Waar vind ik geschikte boeken voor kinderen?

Maandelijks verschijnen nieuwe prenten- en kinderboeken. Het boekenaanbod voor kinderen groeit en is divers, en dat is een goede zaak. De overvloed aan titels zorgt bij veel leesbevorderaars ook voor keuzestress. Welke recente boeken zijn er voor tieners? Welk boek kan ik voorlezen aan kleuters? Welke boeken kan ik anderstaligen aanraden? Er bestaan verschillende websites en handige boekenlijstjes die kinderen en volwassenen gidsen door het uitgestrekte jeugdboekenlandschap.

© Michiel Devijver | Iedereen Leest

Eerste hulp bij keuzestress

De online databank Boekenzoeker, gecoördineerd door Iedereen Leest, biedt voor elke leeftijd van 0 tot 18 jaar verschillende leestips aan. Kinderen en jongeren kunnen hier zelf boeken ontdekken door thema's te volgen die hen interesseren. Ook leerkrachten en ouders kunnen deze site raadplegen om onder andere voorleesboeken terug te vinden. Boekenzoeker geeft leesadvies op maat met recent verschenen boeken, met boeken die soms minder voor de hand liggen of met genres waar de lezer minder vertrouwd mee is. De site toont niet elk verschenen boek maar een selectie van diverse titels, samengesteld door een redactieteam.

Daarnaast zijn er tal van sites met recensies over prenten- en kinderboeken. Pluizer, een initiatief van LINC vzw, omvat meer dan 8.000 recensies op leeftijd en thema. Ook Pluizuit, gecoördineerd door enkele gepassioneerde lezers, rangschikt verschillende titels op leeftijd en op genre. De recensies van het opgedoekte Leeswelp zijn nog online terug te vinden op Mappa Libri, waar maandelijks ook nieuwe recensies verschijnen. Ook tipt Ketnet online wekelijks een boek.

Zeg het in lijstjes

Een ander handig hulpmiddel zijn leeslijstjes. Op deze site van Iedereen Leest zijn thematische lijsten terug te vinden en ook leestips van lezers. Tijdens campagnes zoals Voorleesweek, Jeugdboekenmaand of Poëzieweek verschijnen jaarlijks nieuwe inspiratielijsten met recente en relevante titels. Daarnaast kunnen de genomineerde boeken bij de verschillende leeftijdsgroepen van de Leesjury inspiratie bieden.

© Michiel Devijver | Iedereen Leest

Openbare bibliotheken beschikken over uitgebreide collecties kinder- en jeugdboeken. In de bib zelf kan je soms thematische boekenstands vinden of staat de collectie met anderstalige kinderboeken misschien uitgestald. Wil je van thuis uit het aanbod van je lokale bib verkennen, kan je grasduinen in de algemene online catalogus. Veel bibs maken ook eigen lijstjes aan in die catalogus. Zo verzamelde de bib van Zelzate haar recent aangekochte titels kinder- en jeugdboeken, of zet de bib van Ukkel haar anderstalige prentenboeken digitaal in de kijker.

Ook in de boekhandel kan je jou laten inspireren door het uitgestalde aanbod. Je ziet er vaak een top tien van best verkochte kinder- en jeugdboeken. Sommige boekhandelaars specialiseren zich in kinder- en jeugdliteratuur, zij kunnen je gericht adviseren.

Boekenblogs

Naast lijstjes en catalogi staan veel leestips op kinderboekenblogs. Sommige bloggers bespreken gelezen prenten- of kinderboeken, anderen beschrijven eerder hun leeservaringen. Hieronder een greep uit het aanbod:

  • Boekmama verzamelt recensies van boeken voor nul tot vijftien jaar en ouder.
  • Ook Jaap Leest recenseert boeken voor alle leeftijden. Je kan er ook op genre en thema filteren.
  • Boekensite.gent spreidt tal van recensies tentoon over boeken voor kinderen en jongeren, en tipt er ook voorleesboeken.
  • Op Leesplezier.org staan vele boekbesprekingen voor kleuter- en lager onderwijs. Bij elke bespreking staan verwerkingstips.
  • Auteur Edward van de Vendel deelt leestips met kinder- en jeugdboeken voor alle leeftijden.Op Alles wat ik mooi kan vinden kan je terecht voor verhalen en poëzie voor kleuters.
  • Jeugdige lezers bloggen er ook zelf op los, zoals bij Confessions of a Book Nerd en de Leesfabriek.
  • Lezen is leuk is een projectsite van buurtwerk 't Lampeke, waar kinderen in filmpjes getuigen over hun favoriete leesvoer.
  • De blog Spinzi zet kinderboeken in de kijker waarin diversiteit een belangrijke rol speelt.
  • De Grote Vriendelijke Podcast heeft elke aflevering een kinder- en jeugdauteur of illustrator op bezoek voor een praatje over boeken.

Sommige bloggers gaan nog een stap verder, zoals Leesbevordering in de klas, dat naast recensies ook tips biedt voor leerkrachten om met boeken te werken in het secundair onderwijs. Ook in de Facebook-groep Leeskracht delen gebruikers onder andere tips over kinderboeken en inspiratie om met boeken aan de slag te gaan.

“Valt een boek niet erg in de smaak? Dan is dat een stap in de ontdekkingstocht van kinderen naar welke boeken hen goed of minder goed liggen. Op die manier groeien zij als lezer.”

Naar de perfecte match

Websites en leeslijstjes vormen een goede aanzet om boeken voor kinderen te vinden, maar leiden al die wegen naar Rome? Welk boek uit die vele tips is het meest geschikt? Op die vraag bestaat geen pasklaar antwoord. Er zijn wel enkele suggesties waarmee je rekening kan houden of waarmee je zelf aan de slag kan:

  • Laat kinderen vertellen over wat hen interesseert. Als de thema's uit een verhaal inspelen op die interesses, zal het boek kinderen sneller aanspreken.
  • Covers van kinder- en jeugdboeken zijn vaak mooi geïllustreerd. Sommige kinderen kiezen een boek omdat de cover hen bevalt.
  • Laat het kind een stukje lezen uit het boek of lees zelf een fragment voor als voorsmaakje.
  • Kinderen spreken onderling over werkelijk alle thema's, dus ook over boeken. Misschien kunnen vriendjes of klasgenootjes inspiratie bieden. In de klas kan je leerlingen laten speeddaten met boeken.
  • Wil je even nagaan of het boek nog niet te moeilijk is, dan kan je de vijfvingertest uitproberen: laat kinderen een bladzijde uit het boek lezen. Tellen ze meer dan vijf woorden die ze met moeite kunnen lezen, dan is het boek misschien nog iets te moeilijk.

Dergelijke suggesties werken een perfecte match tussen boek en lezer in de hand. Want voor elk kind of elke jongere ligt er wel een boek klaar dat haar of hem interesseert. En als een boek minder goed in de smaak valt bij een kind, dan is dat een stap in zijn ontdekkingstocht naar welke boeken hem goed of minder goed liggen. Op die manier groeien kinderen als lezer.


Deel dit artikel:

Contact
Vakbibliotheek | IBBY-Vlaanderen | Boekenzoeker
Mis niets van Iedereen Leest