Boekenzoeker krijgt WAT WAT-label

Drie maanden na de lancering van de vernieuwde Boekenzoeker krijgt de website met leestips voor 0 tot 18 jaar het WAT WAT-label van jongerenorganisatie De Ambrassade. Dit label geeft aan dat Boekenzoeker betrouwbare online informatie biedt op maat van jongeren, en dat die informatie zijn doel bereikt: een boek zoeken dat bij je past.

© WAT WAT-label: De Ambrassade | © Boekenzoeker: Iedereen Leest

Iedereen Leest werkte vanaf 2018 achter de schermen aan een nieuwe website voor Boekenzoeker met een gecureerd leesaanbod voor 0 tot 18 jaar. Die nieuwe site moest beter toegankelijk zijn voor de online gebruikers, zowel kinderen en jongeren als ouders, leerkrachten en bibliotheekmedewerkers. Samen met webexperts, professionals uit de bib- en onderwijssector én met jonge lezers bouwde Iedereen Leest een nieuw digitaal platform voor Boekenzoeker. De nieuwe start was meteen ook een uitgelezen kans om het WAT WAT-label aan te vragen.

Wat Wat?

Jongerenorganisatie De Ambrassade coördineert het platform WAT WAT om kinderen en jongeren op een duidelijke manier te informeren over actuele thema’s en hen te leiden naar advies of hulp waar nodig. WAT WAT ontwikkelde een label dat websites kunnen aanvragen indien ze dezelfde visie en doelstellingen onderschrijven, zoals onder andere correcte en volledige informatie geven op maat van jongeren en een toegankelijke en inclusieve website uitbouwen, samen met de doelgroep.

Boeken op maat

De adviescommissie van het WAT WAT-label oordeelt dat Boekenzoeker een veilige online omgeving is voor jongeren. Zij kunnen er terecht voor duidelijke  en betrouwbare informatie over boeken. Op basis van zoekcriteria die zij zelf ingeven, zoekt Boekenzoeker een boek dat bij hen past. Een dikke fantasyroman, een boek voor gamers, poëzie over liefde, een klassieker of een kort boek voor een boekbespreking: Boekenzoeker helpt jongeren kiezen. Het juiste boek aanreiken op het juiste moment kan een verschil maken. Boekenzoeker wil op die manier de jonge lezer een positieve leeservaring bezorgen.

Boekenzoeker helpt jongeren kiezen. Het juiste boek aanreiken op het juiste moment kan een verschil maken.
© Eleni Debo | Iedereen Leest

Boekenzoeker is een gecureerde website en toont een selectie uit het actuele boekenaanbod. Dat is een bewuste keuze. Een redactie – waarin zowel professionals uit het onderwijs, de bibliotheek en boekhandels als recensenten en andere boekenkenners zetelen – houdt bij haar keuze in de eerste plaats rekening met de aanbevelingswaarde van een boek. Ze let er verder op dat het aanbod divers en evenwichtig is, en houdt rekening met de verkrijgbaarheid in de bib of boekhandel. De redactie werkt onafhankelijk en streeft geen commerciële doeleinden na. Boekenzoeker wordt wekelijks aangevuld met nieuwe boeken.
 

Laagdrempelig en toegankelijk

De zoekfunctie op Boekenzoeker werkt eenvoudig: je kan boeken selecteren op leeftijd en vervolgens op thema of type. Extra handig: je kan ook filteren op dikke of dunne boeken. Bij elk boek kan de gebruiker een fragment of citaat lezen, gekozen door de redactie. Je kan een kort fragment beluisteren bij boeken die beschikbaar zijn in Luisterpuntbibliotheek. De adviescommissie van het WAT WAT-label oordeelt dat deze mogelijkheden de drempel verlagen om kinderen en jongeren daadwerkelijk te stimuleren om een boek te lezen. Nadien kunnen ze een stem uitbrengen op het gelezen boek of een reactie invoeren.

© Eleni Debo | Iedereen Leest

Tijdens het bouwen aan de nieuwe Boekenzoeker-website kreeg Iedereen Leest hulp van kinderen en jongeren. In bibliotheken en op school testten zij de nieuwe website uit. Op basis van deze feedback en observaties werd de site nog beter gemaakt. Die houdt ook zoveel mogelijk rekening met de aanbevelingen van het Anysurfer-label, zoals zichtbaar contrast, goed geschreven en duidelijke teksten of luisterfragmenten. Het boekenaanbod op de site wil inclusief zijn met een diversiteit aan genres en thema’s, en ook boeken met multiculturele personages of verhaallijnen staan in de kijker. Kinderen of jongeren die lezen moeilijk vinden of Nederlands leren, vinden inspiratie onder ‘Makkelijk lezen’.

Inspirerende leeslijstjes

Je kan boeken toevoegen aan een lijstje, dat je nadien kan afdrukken of naar jezelf mailen. Daarmee kan je makkelijk op zoek in de bibliotheek of boekhandel. Het Boekenzoeker-team stelt ook zelf lijstjes samen om jongeren te inspireren:

De meest populaire boeken staan in top 10-lijstjes per leeftijdscategorie. Deze lijstjes maken het aanbod op Boekenzoeker nog beter zichtbaar. Het WAT WAT-label geeft Boekenzoeker een extra kwaliteitsmerk en leidt hopelijk nog meer kinderen en jongeren naar de site.


Deel dit artikel:

Contact
Boekenzoeker | Kennismedewerker jeugdliteratuur
Contact
Vakbibliotheek | IBBY-Vlaanderen | Boekenzoeker
Mis niets van Iedereen Leest