Apps die lezen nóg leuker maken

Als lezer zit je maar al te graag met je neus in de boeken. Maar ook buiten het lezen om kan je via allerlei apps je tijd aan boeken spenderen. Wil je een digitale leeslijst maken, boekentips delen of weten wanneer je favoriete auteur haar of zijn volgende boek publiceert? Neem je smartphone of tablet bij de hand en ontdek de wereld van de leesapps.

© Michiel Devijver | Iedereen Leest

Een eerste versie van dit artikel verscheen in november 2018. Deze versie, gepubliceerd op 21 december 2022, kent enkele updates en bevat ook recentere apps. De vermelde apps werden gekozen op basis van hun functionaliteiten en hun revisie door gebruikers.
 

© Simon Bequoye en Iedereen Leest

Alles gaat digitaal – zo ook de boekenwereld. Nadat boeken eeuwenlang enkel in papieren versie beschikbaar waren, loodsen e-boeken en e-readers het boekenvak een nieuwe wereld in. Ook voorleesuurtjes kan je een digitale make-over bezorgen, en er bestaan tal van online leesplatformen zoals 'Iedereen Leest - wat lees jij?'. Wie helemaal digitaal wil gaan, kan ook apps rond lezen, boeken en auteurs gebruiken. Hieronder volgt een greep uit het brede gamma.

Breng structuur in je boekenplank

Ben je iemand die graag gelezen of te lezen boeken in een lijstje plaatst of zelf boeken wil categoriseren, dan vind je hiervoor zeker je gading in het ruime appaanbod. Zo profileren BookBuddy (enkel iOS) en Book Catalogue (enkel Android) zich als boekenmanagers om je leesvoer uitgebreid te sorteren. Ook Libib of Collectorz kunnen je gids zijn om je eigen persoonlijke bib goed bij te houden. Met Book Crawler kan je naast lijstjes maken ook zien welke boeken in jouw buurt gelezen worden. Basmo kan je na verloop van tijd ook inzichten geven in je leesgedrag.


(De tekst gaat verder onder de afbeelding.)

© Michiel Devijver en Iedereen Leest

Lees, deel en ontdek

LibraryThing is misschien wel de bekendste app om je eigen collectie boeken te ordenen. Je kan er ook leestips delen met meer dan twee miljoen andere lezers. Die deelfunctie brengt al snel leescommunities op de been. Ook Goodreads, die naast app ook op desktop gebruikt kan worden, omvat verschillende functies zoals lijstjes maken, boeken beoordelen, tips delen of in gesprek gaan met andere lezers en zelfs met auteurs. Voor Nederlandstalige lezers is er Hebban (zowel app als desktop) met meer dan 150.000 lezers uit de Lage Landen. Op BookClub (enkel iOS) kan je dan weer aansluiten bij leesclubs en in gesprek gaan met andere clubleden.

Creatief tijdens het lezen

© Michiel Devijver en Iedereen Leest

Apps hoeven niet enkel digitale catalogi aan te maken of sociale functies te vervullen, ze kunnen ook op je creatieve kant inspelen. Zo is er Snippet, waar je quotes uit boeken of andere teksten kan verzamelen zoals op een Pinterest-pagina. Met Postepic (enkel iOS) kan je zelfs je verzamelde quotes vormgeven of er een foto aan toevoegen. Litsy is dan weer de literaire Instagram: je plaatst er een foto van het boek dat je leest en tagt de auteur of voegt er een quote aan toe. Of wil je zelf verhalen schrijven? Met Wattpad (Android en iOS) treed je binnen in een community van lezers. Elke gebruiker kan feedback geven op teksten.

Dichtende en beeldende apps

Welke literaire vorm is geschikter voor apps dan poëzie? Muze en Poesie brengen je dagelijks nieuwe gedichten, het Engelstalige Wings (enkel iOS) geeft bij elk gedicht extra info – en je kan er ook eigen foto’s linken aan favoriete gedichten. Met Poetry Slam (enkel Android) kan je andere appgebruikers uitdagen het mooiste (Engelstalige) gedicht te vormen. Via Poetizer (enkel iOS) kan je zelfgeschreven gedichten delen met een grote community. Shakespeare-fans kunnen zijn sonnetten - en dramateksten of quotes - terugvinden via Shakespeare Pro.

Ook comics of graphic novels lenen zich voor apps. Zo vind je op Comixology (iOS en Android) een brede voorraad aan boeken met beelden. Voor manga is het app-lijstje erg uitgebreid: VIZ Manga (Android en iOS), Crunchyroll Manga (iOS en Android), Mangamo (Android en iOS), Manga Plus (iOS en Android) ...

So many books, so little time

© Michiel Devijver en Iedereen Leest

Enkele laatste tips voor wie niet snel tijd vindt om te lezen: in Serial Reader (Android en iOS) kan je een boek uit klassieke literatuur selecteren, nadien ontvang je elke dag een kort fragment. Blinkist biedt je voor heel wat verschillende titels uit fictie en non-fictie een korte samenvatting - die hopelijk ook motiveert om het boek zelf te gaan lezen (iOS en Android). Ook Summary Z produceert samenvattingen die je kan lezen of waar je naar kan luisteren. Met Pocket (Android en iOS) of Instapaper kan je boeken en andere teksten – zoals dit artikel – bewaren om op een later moment rustig na te lezen.

Alle vermelde apps zijn uiteraard slechts een kleine greep uit het brede gamma. Zo zijn er bijvoorbeeld heel wat commerciële apps om e-boeken te downloaden of apps om te luisteren naar verhalen zoals Google Play Books, Apple Books, Kindle of Audible. Met de apps CloudLibrary en Libby (iOS en Android) kan je e-boeken ontlenen via je lidkaart van de openbare bibliotheek. En wekelijks verschijnen én verdwijnen er apps. 



Deel dit artikel:

Contact
Medewerker beleid en onderzoek
Mis niets van Iedereen Leest