Jeugdboekenmaand volop gevierd in bibliotheken

De 51ste editie van Jeugdboekenmaand zit er alweer op, maar wat zijn we dankbaar dat we het boekenfeest weer in levenden lijve hebben kunnen vieren. Scholen, media, cultuurcentra, boekhandels, maar vooral ook bibliotheken hebben hun uiterste best gedaan om een maand lang leesplezier te verspreiden. Tijd voor een terugblik op enkele van de honderden activiteiten. 

Foto's: © Michiel Devijver en Iedereen Leest

Jeugdboekenmaand stond dit jaar in het teken van ‘Helden en Schurken’. Dappere helden en bange helden, superhelden en huis-tuin-en-keukenhelden, helden met wapens en helden met woorden: allemaal kregen ze een plek. Ook gezworen aartsvijanden, geniepige pestkoppen en venijnige spoken mochten meespelen. Want zonder held geen verhaal, en wat is een held zonder schurk? Met dat thema in het achterhoofd toverden vele bibliotheken zich om tot een veilige - en toch wat spannende - leesplek, waar boekenschurken en –helden helemaal welkom zijn. 

Achter het masker

De affiche van Jeugdboekenmaand ging heel Vlaanderen rond, maar ook de downloadbare helden- en schurkenmaskers werden volop in elkaar geknutseld in de bibliotheken. Op de officiële opening van Jeugdboekenmaand in bibliotheek Permeke konden kinderen ermee poseren bij de photobooth van J.E.F Jeugdfilmfestival. Ook in de bibliotheken van Hasselt, Kortrijk, Sint-Niklaas en op Kabaal kinderboekenfestival spotten we kleine schurken en helden. In de bibliotheek van Beveren liepen er zelfs tovenaars rond tijdens de opening van Jeugdboekenmaand. De zalen zelf veranderden in Zweinstein, met een sorteerhoed, uilenpost, toverketel en zelfs een perron 9 ¾. Of hoe ook een bib zich kan verkleden. 

 

Bekijk de Harry Potter-wereld van Bib Beveren (en lees verder onder de afbeeldingen):

Creatieve verhalenateliers

Ook andere helden en schurken stonden in de schijnwerpers tijdens Jeugdboekenmaand, van Plasman tot Danny Boy. Er vonden maar liefst 821 auteurslezingen plaats tijdens Jeugdboekenmaand. Vaak werden die voorleessessies live geïllustreerd. Soms werden ze ook gecombineerd met een creatieve workshop, waardoor de boeken des te meer bleven plakken bij de kinderen. Zo las Esohe Weyden op Kabaal kinderboekenfestival niet alleen ritmisch voor uit haar boek En morgen nog een keer. Achteraf nodigde ze ook het publiek uit om samen met haar en illustratrice Estera Nicoi te komen tekenen op het podium.  

 

(Her)beleef KABAAL (en lees verder onder de afbeeldingen):

Op het grootse Jeugdboekenfeest van bibliotheek Brugge begeleidden illustratoren, zoals Benjamin Leroy, Mieke Lamiroy, Alain Verster en Riske Lemmens, kinderen om hun fantasiewereld vorm te geven. De stadsdienst van Brugge maakte er een sfeervolle aftermovie van. Uiteraard konden er ook geen creatieve meesterwerken ontbreken op het Jeugdboekenmaandfeest dat Bib Hasselt Limburg samen met de Academie organiseerde. Een heel jaar werkten de leerlingen van de Academie aan kunstwerken vertrekkend van een boek, die tijdens het feest tentoongesteld werden. En voor wie nog meer wilde spelen, was er natuurlijk ook het Bibster-spel voor Jeugdboekenmaand, waarbij kinderen konden quizzen over helden- en schurkenboeken. 

 

Bekijk het feest in Bib Hasselt (en lees verder onder de afbeeldingen):

Wie zich helemaal in de illustratiewereld wilde dompelen kon verder terecht op de Picturale, het tweejaarlijkse festival voor illustratoren te Ronse, dat dit jaar aan zijn 9e editie toe was. Daar opende op 5 maart de tentoonstelling van de laureaat 'Picturale 2019' Pieter Van Eenoge, en een expo met het werk van gevestigde en opkomende illustratoren. Op de opening was er ook aandacht voor de verhalen die beelden (en woorden) vertellen. Er werd die dag in heel Ronse - van de kerktoren tot in de crypte - verteld, getekend, gespeeld en met grote ogen toegekeken. 

 

Sfeerbeelden van de opening van de Picturale (lees verder onder de afbeeldingen):

Muzikaal intermezzo

Dat Jeugdboekenmaand één groot feest is waarbij ook muziek hoort, bleek nogmaals dit jaar. In de bib van Hasselt konden kinderen aan het ‘Rad van Fortuin’ draaien van auteur Stijn Moekaars, die vervolgens een verhaal, lied of melodietje bracht. In de bib van Beveren kwam kinderkoor Toelielee optreden tijdens het openingsfeest. In Sint-Niklaas trokken de twee muzikanten van De Andere…Fanfare op pad, om vrolijke, gevoelige noten te verspreiden. Ook de bib van Brugge ging een muzikale toer op: op het programma van het Jeugdboekenfeest stond onder meer een voorstelling van muziektheater BomBarDon, een workshop rappen en slam poetry, een concert van Esmé Bos en Bart Voet, en ter afsluiting trok een stoet lezers door de stad met muzikanten, vuurspuwers en steltlopers.  

Iedereen Leesheld

Tijdens Jeugdboekenmaand 2022 hadden we het niet alleen over alleen helden en schurken in boeken, maar kinderen en jongeren werden ook zelf leeshelden. Zo lanceerde peter Dempsey Hendrickx elke week een leeschallenge: maak een stapelgedicht, lees voor aan een dier, lees op een gekke plek, lees terwijl je sport en lees verkleed voor! Als reactie daarop werden heel wat enthousiaste foto’s gedeeld op sociale media met #iedereenleesheld. Bovendien vertelden 10 kinderen en jongeren over hun favoriete boekentips in de Jeugdboekenmaandspecial van de interviewreeks ‘De Leeswereld’. Nog niet uitgelezen? Geen nood, er volgen nog twee afleveringen!  

Laat Jeugdboekenmaand een opstapje zijn naar een jaar vol fantastische jeugdboeken! 

 

Bekijk het feest in Bib Kortrijk:Deel dit artikel:

Contact
Coördinator Jeugdboekenmaand | Mediacoach
Mis niets van Iedereen Leest