IBBY-Vlaanderen nomineert Gerda Dendooven, Carll Cneut, Marit Törnqvist en Read with me (Iran) voor ALMA 2023

IBBY-Vlaanderen draagt elk jaar twee Vlaamse en twee buitenlandse kandidaten voor voor de Astrid Lindgren Memorial Award, de belangrijkste jeugdliteratuurprijs ter wereld. De genomineerden voor 2023 zijn bekend: het zijn de Vlaamse illustratoren Carll Cneut en Gerda Dendooven, de Nederlandse auteur/illustratrice Marit Törnqvist en de Iraanse leesbevorderingsorganisatie Read with me.

Astrid Lindgren Memorial Award

Zowel auteurs, illustratoren, storytellers als leesbevorderingsorganisaties komen in aanmerking. Van de vier genomineerden wordt een uitgebreid dossier ingediend en ze belanden - samen met de kandidaten van de andere landen - op een (hele lange) longlist. In maart 2023 wordt de winnaar bekendgemaakt tijdens een rechtstreekse live-uitzending,op de Kinderboekenbeurs van Bologna. Aan de prestigieuze ALMA is een geldprijs van bijna een half miljoen euro verbonden. In 2010 was Kitty Crowther de eerste Belgische laureaat, in 2019 volgde Bart Moeyaert.

Wie nomineert?

IBBY Vlaanderen, dat onder de vleugels van Iedereen Leest opereert, is één van de Vlaamse 'nominating bodies'. Het IBBY-kabinet, bestaande uit onafhankelijke mensen uit zo veel mogelijk geledingen van het kinderboekenvak, beslist over de genomineerden. Momenteel zijn dat Fatinha Ramos, Eva Tack, Hilde Vandormael, Heleen Rijckaert, Jan De Kinder, Jef Aerts, Laila Koubaa, Patrizia Civetta, Sara Van Den Bossche, Winny Ang en Inge Umans. Ook Literatuur Vlaanderen wordt bij de keuze betrokken.

Vriend van IBBY worden?

Wil je op de hoogte blijven van de werking van IBBY-Vlaanderen en mee nadenken over mogelijke ALMA- en Hans Christian Andersen-kandidaten in de toekomst? Word dan nu Vriend van IBBY. Lidmaatschap is volledig gratis. Inschrijven doe je in één klik.


Deel dit artikel:

Contact
Vakbibliotheek | IBBY-Vlaanderen | Boekenzoeker
Mis niets van Iedereen Leest