dat ze mee op de kaft staan. Zo is het ook in het echte leven. Iedereen heeft zo’n figuren nodig. Ik vind het goed dat ze in kinderboeken de realiteit weergeven.

Is dat niet zwaar voor een meisje van vijftien?
Het leven is soms zwaar, hé. En het is normaal dat er eens een tegenslag is of dat het even wringt tussen mij en mijn vriend, mijn vriendinnen… Dat zegt dat boek mij ook, dat dat normaal is.

“Het leven is soms zwaar, hé. En het is normaal dat er eens een tegenslag is of dat het even wringt tussen mij en mijn vriend, mijn vriendinnen… Dat zegt dat boek mij ook, dat dat normaal is.”

Weet je nog wanneer je Belle en het beest voor het eerst las?
Ik heb het boek al heel lang dus precies weet ik het niet meer. Toen ik klein was vond ik het pakkend en tof om lezen maar daar stopte het bij. Als ik het nu lees, vind ik het hoopgevend.

Haal je daar ook hoop uit voor jezelf?
Zeker. Ik heb al twee jaar een vriend. Al van in het begin waren we close en na drie maanden was het duidelijk dat dit meer was dan een gewone vriendschap. We hebben een moeilijke tijd achter de rug. Het ging niet echt slecht tussen ons maar er waren mensen van buitenaf die niet goed konden verdragen dat wij het goed hebben samen. Dat viel mijn vriend zwaar. Hij ging zich erg in zichzelf terugtrekken. Toen heb ik ondervonden dat communicatie de sleutel is. We hebben veel doorzettingsvermogen en geduld gehad en nu gaat het weer beter. Net als in het sprookje eigenlijk.

Illustratie: Barbara Rottiers

Zie je Belle en het beest dan als een soort zelfhulpboek?
Ik vind het veel nuttiger dan een zelfhulpboek! In zelfhulpboeken staan tips als: ban toxische mensen uit je leven. Probeer dat maar eens! Ik heb dan meer aan een sprookje. Je haalt daar zelf uit wat je wil. Bijvoorbeeld: in het verhaal komt een zekere Gaston voor. Gaston is een ‘player’. Hij probeert zichzelf te verkopen bij Belle maar zij trapt daar niet in. Ik ook niet. Ik heb veel mensenkennis. Ik ruik Gastons van ver.

Voel je mensen in het algemeen snel aan?
Ja, dat is iets positiefs maar tegelijk een valkuil. Ik kan me erg ongelukkig voelen als er stroefheid is in onze vriendengroep bijvoorbeeld omdat ik dat zo fel aanvoel. Als dat een lange tijd duurt, is dat enorm uitputtend. Ik probeer me dan niet verantwoordelijk te voelen.

Kunnen diezelfde vrienden jou ook gelukkig maken?
Bij mijn vrienden ben ik meestal echt gelukkig. Dan lach ik veel. Geluk is adrenaline door je heen voelen stromen en kriebels in je buik. Dat is een trede hoger dan gewone blijdschap. Bij mijn familie ben ik veel meer gesloten. Al betekenen zij ook veel voor mij. Ik heb al vaak gehoord dat ik echt lief ben en dat doet echt deugd als mensen dat zeggen. Daarom probeer ik dat ook te zeggen aan anderen.

“Ik vind het veel nuttiger dan een zelfhulpboek! In zelfhulpboeken staan tips als: ban toxische mensen uit je leven. Probeer dat maar eens! Ik heb dan meer aan een sprookje. Je haalt daar zelf uit wat je wil.”

Heb je nog andere bronnen van geluk?
Rolstoelbasket. Mijn sport vraagt heel veel concentratie. Dan denk ik enkel aan het spel en mijn ploegmaten. Dat is mijn actieve uitlaatklep en het heeft me ook al veel geholpen. Ik zou dat echt niet kunnen missen.

Voorwerpen kunnen ook een bron van geluk zijn. Cadeautjes zoals dit beertje bijvoorbeeld. Twee jaar geleden heb ik dat van mijn vriend gekregen en het gaat iedere keer mee als we verhuizen. Het staat voor mij symbool voor heel veel goeie herinneringen. En ik zou later graag een hond willen. Voor als ik het moeilijk heb. Honden oordelen niet. Mijn vriend heeft een hond. Een vriend met een hond, dat is pas geluk hebben!

Extra leestip van Anastasiya

  • Het zesde slachtoffer - James Patterson

Wat is jouw geluksboek? Maak een foto of filmpje van jezelf met dat boek en doe mee met de Jeugdboekenmaand-wedstrijd!



Deel dit artikel:

Mis niets van Iedereen Leest