Vliegende start van Jeugdboekenmaand 2022

Op zaterdag 26 februari werd Jeugdboekenmaand feestelijk geopend in en rond bibliotheek Permeke. Iedereen Leest bundelde de krachten met de stad Antwerpen en lanceerde de campagne met een openingsfeest vol helden- en schurkenactiviteiten. Samen met Jeugdboekenmaand-peter Dempsey Hendrickx, -meter Fatinha Ramos, illustrator van de Jeugdboekenmaandaffiche Mark Borgions, en Antwerps schepen voor cultuur Nabilla Ait Daoud werd een flinke dosis verhalenpret de lucht in gestuurd.

©Michiel Devijver en Iedereen Leest

Zaterdag startte niet alleen de krokusvakantie, maar ook Jeugdboekenmaand, die dit jaar in het teken staat van ‘Helden en Schurken’. Tijdens het openingsfeest in Antwerpen was er een bedrijvig af-en-aangeloop van kinderen en jongeren die zich ontpopten tot leesheld - al dan niet met schurkenstreken. De hele dag konden ze deelnemen aan helden- en schurkenactiviteiten, zoals een knotsgekke photobooth met Jeugdboekenmaand-maskers, een bibmobiel, een prijzenrad met negen heldenkrachten (waaronder leeskracht!) en een heldendrankjesbrouwerij.

©Michiel Devijver en Iedereen Leest

De peter en meter van Jeugdboekenmaand, Ketnet-‘Held’ Dempsey Hendrickx en illustratrice Fatinha Ramos, waren ook van de partij. Beide ambassadeurs gaven verhalenworkshops. Fatinha luisterde naar het persoonlijke helden- of schurkenverhaal van kinderen en jongeren en tekende dat op een button. Dempsey bouwde samen met kinderen een gek stapelgedicht op het plein en bracht nadien de grappige voorstelling ‘Verse Onzinsels’. Daarin improviseerde hij samen met illustrator Bruno Claeys elk kwartier een nieuw verhaal aan de hand van een kinderboek en de fantasie van de kinderen in het publiek.

©Michiel Devijver en Iedereen Leest

Tijdens het openingsmoment werd er natuurlijk ook voorgelezen: Antwerps schepen voor cultuur Nabilla Ait Daoud las samen met meter Fatinha voor uit het boek Toermalijn. Verder trakteerden Fatinha en illustrator Mark Borgions verschillende zaken op het omliggende De Coninckplein op een raamtekening. En voor de waaghalzen was er zelfs een deathride. Ook Dempsey klom naar boven voor een ritje. Hij bemachtigde zo een stempel op zijn Antwerpse heldenpaspoort én hij bracht de laatste letters mee van de woordpuzzel ‘Iedereen Leesheld’, de boodschap die Iedereen Leest wil uitdragen.  (Bekijk het uitgebreide fotoverslag onderaan dit artikel.)

Een maand vol leesplezier

©Michiel Devijver en Iedereen Leest

Het openingsfeest was een geslaagde start van een veelbelovende Jeugdboekenmaand. Tijdens de hele maand maart zijn er in Vlaanderen en Brussel honderden activiteiten in scholen, bibliotheken, boekhandels, musea en culturele centra. Ook auteurs en illustratoren trekken massaal weer op pad om hun jonge lezers live te ontmoeten. Meer dan 800 auteurslezingen staan al op het programma, met steun vanLiteratuur Vlaanderen. 

Doe mee met de Jeugdboekenmaand-wedstrijd en wekelijkse leeschallenges

Nog de hele maand kunnen kinderen en jongeren meedoen met de Jeugdboekenmaand-wedstrijd. Peter Dempsey en meter Fatinha dagen hen uit om een boodschap te maken voor hun favoriete boekenheld of -schurk. Welk boek inspireert hen om in opstand te komen voor een betere wereld of een hand naar iemand uit te reiken? Alle kinderen of jongeren kunnen een foto of filmpje van hun boodschap insturen via de site van Jeugdboekenmaand. Wie meedoet, maakt kans op een boekenpakket of een bezoek van Fatinha en Dempsey aan hun school of bib.

En er zijn nog meer zotte uitdagingen met boeken! Elke zondag in maart plaatsen we een filmpje op de facebookpagina van Jeugdboekenmaand met een coole leeschallenge van Dempsey en Fatinha voor die week. Ze dagen kinderen en jongeren uit om op een speciale, heldhaftige manier (voor) te lezen en zo stap voor stap een echte leesheld te worden! Iedereen kan zijn pogingen ook delen op Facebook via de hashtag #Iedereenleesheld. Elke week maken we een collage met de leukste inzendingen!

Ook Dempsey zelf gaat een heuse uitdaging aan: tijdens Jeugdboekenmaand zal hij elke avond om 20 uur mensen in slaap lezen via zijn Instagram Live!

De leeswereld van kinderen en jongeren

Tijdens Jeugdboekenmaand trakteren we elke week op een extra Leeswereld-interview. Daarvoor gaan we snuisteren in de boekenkasten en leesrituelen van kinderen en jongeren zelf! Waar lezen ze? Wat zoeken ze in boeken? Wie is hun boekenheld- of schurk? Hou de website van Iedereen Leest in de gaten!

Meer informatie over de Jeugdboekenmaand staat op de website. Daar vind je ook een agenda met alle publieke activiteiten, de educatieve handleiding voor scholen, en ‘Helden en Schurken’-boekentips.  Deel dit artikel:

Mis niets van Iedereen Leest