Bibs en boekhandels brengen boeken bij je thuis in coronatijden

Veel bibliotheken en boekhandels blijven ook in deze tijden boeken bij groot en klein brengen. Van afhaalpunten, verrassingspakketten, grab & go en drive-ins tot leveringen aan huis per fietskoerier: openbare bibliotheken en lokale boekhandels halen alles uit de kast om leesplezier in de huiskamer te bezorgen.

Afhaalpakketten in de bib van Brugge © Nieuwsblad | KTB

Openbare bibliotheken en fysieke boekhandels sloten in maart hun deuren om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De federale overheid besloot op 21 maart dat bibliotheken hun openbare dienstverlening wel moeten garanderen via afhaalpunten. Heel wat bibliotheken en boekhandels reorganiseerden zich snel om hun lezers van dienst te zijn, met maatregelen rond social distancing indachtig.

Afhaaldienst

Veel bibliotheken hebben een (beperkte) afhaaldienst opgezet. Leners reserveren per mail of telefonisch hun gewenste titels. Medewerkers van jeugdbibs stellen soms zelf een pakketje samen als ouders vertellen wat hun kind interesseert of graag leest. De bibmedewerker zet alles klaar en spreekt een tijdstip af waarop de lener zijn of haar boeken komt afhalen in de inkomhal van de bib. Check de site van jouw openbare bibliotheek of kijk op UiTmetVlieg of er een afhaalpunt in je bib is.

(Lees verder onder de fotoreeks.)

De meeste bibliotheken verlengen ook automatisch de uitleenperiode en schrappen eventuele boetes bij laattijdig terugbrengen. Inleverpunten zijn immers vaak gesloten. Als je toch nog boeken kan terugbrengen, zetten bibmedewerkers deze een tijdje in een afgesloten ruimte zodat de boeken zeker virusvrij zijn voor de volgende lener.

Die afhaaldienst blijkt een succes, zo bericht VRT NWS. Veel lezers kijken uit naar nieuw leesvoer in deze dagen. Heel wat leerlingen of studenten zijn nog op zoek naar boeken voor schoolopdrachten (of om in hun vrije tijd te lezen), of leerkrachten verdelen deze boeken – met de nodige voorzorgsmaatregelen – verder onder hun leerlingen.

Bib aan huis

Voor ouderen, langdurig zieken en mensen met een beperking is het niet altijd evident om naar de bib te gaan. Zij kunnen leesmaterialen aanvragen die vervolgens door bibmedewerkers of vrijwilligers aan huis worden geleverd. Deze dienstverlening – die door veel bibliotheken standaard wordt aangeboden – is ook in coronatijden handig om niet-essentiële verplaatsingen van burgers naar de bibliotheek te vermijden.

(Lees verder onder het filmpje.)

Bekijk de reportage van AVS over de afhaaldienst van bib Deinze.

Online leesaanbod

Wie dagelijks naar de bib ging om de krant te lezen, wordt in deze tijden ook digitaal bediend. Via je persoonlijk account op Mijn Bibliotheek kan je gratis het krantenarchief van Gopress doorbladeren. Ouders kunnen op Fundels.be ook gratis vijftien digitale kinderboeken downloaden. En de vele auteurslezingen die bibliotheken gepland hadden tijdens de Jeugdboekenmaand zijn dan wel geannuleerd, op het YouTube-kanaal van Jeugdboekenmaand kan je urenlang genieten van auteurs die voorlezen en illustratoren die workshops geven. Sommige bibs lassen zelf online voorleesmomenten in. Kinderen kunnen ook deelnemen aan de Jeugdboekenmaand-wedstrijd, die verlengd werd tot 27 april. Iedereen Leest verzamelde verder enkele overzichten van beschikbare audioboeken en podcasts over lezen voor wie liever luistert. Koepelorganisatie Boek.be verzamelt alle initiatieven op haar campagnesite Verspreid het leesvirus.

#kooplokaal

Ook heel wat lokale boekhandels voorzien leesvoer aan huis – met de fiets of per post – nu hun fysieke winkels dicht zijn. Bij de meeste boekhandels kunnen klanten telefonisch of per mail hun bestelling doorgeven. Sommige boekhandels stellen pakketjes voor je samen op basis van de boeken die je graag las. Andere boekhandels stampen in ijltempo een webshop uit de grond. Wil je iemand anders leesplezier geven, dan kan je bij velen een cadeaubon of verrassingspakket met boeken laten opsturen.

Koepelorganisatie Boek.be stelde een overzicht samen van boekhandels die aan huis leveren, maar je kan natuurlijk ook even op de site of Facebook-pagina van je favoriete boekhandel bekijken hoe zij te werk gaan. Op die manier steun je jouw lokale handelaar onder het motto #kooplokaal. En ook auteurs en illustratoren zijn erbij gebaat dat hun boeken gekocht worden.

(Lees verder onder de fotoreeks.)

Boeken zoeken

Wie niet weet welke boeken te bestellen, kan persoonlijke leestips krijgen van bibmedewerkers of boekhandelaars. Sommige bibs en boekhandels leggen lijstjes aan rond actualiteit of lijstjes met titels die je net even de realiteit doen vergeten. Ook op de online leescommunities van Leuven en Gent vind je inspiratie aangereikt door andere lezers. Op Boekenzoeker.be kunnen jonge lezers tussen 0 en 18 terecht voor leestips op basis van hun voorkeuren en interesses – erg handig tijdens de voorbereiding van je bestelling bij bib of boekhandel. De redactie van Boekenzoeker stelde bovendien ook verschillende thematische lijstjes samen: een lijst met hartverwarmende boeken, op berenjacht in prentenboeken, en ook de Boekenzoekerbingo biedt urenlang leesplezier.

Tevreden lezers en klanten

“Bibliotheken en boekhandels bewijzen meer dan ooit hun maatschappelijk nut door het leesvirus mee te verspreiden met hun kwalitatief leesaanbod.”

Bibliotheken en boekhandels getuigen op hun sociale mediakanalen van de vele positieve reacties die ze krijgen van klanten. Er worden pralines en dankbriefjes achtergelaten in inleverbussen en meegegeven aan de thuisleveranciers. Kinder- en jeugdboeken en romans blijven gegeerd, maar ook non-fictie en specifiek boeken met een link naar hetgeen er nu in de wereld gebeurt, zijn gewild. Meer dan anders dienen boeken uit het magazijn gehaald te worden. Bibliotheken en boekhandels bewijzen opnieuw hun maatschappelijk nut door het leesvirus mee te verspreiden met hun kwalitatief leesaanbod. Daar hebben lezers van alle leeftijden nood aan, in deze coronatijden maar ook nadien.


Deel dit artikel:

Contact
Medewerker beleid en onderzoek
Mis niets van Iedereen Leest