Apps die lezen nóg leuker maken

Als lezer zit je maar al te graag met je neus in de boeken. Maar ook buiten het lezen om kan je via allerlei apps je tijd aan boeken spenderen. Wil je een digitale leeslijst maken, boekentips delen of weten wanneer je favoriete auteur haar of zijn volgende boek publiceert? Neem je smartphone of tablet bij de hand en ontdek de wereld van de leesapps.

© Michiel Devijver | Iedereen Leest

Alles gaat digitaal – zo ook de boekenwereld. Nadat boeken eeuwenlang enkel in papieren versie beschikbaar waren, loodsen e-boeken en e-readers het boekenvak een nieuwe wereld in. Ook voorleesuurtjes kan je een digitale make-over bezorgen, en er bestaan tal van online leesplatformen. Wie helemaal digitaal wil gaan, kan ook apps rond lezen, boeken en auteurs gebruiken. Hieronder volgt een greep uit het brede gamma.

Breng structuur in je boekenplank

Ben je iemand die graag gelezen of te lezen boeken in een lijstje plaatst of zelf boeken wil categoriseren, dan vind je hiervoor zeker je gading in het ruime appaanbod. Zo profileren BookBuddy (enkel iOS) en Book Catalogue (enkel Android) zich als boekenmanagers om je leesvoer uitgebreid te sorteren. Ook Libib kan je gids zijn om je eigen persoonlijke bib goed bij te houden – in de gratis versie kan je 100 verzamelingen aanmaken en tot 5.000 boeken toevoegen. Met Book Crawler (enkel iOS) kan je naast lijstjes maken ook zien welke boeken in jouw buurt gelezen worden.

Lees, deel en ontdek

© Michiel Devijver | Iedereen Leest

LibraryThing is misschien wel de bekendste app om je eigen collectie boeken te ordenen. Je kan er ook leestips delen met meer dan twee miljoen andere lezers. Die deelfunctie brengt al snel leescommunities op de been. Ook Goodreads, die naast app ook op desktop gebruikt kan worden, omvat verschillende functies zoals lijstjes maken, boeken beoordelen, tips delen of in gesprek gaan met andere lezers en zelfs met auteurs. Voor Nederlandstalige lezers is er Hebban (zowel app als desktop) met meer dan 150.000 lezers uit de Lage Landen. Op BookMovement (enkel iOS) kan je dan weer aansluiten bij leesclubs en in gesprek gaan met andere clubleden. Wie inlogt op Get Glue (iOS en Android), kan vrienden laten weten wat je op dit moment leest (of bekijkt of beluistert).

Creatief tijdens het lezen

Apps hoeven niet enkel digitale catalogi aan te maken of sociale functies te vervullen, ze kunnen ook op je creatieve kant inspelen. Zo is er Snippet, waar je quotes uit boeken of andere teksten kan verzamelen zoals op een Pinterest-pagina. Met Postepic (enkel iOS) kan je zelfs je verzamelde quotes vormgeven of er een foto aan toevoegen. Litsy is dan weer de literaire Instagram: je plaatst er een foto van het boek dat je leest en tagt de auteur of voegt er een quote aan toe.

Dichtende en beeldende apps

Welke literaire vorm is geschikter voor apps dan poëzie? Muze brengt je elke week een nieuw ingesproken gedicht, het Engelstalige Wings (enkel iOS) geeft bij elk gedicht extra info – en je kan er ook eigen foto’s linken aan favoriete gedichten. Met Poetry Slam (enkel Android) kan je andere appgebruikers uitdagen het mooiste (Engelstalige) gedicht te vormen.

Ook comics of graphic novels lenen zich voor apps. Zo vind je op Comixology (iOS en Android) een brede voorraad aan boeken met beelden. Madefire animeert dergelijke verhalen zelfs door visuele effecten toe te voegen.

Apps komen en gaan

De vermelde apps zijn uiteraard slechts een kleine greep uit het brede gamma. Zo zijn er bijvoorbeeld nog commerciële apps om e-boeken te downloaden. Met de app CloudLibrary kan je e-boeken ontlenen via je lidkaart van de openbare bibliotheek. En wekelijks verschijnen én verdwijnen er apps. Nog enkele om het lijstje af te sluiten: BookWatch (enkel iOS) houdt je op de hoogte als je favoriete auteur een nieuw boek uitbrengt, en in QuizUp kan je ook vragen over boeken voorgeschoteld krijgen.

En een laatste tip voor wie niet snel tijd vindt om te lezen: met Pocket (Android en iOS) of Instapaper kan je boeken en andere teksten – zoals dit artikel – bewaren om op een later moment rustig na te lezen.


Deel dit artikel:

Contact
Kennismedewerker onderzoek, impact en beleid
Mis niets van Iedereen Leest