Voorleestips van Dominique Van Malder

Voorlezen, hoe doe je dat nu eigenlijk? Hoe kies je een boek? Moet je een goed acteur zijn om te kunnen voorlezen of blijf je beter gewoon jezelf? Acteur Dominique Van Malder toont in vijf vrolijke filmpjes hoe het moet. Of net niet ...

film: Atelier Lattrez
© Iedereen Leest

Tip 1: Kies een boek dat bij jullie past

Als je gaat voorlezen, is het handig om een boek te kiezen dat aansluit bij de interesses van je kind, dan wek je meteen nieuwsgierigheid op. Maar ga af en toe ook eens voor de verrassing! Het is niet altijd makkelijk om wegwijs te raken in het enorme aanbod aan kinderboeken. Laat je daarom gerust helpen door een bibliotheekmedewerker of boekhandelaar. Uiteraard kan je ook op Boekenzoeker terecht voor boekentips op maat.

Tip 2: Voorlezen kan altijd en overal

Uiteraard is een rustige ruimte of een knus bed heel erg geschikt om voor te lezen. Maar laat je bij het voorlezen vooral niet beperken! Waarom neem je geen boek mee op de trein of op de bus of naar het park? Of lees je een versje voor bij het ontwaken? 

Tip 3: Lees voor zoals je bent

Nee, je hoeft geen gediplomeerd acteur te zijn om goed te kunnen voorlezen. Met wat creativiteit en intonatie kom je al heel ver. Uiteraard is het leuk om eens een stemmetje te gebruiken, maar dat is zeker geen voorwaarde om een verhaal goed te kunnen vertellen. Lees vooral voor zoals je zelf bent: uitbundig, ingetogen, vrolijk: het kan allemaal.

Tip 4: Interactie is de max!

Veel interactie maakt voorlezen eens zo leuk. Vaak worden er in een verhaal thema's aangehaald die een kind interesseren en kan een boek zo leiden tot een gesprek. Of je kan natuurlijk ook samen met je kind verder fantaseren bij een verhaal. Afwijken van de bladzijden moet af en toe kunnen!

Tip 5: Op voorlezen staat geen leeftijd

Als we aan voorlezen denken, denken we vaak meteen aan jonge kinderen. Maar ook aan baby's en peuters kan je al voorlezen. En waarom stoppen met voorlezen van zodra een kind zelf kan lezen? Ook veel volwassenen en ouderen vinden het nog zeer prettig om voorgelezen te worden.


Deel dit artikel:

Mis niets van Iedereen Leest