Studiedag 'Voorlezen aan ouderen' op 15 oktober 2019 - VOLZET

Van 16 tot 24 november 2019 is het Voorleesweek. De Voorleesweek valt samen met de Ouderenweek. Een mooie gelegenheid om de kracht van voorlezen aan ouderen in de verf te zetten. Daarom organiseren Iedereen Leest en Linc vzw voor de derde keer een studiedag ‘Voorlezen aan ouderen’.

© Michiel Devijver | Iedereen Leest

Deze studiedag is afgelopen. Het beeldverslag vind je hier.

De studiedag 'Voorlezen aan ouderen' vindt plaats op dinsdag 15 oktober in Museum M in Leuven. Een hele dag bieden we inspiratie en praktische tips om een voorleeswerking uit te bouwen in een woonzorgcentrum, dienstencentrum of bibliotheek. Voorlezen geeft ouderen die door omstandigheden niet meer zelf kunnen lezen de mogelijkheid om verhalen te leren kennen en te praten over boeken. Voorlezen stimuleert warme contacten. Boeken bieden bovendien stof tot gesprek en brengen het verleden even dichterbij.

Voor wie?

De studiedag richt zich tot bibliotheekmedewerkers, animatoren in dienstencentra en woonzorgcentra, ergotherapeuten, vrijwilligers, bibliotheekmedewerkers, directieleden en alle andere geïnteresseerden.

Programma

In de voormiddag vertelt José Franssen waarom voorlezen aan ouderen belangrijk is, focust Herlinde Dely op ouderen met dementie en maak je kennis met auteur Korneel De Rynck. In de namiddag kan je kiezen uit tal van praktische workshops en lezingen.

Het voormiddagprogramma is plenair. In de namiddag kan je twee keuzesessies volgen.

9:00     Onthaal in het forum

9:30     Welkom door Iedereen Leest en Linc vzw

9:45     Luisteren in je leunstoel - José Franssen

José Franssen is auteur van het boek ‘Luisteren in je leunstoel, voorlezen aan ouderen’, waarin voorlezen als reminiscentiemethodiek uitgewerkt wordt en als instrument voor de verbetering van de kwaliteit van zorg aan zorgbehoeftige ouderen. In deze lezing vertelt José over de magie van verhalen, over de voorwaarden voor en aanpak van het voorlezen en over het voorleesproces zelf. Ze deelt bovendien haar succesfactoren voor het opstarten van een geslaagde voorleeswerking.

10:45   Koffiepauze

11:05   Dementie en reminiscentie -  Herlinde Dely  

Als onderzoekscoördinator van het Kennispunt Mantelzorg van Howest ontwikkelde Herlinde Dely ‘De schat van je leven, herinneringen ophalen met mensen met dementie’. Momenteel werkt Herlinde rond kwaliteitsvolle zorg bij het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen. Ze licht toe wat dementie en reminiscentie inhouden en vertelt waarmee je rekening kan houden als je wil voorlezen aan mensen met dementie.

11:50   Vroeger was alles anders – Korneel De Rynck         

Auteur-historicus Korneel De Rynck maakte met zijn boek 'Vroeger was alles anders’ een reconstructie van het dagelijkse leven in het België van de jaren '50. Hoe aten en dronken, woonden en werkten we vlak voor Expo '58 en de golden sixties? Met nostalgische foto's en treffende anekdotes toont hij ons hoe snel de wereld verandert. Verrassend voor jongere generaties en heel herkenbaar voor wie een dagje ouder is. Korneel vertelt, aan de hand van foto's, over het verschil tussen de wereld van toen en die van vandaag. 

12:15   Lunchpauze met infostand. Mogelijkheid om het museum te bezoeken.

13:15   Keuzesessies: reeks 1  
            (Kies één van de sessies uit onderstaande lijst)                                   

14:45   Keuzesessies: reeks 2 
            (Kies één van de sessies uit onderstaande lijst) 

16:00   Einde
             Mogelijkheid om het museum te bezoeken.


KEUZESESSIES

  • Voorlezen, hoe doe je dat? | Katelijne Billet

Katelijne Billet is woordkunstenares, vertelster en zangeres. In deze praktische workshop deelt ze haar voorleestips: kleine vuistregels die elke voorlezer moet kennen. Samen ga je op zoek naar je eigen voorleesstem. Het aantal plaatsen voor deze sessie is beperkt.

  • Wat lees je voor aan ouderen? |  Zorgbib en Luisterpuntbibliotheek

Wil je wel gaan voorlezen voor ouderen, maar heb je geen idee met welke boeken en andere materialen je aan de slag kan gaan? Of ben je een bibliotheekmedewerker en wil je (toekomstige) voorleesvrijwilligers een handje helpen bij hun materiaalkeuze? Zorgbib en Luisterpuntbibliotheek hebben gespecialiseerde collecties in huis en zetten je graag op weg.

  • SamenLezen met ouderen | Marijke Sanctorum en Bie Van Assche (Stad Antwerpen)

In een klein groepje lezen we een verhaal en een gedicht. Iemand leest hardop en we verkennen samen de tekst. Alle opmerkingen zijn even waardevol. Wat ons met elkaar verbindt, is het verhaal, het boek, én het lees- en luisterplezier.

Stad Antwerpen zet sterk in op SamenLezen in dienstencentra en woonzorgcentra. Dit is een proefsessie voor iedereen die op een actieve manier wil kennismaken met de methodiek van SamenLezen. Het aantal plaatsen voor deze sessie is beperkt.

  • Reminisceren met herinneringskoffers | Tim Carpentier

Een stel koffers met herkenbare voorwerpen van vroeger roepen de sfeer en beleving van ‘toen’ op. Ook de vergelijking met ‘vandaag’ prikkelt via dezelfde beelden en materialen een ouder publiek, mensen met dementie of de ziekte van Alzheimer om terug te denken aan vroeger, aan het bekende. Een aanzet om het isolement te doorbreken en te komen tot verhalen en andere laagdrempelige activiteiten op maat. Tim Carpentier vertrekt vanuit de visie dat kleine dingen het verschil maken. Hij neemt je mee in zijn verhalen rond dementie en reminiscentie en het samen genieten van de wijsheden van toen.

  • Kamishibai inzetten bij het voorlezen aan ouderen | Inge Umans

Inge Umans neemt je mee in de magische wereld van de kamishibai. In dit kleine Japanse verteltheater brengen grote tekeningen bepaalde scènes uit een verhaal in beeld. Al vertellend worden de platen verschoven en komt het verhaal tot leven. Inge gaat met jullie op zoek naar hoe je de kamishibai kan gebruiken bij het voorlezen aan ouderen.

  • Inspirerende praktijkvoorbeelden

In deze workshop gaan we in gesprek met verschillende initiatieven die elk in hun context een voorleeswerking uitbouwden. Vanuit een organisatie, een bib, een woonzorgcentrum of als spontane vrijwilliger. Hun inspirerende verhalen zetten je alvast op weg om in je eigen context aan de slag te gaan.

Waar?

Museum M
Leopold Vanderkelenstraat 28
3000 Leuven

Het museum ligt op 10 minuten wandelen van het station van Leuven. Hier vind je een wegbeschrijving.

Inschrijven

Deelnemen kost 60 euro voor een hele dag (inclusief broodjeslunch). Je kan ook gratis het museum bezoeken die dag.

De studiedag is helaas helemaal volzet. Je kan je wel nog inschrijven voor de wachtlijst.

MEER INFO

Iedereen Leest: sarah.vantilburg [at] iedereenleest.be
LINC: sanne.vanhellemont [at] lincvzw.be

Volg het laatste nieuws over deze studiedag ook via het Facebook-event


Deel dit artikel:

Contact
Coördinator vorming en opleiding | Stages
Mis niets van Iedereen Leest