Bestemming: bib! in Herentals, Arendonk en Evergem

Bestemming: bib! is ondertussen al even bezig en dat betekent dat iedereen weer lustig aan het lezen is. Kinderen en jongeren gaan ver weg, op avontuur, naar de natuur en op fantasiereis, allemaal met behulp van boeken. Wij gingen eens kijken hoe ze in Herentals, Arendonk en Evergem de Bestemming: bib!-lezers extra motiveren!

door Lena Heyndrickx
Bibliotheek Arendonk
Bibliotheek Herentals

Stewardessen in Herentals

In de bibliotheek van Herentals start Bestemming: bib! al bij de laatste schoolbezoeken voor de vakantie. Wanneer de kinderen uit de vijf omliggende scholen hun boeken terugbrengen staat bibliotheekmedewerker Daphne Hemelsoet klaar om hen een gepast welkom te heten, verkleed als stewardess. Op die manier wordt Bestemming: bib! extra in de kijker gezet. Daphne vertelt: “Ik doe bij elke klas ook een verkooppraatje, in de hoop dat we heel wat kinderen terugzien tijdens de zomer.” Het is dit jaar de derde keer dat de bibliotheek van Herentals deelneemt aan Bestemming: bib!, en het tweede jaar op rij dat de bibmedewerkers zich verkleden. “Vorig jaar hadden we enkel de inkomhal aangekleed, maar dit jaar zijn we full-out gegaan. Op die manier zijn de kinderen meteen mee!”, klinkt het.

Bestemming: bib! is dus al aanwezig in de bibliotheek voor de officiële start op 1 juli. Op die manier proberen Daphne en haar collega’s de kinderen op voorhand warm te maken om deel te nemen. De verschillende standen in de bib zijn echte blikvangers en ze zijn bovendien interactief. Zo kunnen kinderen bijvoorbeeld boeken vissen uit een zwembadje met een hengel, of met de knuffelkrokodil spelen. “We merken dat de boeken die tentoongesteld staan altijd uitgeleend worden, dus het heeft alleszins effect”, vertelt Daphne.

“Vorig jaar hadden we enkel de inkomhal aangekleed, maar dit jaar zijn we full-out gegaan. Op die manier zijn de kinderen meteen mee!”

Bibliotheek Herentals is niet de enige bibliotheek uit de buurt die deelneemt aan Bestemming: bib! Alle bibliotheken van het Neteland werken namelijk samen. Dankzij die samenwerking met bibliotheek Neteland kan de bibliotheek van Herentals de kinderen extra motiveren. Naast de prijzen van Iedereen Leest maken de deelnemers namelijk ook kans op één van de vier gezelschapsspelen die de bibliotheek verloot. Zo hopen ze de kinderen nog een extra duwtje in de rug te kunnen geven om mee te doen!

Muziek, ijsjes en boeken in Arendonk

Bibliotheek Arendonk

Zaterdag 1 juli 2023 was een hoogdag in Arendonk. Dan vond de eerste editie van ‘Zomer in de bib’ plaats. Een feestelijke gebeurtenis met livemuziek, een boekenverkoop, een ijsjesstand en, natuurlijk, reclame voor Bestemming: bib! Ondanks het koude en regenachtige weer was de opkomst zeer groot. An Reynders, bibliothecaris in Arendonk, was enthousiast: “Omdat het de eerste keer is dat we ‘Zomer in de bib’ organiseren, wisten we niet hoeveel volk zou komen. Maar we zijn alvast zeer tevreden!”. 

Het evenement is de zomerse variant van de verwendag die de bibliotheek jaarlijks in de herfst organiseert. Elk jaar wordt ook de boekenverkoop georganiseerd in de bibliotheek aan het begin van de zomer, maar dit jaar besloten ze om het iets uitgebreider aan te pakken. En dat deden ze. Met muziek van BombaNaranja en een ijsjeskar in de bibliotheek waar de kinderen een gratis ijsje konden halen werd de toon gezet. En ook Bestemming: bib! was duidelijk aanwezig. De bibliotheekmedewerkers vormden de balie om tot een heus loket: “Omdat de versiering twee maanden blijft hangen dachten we: ‘we gaan er volledig voor!”, klinkt het. Het resultaat: een wow-effect wanneer je de bibliotheek binnenwandelt.

Naast ‘Zomer in de bib’ als promotieactie voor Bestemming: bib! verspreidde de bibliotheek van Arendonk ook flyers via de scholen. Op die manier werden de kinderen op voorhand geprikkeld om zowel naar ‘Zomer in de bib’ te komen als deel te nemen aan Bestemming: bib! Wie op 1 juli al naar de bibliotheek kwam, kon meteen zien wat de bibliotheekmedewerkers in petto hadden voor de zomer: een hele uiteenzetting van de vier thema’s met enkele boekentips ernaast. Zo is de boekenkeuze snel gemaakt!

Reisbrochures in Evergem

Bibliotheek Evergem

Bibliotheek Evergem neemt dit jaar voor de vierde keer deel aan Bestemming: bib! Toch slagen ze erin elk jaar iets vernieuwends te brengen. Dit jaar ontpopt de bib zich tot een echt reisbureau tijdens de zomermaanden. Bij het binnenkomen in de jeugdsectie van de bibliotheek loop je recht op een reisloket waarnaast verschillende Bestemming: bib!-boeken uitgestald staan. Ook zijn er reisbrochures per leeftijd beschikbaar. Hierop staan per bestemming drie boeken getipt, goed voor twaalf aanbevelingen in totaal. Die aanbevelingen komen uit de boekenlijsten die Iedereen Leest beschikbaar stelt, maar ook van kinderen zelf. Bibliotheekmedewerker Emilie Vanpeteghem vertelt: “Door echt in gesprek te gaan met de kinderen leren we wat zij graag lezen en kunnen we gerichter boeken suggereren. Want een leuk boek motiveert om meer te lezen!”

Bibliotheek Evergem

Dat Bestemming: bib! plaatsvindt in de bibliotheek van Evergem weten de kinderen uit de buurt ruim op voorhand. De bib verstuurde midden juni namelijk nieuwsbrieven naar de scholen die deze op hun beurt aan de kinderen bezorgden, online of op papier. Er kwam dan ook al veel reactie op voorhand van ouders en kinderen die alvast een reispas wilden afhalen in de bibliotheek. Deze zijn zowel aan de balie als doorheen de bibliotheek beschikbaar. Ook maakten de bibmedewerkers reclame voor Bestemming: bib! door bladwijzers te maken met de verschillende stappen en bestemmingen op. Die bladwijzers werden in de nieuw geleverde boeken gestopt, en in de populaire boeken die het meest uitgeleend worden. Zo kregen de kinderen meteen een handleiding over hoe Bestemming: bib! werkt. Als extra motivatie halen de bibmedewerkers ook hun green screen boven! Op zaterdag 8 juli kunnen de kinderen in de bibliotheek komen poseren voor een prachtig vakantielandschap. De foto krijgen ze dan later via mail toegestuurd.

“We kennen veel kinderen persoonlijk en weten ook wat ze graag lezen. Daardoor is het makkelijker om hen aan te spreken en te motiveren om mee te doen met Bestemming: bib!”

In de bibliotheek van Evergem focussen de bibmedewerkers zich voornamelijk op basisscholen. Jongeren vormen een doelgroep die moeilijker te bereiken is, vertelt Emilie. Momenteel maken ze geen reclame op middelbare scholen, maar in de toekomst kan dat veranderen. Lagereschoolkinderen, daarentegen, zijn wel heel enthousiast. Emilie vertelt: “We kennen veel kinderen persoonlijk en weten ook wat ze graag lezen. Daardoor is het makkelijker om hen aan te spreken en te motiveren om mee te doen met Bestemming: bib!”. Vorig jaar kreeg de bibliotheek van Evergem bijna 30 ingevulde reispassen terug. Dit jaar hopen ze op minstens het dubbele. “We willen er echt voor gaan!”, klinkt het.

Enkele tips van de bibs

  • Probeer een teaser op te zetten in de bibliotheek om de lezers al voor de vakantie te motiveren om deel te nemen aan Bestemming: bib!

  • Incorporeer Bestemming: bib! in een groter evenement van de bibliotheek.

  • Zorg voor iets interactiefs in de bibliotheek. Iets kunnen doen is altijd leuk!

  • Elk jaar iets vernieuwends in je Bestemming: bib!-werking steken wekt nieuwsgierigheid op, maar wat werkt moet daarom niet aangepast worden!Deel dit artikel:

Contact
Pers en communicatie | Coördinator Voorleesweek
Mis niets van Iedereen Leest