Vlaanderenleestdag: wat kan je doen?

Dinsdag 23 april is het de tweede editie van Vlaanderenleestdag. Lees. Altijd. Overal: dat is het motto. Want elke plek kan een leesplek zijn en elk moment kan een leesmoment worden. Op Vlaanderenleestdag willen we iedereen verleiden tot lezen. Wat kan je zelf doen? Dat zetten we graag even op een rijtje.

© Michiel Devijver | Iedereen Leest

1. Lees!

En toon aan anderen dat je leest door je leestips te delen of een leuke foto te posten. Lezers die anderen enthousiasmeren, dat is de beste reclame. Gebruik de hashtag #vlaanderenleestdag2024.

2. Maak Vlaanderenleestdag zichtbaar

Dat kan door een affiche op te hangen, de Facebook-banner te gebruiken of één van de campagnebeelden te posten.

>> naar de promotiematerialen

Vlaanderenleestdag 2023 in Gent - © Simon Bequoye | Iedereen Leest

3. Check de meer dan 100 activiteiten

Kijk of er iets te doen is in jouw buurt! Van consultaties bij de boekendokter of de boekenwaarzegster tot samenleesmomenten in het woonzorgcentrum, leeslunches en voorleesmomenten in de supermarkt. Op Vlaanderenleestdag valt er op verwachte én onverwachte plekken iets te beleven.

>> naar de activiteiten

4. Download de leeskit

Ben je een bedrijf, school of organisatie? Dan kan je de leeskit downloaden! Negen makkelijk toepasbare tips om lezen op 23 april in de kijker te zetten.

Maak van je toilet bijvoorbeeld voor één dag de ‘leesbril’, tover de leraarskamer of het vergaderlokaal om tot ‘verhaallokaal’ en gebruik de ‘playleest’ als ideale soundtrack voor tijdens het lezen. Of zet een ‘literatuursignatuur’ met jouw boekentip onder je mails.

>> ik wil de leeskit!

5. Doe mee met de sociale media-wedstrijd

Doe je als bedrijf, school of organisatie iets met één van de tips? Post dan een leuke foto met #vlaanderenleestdag2024 en tag @vlaanderenleestdag, dan maak je kans op een jaar lang boeken! Elk seizoen ontvang je een vers boekenpakketboeket.

>> meer info


Vlaanderenleestdag in de Kringwinkel

Ook de kringwinkels doen mee met Vlaanderenleestdag. Zij installeren een leeshoekje in de winkels en geven boekentips van medewerkers. In sommige winkels zijn er ook voorleesmomenten. Met hun deelname willen de kringwinkels niet alleen hun aanbod aan tweedehands boeken in de kijker zetten, maar ook hun medewerkers, waarvan er veel nog volop Nederlands leren, ondersteunen in hun leertraject.  

Lezende steden

© Michiel Devijver | Iedereen Leest

De vijf ‘lezende steden’ met een actieve lezerscommunity - Antwerpen Leest, Brugge Leest, Gent Leest, Leuven Leest en Oostende Leest - organiseren op Vlaanderenleestdag extra activiteiten voor hun stadslezers en alle geïnteresseerden. In Gent kan je gaan LeesLunchen – met gratis koffie – naast Bibliotheek De Krook, in Brugge roepen ze iedereen op om te ‘lezen op de noene’ en is er een literaire avondwandeling. Ook in Leuven is er een literaire middagpauze met BookSwap. De bib van Oostende verrast pendelaars in de ochtend met een boek op het Stationsplein en in Antwerpen kan je massaal op zoek gaan naar zwerfboeken.

VRT leest mee

© Michiel Devijver | Iedereen Leest

Tussen 22 en 26 april lanceert MNM vijf nieuwe afleveringen van READ THIS!, de podcastreeks rond young adult-boeken met Shania Gooris en BookTokker Yasmine Van Den Meersch. Met READ THIS! wil VRT jongeren inspireren met leestips en zo het leesvirus aanwakkeren. Elke dag komt er een nieuwe aflevering op VRT MAX.  

In Leuven organiseert VRT de voorvertoning van ‘De vier seizoenen van Bart Moeyaert’, in aanwezigheid van de auteur en lezers. De documentaire wordt later, op 21 mei, uitgezonden op VRT Canvas en VRT MAX.

Vlaanderenleestdag kadert in de campagne ‘Vrienden voor het Lezen – Samen voor een Leesoffensief’, een initiatief van het Departement Cultuur, Jeugd en Media, het Departement Onderwijs en Vorming en het Departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, in samenwerking met Iedereen Leest en andere spelers. Deze partners werken de komende jaren intensief samen om een duurzaam en geïntegreerd leesbeleid uit te werken en zo de dalende cijfers rond leesplezier en leesniveau te keren. Vlaanderenleestdag is één van de schakels in die grootschalige communicatiecampagne en wil bijdragen aan een stimulerend leesklimaat.


Deel dit artikel:

Contact
Coördinator Iedereen Leest-acties voor Leesoffensief
Mis niets van Iedereen Leest