Educatieve video’s Jeugdboekenmaand

Van 1 tot 31 maart is het Jeugdboekenmaand, dit jaar met als thema ‘Helden & Schurken’. Een hele maand lang vieren we het leesplezier in bibliotheken, boekhandels, thuis en natuurlijk op school. Om leerkrachten te ondersteunen, maakten we een educatieve handleiding en vier video’s met praktische tips.

Illustraties: Mark Borgions

Met het thema ‘Helden en schurken gaan we terug naar de kern van vele boeken. We hebben het over dappere helden en bange helden, superhelden en huis-tuin-en-keukenhelden. Schurken met wapens, woorden en beelden. Want één ding staat vast: zonder held geen verhaal. En wat is een held zonder schurk, zonder pestkop, zonder spoken in zijn hoofd?

Verhalen hebben helden en schurken nodig, en kinderen en jongeren hebben verhalen nodig. Maar kinderen en jongeren hebben ook leerkrachten nodig! Jullie hebben de bevoorrechte positie om het leesplezier bij leerlingen aan te wakkeren en hen in contact te brengen met boeken en verhalen. Zo laten we samen kinderen en jongeren uitgroeien tot echte leeshelden.

Video's met boekentips

Om jullie op weg te zetten, maakten we vier video’s waarin we een duik nemen in het 'helden en schurken'-boekenaanbod. Per leeftijdsgroep geeft educatief medewerker Margot Van Dingenen enkele boekentips en reikt ze werkvormen aan om met die boeken aan de slag te gaan in de klas. Centraal in elk filmpje staat ‘het kwartet’, een werkvorm waarbij je vier boeken met een thematische rode draad samenbrengt. Zo kan je vier sprookjes aan elkaar koppelen, vier boeken over superhelden, vier griezelboeken of vier boeken over helden zoals jij en ik. 

Educatieve handleiding

Daarnaast zorgden we voor een update van de educatieve handleiding Werken met boeken in de klas. Je vindt er algemene werkvormen en praktische tips die je makkelijk naar je eigen hand kan zetten en ook kan toepassen op andere (bv. informatieve) teksten en in verschillende vakken. Want echte helden werken het hele jaar door met boeken in de klas, niet alleen tijdens Jeugdboekenmaand!Deel dit artikel:

Mis niets van Iedereen Leest