Bestemming bib 2021 - in Geel, Melle en Oudergem

Het einde van de zomerleesactie 'Bestemming: bib!' komt in zicht. Nog maar even om je zomerboeken uit te lezen en je reispas in te leveren! Wij gingen eens kijken hoe de actie is verlopen in de bibliotheken van Geel, Melle en Oudergem.

door Sofie Deweerdt
Bib Melle - © Michiel Devijver | Iedereen Leest

Een hele vakantie lang hebben meer dan 160 bibliotheken hun beste beentje voor gezet om Vlaamse kinderen aan het lezen te krijgen én te houden met Bestemming: bib!. Die zomerleesactie daagt kinderen en jongeren van 3 tot 18 jaar om zesmaal op leestrip te gaan. Dat doen ze door boeken te kiezen die passen bij zes reisbestemmingen. Een boek over de natuur, het water of de stad gelezen? Dan krijg je een stempel op je reispas! Nog tot 5 september kan je een volle reispas inleveren bij de bibliotheek en wie weet win je wel een leuke prijs. Hier lees je meer over de actie.

Handig instrument

Bib Oudergem - © Michiel Devijver | Iedereen Leest

Tijdens hun laatste bibbezoek aan bibliotheek Oudergem stelden de leerlingen van het vierde leerjaar boekenpakketjes samen voor Bestemming: bib!. Ze gingen aan de slag met de boeken in de bibliotheek, die ze per leesbestemming en voor verschillende leeftijden zorgvuldig uitzochten. Foto’s van die boekenpakketten, inclusief hun eerlijke vinders, prijken nu op het televisiescherm in de inkomhal en tegen de wanden van de boekenrekken. 'Zo lijkt het voor onze jonge bibliotheekbezoekers alsof hun leeftijdsgenoten het boek aanraden. Dat heeft toch altijd een ander effect dan wanneer wij dat doen', vertelt Bérénice Leën.

Bib Melle - © Michiel Devijver | Iedereen Leest

Bibliotheek Melle helpt de deelnemers van Bestemming: bib! dan weer een handje in hun zoektocht met zelfgemaakte minibrochures vol leestips. 'Het is een handig instrument om op zoek te gaan naar leuke boeken uit onze eigen collectie. Er zijn bovendien heel wat tips verzameld zodat boeken kiezen nog gemakkelijker wordt', legt Karolien Timmermans uit. Voor elke leeftijdscategorie is er een eigen brochure voorzien. 'De brochure voor kinderen van 6 tot 8 en die van 9 tot 11 jaar worden het vaakst meegenomen, maar ook lezers tussen 15 en 18 jaar zijn geïnteresseerd.'

Bloemen

Bib Melle - © Michiel Devijver | Iedereen Leest

Om de zomerleesactie dit jaar nóg meer in de kijker te zetten dan vorig jaar pakt bibliotheek Melle dit jaar uit met een zomers decor aan de balie. Aan een fotostand kunnen kinderen zelfs een foto maken en die delen op sociale media. 'We hebben alles vanaf midden juni al klaargezet. Dat deden we bewust, om zoveel mogelijk kinderen al warm te maken voor de actie. Het heeft in ieder geval gewerkt, want er zijn dubbel zoveel reispassen de deur uit ten opzichte van vorig jaar', zegt Karolien.

Ook in bibliotheek Oudergem wordt de actie positief onthaald. 'We hebben al veel reispassen uitgedeeld. Ik heb net het elastiekje van het laatste pakje in onze voorraad afgedaan (lacht). We kregen al twee volle reispassen terug, maar je voelt dat er veel gezinnen op vakantie zijn. Die reispassen verwacht ik eind augustus of begin september nog te mogen ontvangen', zegt Bérénice

Bibliotheek Geel ziet vooral de vaste klanten meedoen aan Bestemming: bib!. 'We proberen heel actief de actie warm te houden. Zo hebben we bijvoorbeeld onze reispassen in de lokale Standaard Boekhandel verspreid', vertelt Cindy Vanarwegen. De prachtige themastand aan de inleverzone helpt bovendien om de interesse te wekken. 'Die bestaat uit een grasperkje met zes boekenbakken, eentje voor elke leesbestemming. Vogeltjes, vogelhuisjes en bloemekes maken de themastand helemaal af', aldus Cindy. Een andere manier waarop bibliotheek Geel de zomerleesactie promoot is via de wekelijkse voorleesmomenten voor anderstaligen op verschillende locaties in de gemeente. 'Als we daarmee al een paar nieuwe lezers kunnen oppikken, is dat al heel mooi.'

(Lees verder onder de afbeelding.)

Bib Geel - © Michiel Devijver | Iedereen Leest

Groetjes uit Frankrijk!

Bib Geel - © Michiel Devijver | Iedereen Leest

Onder het motto 'zien lezen, doet lezen' organiseert bibliotheek Geel aansluitend een zomerleesactie voor volwassenen: Lees de wereld rond. 'Een actie als Bestemming: bib! is heel belangrijk om kinderen aan het lezen te houden, maar uiteraard moeten ouders ook het goede voorbeeld geven', legt Cindy uit. De actie heeft alvast succes. Anders dan bij Bestemming: bib! staat bij Lees de wereld rond het tippen van boeken, die zich afspelen op een al dan niet exotische vakantiebestemming, centraal. Bibliotheekbezoekers herkennen de getipte boeken aan de postkaartjes die uit de boeken komen piepen: Groetjes uit Frankrijk!

“Een actie als 'Bestemming: bib!' is heel belangrijk om kinderen aan het lezen te houden, maar uiteraard moeten ouders ook het goede voorbeeld geven.”

Enkele tips van de bibs

Bib Melle - © Michiel Devijver | Iedereen Leest
  • Zorg ervoor dat je themastand op de juiste plaats in de bib staat. Boeken die gewoon op een tafel liggen, hebben veel minder effect dan een leuke, in het oog springende themastand.
  • Zorg voor een leidraad die kinderen kunnen gebruiken om boeken uit te zoeken.
  • Probeer eens andere kanalen om mensen te bereiken. Het vaste publiek heb je al, maar je kan dat slim uitbreiden door out-of-the-box te denken.
  • Spoor kinderen bij elk bibbezoek aan om te blijven lezen voor de actie.
  • Heb je een leesgroep in jouw bib? Schakel die lezers dan zeker in als ambassadeurs voor de zomerleesactie. Zo trek je niet alleen nieuwe lezers aan, maar voelen de kinderen uit de leesgroepen zich ook heel gewaardeerd.


Deel dit artikel:

Mis niets van Iedereen Leest