Bestemming: bib 2021 - in Merksem, Bornem en Beringen

De zomervakantie gaat haar laatste weken in en de zomerleesactie Bestemming: bib! draait dus op volle toeren. Hoog tijd dus, om de sfeer eens op te snuiven in de bib. We gingen eens kijken bij de bibs van Merksem, Bornem en Beringen.

door Sofie Deweerdt
Bib Bornem - © Michiel Devijver | Iedereen Leest

Voor de tweede zomer op rij nemen heel wat bibliotheken deel aan Bestemming: bib! - dit jaar zelfs meer dan 160. Die zomerleesactie daagt kinderen en jongeren van 3 tot 18 jaar oud om zes maal op leestrip te gaan. Dat doen ze door boeken te kiezen die passen bij zes reisbestemmingen. Een boek over de natuur, het water of de stad? Dan krijg je een stempel op je reispas! Een volle reispas lever je in bij de bibliotheek en wie weet win je wel een leuke prijs. Hier lees je meer over de actie.

Vondsten in de Wonderkamer

Ligstoelen in Bib Beringen - © Michiel Devijver | Iedereen Leest

In bibliotheek Beringen nodigen twee ligstoelen uit tot heerlijk genieten met een goed boek. Inspiratie voor die boeken kan je opdoen bij de zomers versierde themastand. 'Door verbouwingen in ons bibliotheekgebouw zijn we uitgeweken naar een kleinere pop-up bib. Daarom hebben we de actie wat kleinschalig moeten aanpakken', vertelt Anne Vrints van bibliotheek Beringen. Toch mist de aankleding haar effect zeker niet. Een jonge lezer was, nog vóór de officiële start van de actie, al ontzettend enthousiast bij het zien van de themastand en wilde meteen meedoen. 'Maar volgende zomer pak ik het graag wat bombastischer aan in onze vernieuwde bib!'

Bib Merskem - © Michiel Devijver | Iedereen Leest

Merksemse lezers zorgen dan weer zélf voor de aankleding in thema van Bestemming: bib!. Zij kunnen vondsten zoals stenen of schelpen, stukjes tekst, foto’s, herinneringen of fantasierijke objecten in een heuse Wonderkamer leggen. Karel Rutten van jeugddienst Merksem knutselde die speciaal voor Bestemming: Bib! in elkaar. 'Daarmee dagen we de kinderen uit om minstens één boek te lezen dat bij de bestemmingen past', legt Kathleen Van Assche van bibliotheek Merksem uit. Brengen ze hun boek weer binnen, dan krijgen ze een stempel op hun reispas én een cadeautje uit de schatkist van de Wonderkamer.

Verteluurtjes

Voorleesmoment in bib Beringen - © Michiel Devijver | Iedereen Leest

Maar Bestemming: bib! is meer dan alleen een zomerse vibe in de bibliotheek. Jeugddienst Merksem bezoekt met de kinderen van het Speelkasteel elke dinsdagnamiddag de Wonderkamer. Daarna kunnen ze genieten van een voorleesuurtje met telkens een andere bestemming als thema.

Ook in Bornem stonden vertellers klaar voor een vertelmoment in het park van Hingene. Eén verteller per bestemming nam de kinderen mee naar spannende oorden. 'We hebben gemerkt dat het goed werkt om een activiteit te koppelen aan Bestemming: bib!' zegt Katia De Pooter van bibliotheek Bornem. 'Zo’n activiteit draagt de zomerleesactie dan. Vorig jaar deden we dat niet en kregen we niet zo veel reispassen terug. Halverwege de zomer hebben we er nu toch al meer ontvangen.'

(Lees verder onder de afbeelding.)

Voorlezen in Bib Park Merksem - © Tom Cornille

De echte leesbeesten

Bib Beringen - © Michiel Devijver | Iedereen Leest

De reispassen vliegen alvast de deur uit. In Bornem kregen drie klassen van het tweede leerjaar een reispas mee naar huis na hun klasbezoekje. Daarnaast doen vooral kinderen mee die al langer vaste klant zijn in de bibliotheek. 'Nu hebben we nog maar weinig reispassen op voorraad. Enkele collega’s geven vastberaden aan elk kind een reispas mee', lacht Katia van bibliotheek Bornem.

“Uiteindelijk is het een hele uitdaging om zes boeken te lezen, maar de kinderen die meedoen zijn vaak de echte leesbeesten die sowieso naar de bibliotheek komen”, vertelt Anne van bibliotheek Beringen. Onlangs bracht een mama met haar twee tienerdochters een laatste bezoekje aan de bibliotheek in Beringen voor ze op vakantie zouden gaan. 'Ze namen een hele stapel boeken mee. Ik heb er dan maar een reispas bovenop gelegd, want ze hadden ineens alle boeken mee die ze nodig hadden!'

Enkele tips van de bibs

Bib Merksem - © Michiel Devijver | Iedereen Leest
  • Probeer een activiteit te koppelen aan de zomerleesactie. Daarmee promoot je Bestemming: bib! en trek je meteen nieuwe lezers aan.
  • Samenwerkingen doen het altijd heel goed. Zo verbreed je je eigen netwerk en kan je meer kinderen in het leesverhaal trekken.
  • Face to face-communicatie werkt nog steeds het beste. Bibbezoekjes zijn dus erg waardevol om lezers te overtuigen van de zomerleesactie.
  • Spreek ook ouders aan over de actie. Dat werkt vooral goed bij de kleinste lezertjes.
  • Het is heel fijn om te kunnen zien waar andere bibliotheken mee bezig zijn en hoe zij de actie aanpakken. Doe daarom inspiratie op via de sociale media van andere bibliotheken.


Deel dit artikel:

Mis niets van Iedereen Leest