IBBY-congres 'Finding a Safe Home in Books' op kinderboekenbeurs Bologna

donderdag 9 maart 2023

Op donderdag 9 maart 2023 organiseert IBBY-Vlaanderen samen met enkele andere Europese IBBY-landen het derde regionaal congres van IBBY-Europa op de kinderboekenbeurs in Bologna. Met het thema 'Finding a safe home in books' wil het congres de hoopvolle boodschap meegeven dat verhalen kracht en troost kunnen bieden aan kinderen.

© Simon Bequoye en Iedereen Leest

IBBY

IBBY staat voor International Board on Books for Young People, en is een internationaal netwerk van mensen die professioneel met kinderboeken en leesbevordering bezig zijn. Het netwerk werd opgericht in 1953 en heeft intussen afdelingen in 80 landen. In België zijn er twee afdelingen: IBBY-Vlaanderen en IBBY-Belgique francophone.

IBBY-Vlaanderen ijvert voor het recht van ieder kind om een lezer te kunnen worden en toegang te hebben tot boeken. Daarnaast wil de organisatie het eigen perspectief verbreden door de wereld naar de Vlaamse jeugdliteratuur te halen en ook de Vlaamse jeugdliteratuur, telkens vanuit een sociaal engagement, de wereld in te sturen.

Congres 'Finding a Safe Home in Books'

In 2017 organiseerde IBBY-Vlaanderen samen met andere Europese IBBY-landen een eerste regionaal congres van IBBY-Europa, met als titel 'Bridging worlds: reaching out to young refugees with books and stories'. Het tweede congres in 2019 focuste op meertaligheid: 'Languages in Europe: Children reading in a multilingual environment'.

Affiche van het IBBY-congres 'Finding a safe home in books'

Voor het derde regionaal congres van IBBY-Europa, dat opnieuw plaatsvindt op de kinderboekenbeurs van Bologna (Italië), kozen de organisatoren voor het thema 'Finding a safe home in books'. Elk kind heeft recht op een veilige thuis. Toch zijn er wereldwijd kinderen zonder thuishaven. Verhalen kunnen troost bieden en tonen dat je niet alleen bent, maar kunnen ook het bewustzijn rond deze problematiek verhogen.

IBBY-Vlaanderen nodigt op dit congres kinder- en jeugdpsychiater Winny Ang uit als keynote. 'Iemand die zijn land heeft verlaten en zich unheimlich voelt op de nieuwe plek herkent zich misschien in een boek,' liet ze noteren in haar Leeswereld. In haar keynote pleit ze voor het belang van verhalen voor de persoonlijke ontwikkeling van kinderen.

In een panelgesprek getuigen auteurs en illustratoren Edward van de Vendel (Nederland), Andriy Lesiv en Romana Romanyshin (Oekraïne) en Margaret Anne Suggs (Ierland) over hun engagement als kinderboekenmaker. Iedereen Leest-collega Eva Devos modereert het gesprek.

Het tweede panelgesprek toont hoe organisaties zoals bibliotheken en musea het verschil kunnen maken. Met bijdrages van Hasmig Chahinian (IBBY-Frankrijk), Kathrin Buchmann (LesArt, Duitsland) en Nika Kovač (Etc. (Itn.) – Youth festival of engaged writing, Slovenië). 

Italiaans auteur Fabio Geda sluit het congres af met de lezing 'Understanding your own story to build your future'.

Praktisch en inschrijvingen

  • Donderdag 9 maart 2023, 9u-14u
  • Sala Notturno, eerste verdieping, Wing D, Services Centre, Bologna Children’s Book Fair
  • Meer info over het programma en de sprekers via de website van IBBY-Europa
  • Deelname is gratis, maar inschrijving verplicht

Contact
Vakbibliotheek | IBBY-Vlaanderen | Boekenzoeker
Mis niets van Iedereen Leest