Bestemming: bib! in Zwevegem en Wuustwezel

De zomer is er weer, en dat betekent ook de start van Bestemming: bib! Twee maanden lang worden kinderen en jongeren aangemoedigd om vier boeken te lezen over avontuur, fantasie, de natuur en verre plekken. Bibliotheken bereiden zich dan ook volop voor om de kinderen en jongeren met open armen te ontvangen. Wij gingen eens kijken hoe ze dat doen in Zwevegem en Wuustwezel.

door Lena Heyndrickx
Bib Zwevegem

Kant-en-klaar leesplezier in Zwevegem

Bib Zwevegem

Voor de bibliotheek van Zwevegem is het de vierde keer dat ze deelnemen aan Bestemming: bib! Kinderen kunnen er kant-en-klare boekenpakketten uitlenen waarin vier boeken zitten, één voor elke bestemming. Lotte Segaert vertelt: “Het eerste jaar dat we deelnamen deden we niets speciaals, maar kregen we ook niet veel ingevulde reispassen terug. We hebben dan gebrainstormd over wat we konden doen en kwamen uiteindelijk op het idee om kant-en-klare boekenpakketten beschikbaar te stellen.” Er zijn zeven verschillende soorten pakketten beschikbaar op basis van de leeftijd en het leesniveau van de lezer. Ook de inhoud van de zakken is divers: die gaat van prentenboeken tot non-fictieboeken, maar ook populaire boeken en boeken die doorheen het jaar niet vaak worden uitgeleend vind je terug in de zakken. Zo probeert de bib de kinderen kennis te laten maken met een breed aanbod.

“We hebben dan gebrainstormd over wat we konden doen en kwamen uiteindelijk op het idee om kant-en-klare boekenpakketten beschikbaar te stellen.”

Daarnaast zet de bib in op laagdrempeligheid: de pakketten staan centraal in de bib en kunnen zelfstandig worden uitgeleend. Ook de reispas zit al in de zak, waardoor de bezoekers niet meer langs de balie hoeven. Wie een volle stempelkaart afgeeft maakt niet alleen kans op één van de prijzen van Iedereen Leest, maar krijgt ook een gadget van de bibliotheek: een jojo of een opvouwbare frisbee. Reden te meer om deel te nemen!

Bestemming: bib! in Wuustwezel: voor en door jongeren

Bib Wuustwezel

Deze editie van Bestemming: bib! wordt een spannende voor de bibliotheek van Wuustwezel, want het is de eerste keer dat ze deelnemen. Omdat ze met de bib al meedoen met Vlieg werd gekozen om Bestemming: bib! exclusief aan te bieden aan jongeren tussen 12 en 18 jaar, een moeilijk te bereiken doelgroep. Om de jongeren extra te motiveren besloten Laura Aernouts en Jill Bevers om twee surprisevaliezen te maken. Ze maakten, in samenspraak met een tiener die vaak naar de bib komt, een selectie van boeken die bij de bestemmingen én de leefwereld van jongeren passen. Daarna werden alle boeken ingepakt zodat de inhoud een verrassing blijft. Dat gebeurde in samenwerking met leerlingen van het buitengewoon onderwijs uit de buurt. Zij pakten de boeken in, waarna Jill er enkele kernwoorden op plakte. In totaal werden een 100-tal boeken ingepakt. “Afhankelijk van hoeveel boeken worden uitgeleend, zullen we ze opnieuw inpakken”, vertelt Laura.

Het doel van de bibliotheek is dus om zich in te leven in de leefwereld van de jongeren en hen naar de bib te lokken, maar ook om hen inspraak te geven in het initiatief: “Zo weten we wat er leeft onder de jongeren”, vertelt Laura. Naast mails en flyers versturen naar de beoogde doelgroep, werden er ook twee extra acties opgezet om de jongeren extra te motiveren. Wanneer ze een ingevulde reispas afgeven worden de jongeren uitgenodigd op een gezellig samenzijn aan het einde van de zomer. Ook krijgen ze een verrassing wanneer ze twee boeken hebben gelezen, maar wat dat is, blijft nog even geheim!

Enkele tips van de bibs

  • Kijk naar de leefwereld van het doelpubliek. Waar zijn zij mee bezig, wat vinden ze leuk en hoe kan je dit incorporeren in Bestemming: bib!?
  • Maak Bestemming: bib! zo laagdrempelig mogelijk. Op die manier wordt niemand tegengehouden om deel te nemen.
  • Bied iets kant-en-klaar aan. Zo kunnen ook kinderen (en ouders) die niet veel tijd hebben de juiste boeken uitlenen en meedoen aan Bestemming: bib!


Deel dit artikel:

Contact
Pers en communicatie
Mis niets van Iedereen Leest