Vier Boekstart-peuterverhalen in Vlaamse Gebarentaal

Wij leven met al onze zintuigen, maar wat als je één ervan niet kan gebruiken? Wat als je bijvoorbeeld niet kan horen en voorlezen moeilijk wordt? Op zaterdag 24 september tijdens Werelddovendag staan we daar extra bij stil. Dit jaar is het thema 'Iedereen hoort erbij'. Om ook dove baby’s en peuters verhalen te laten ontdekken, liet Boekstart vier prentenboeken vertalen naar Vlaamse Gebarentaal.  

Wereldwijd belichten dovenorganisaties de rechten, cultuur en taal van dove mensen. Een van die rechten is lezen en voorgelezen worden. En dat begint bij de allerjongsten. Daarom gaf Iedereen Leest middelen aan het Vlaams Gebarentaalcentrum (VGTC) en Doof Vlaanderen om filmpjes in Vlaamse Gebarentaal te ontwikkelen van vier boeken uit de Boekstart-peutertassen van de laatste jaren. Boekstart is er namelijk voor iedereen en wil tegemoetkomen aan de noden van alle kinderen. 

Doof Vlaanderen en het Vlaams Gebarentaalcentrum (VGTC) hebben een selectie gemaakt uit de boeken die de afgelopen jaren in het peuterpakket hebben gezeten en er vervolgens een vertaling van gemaakt. We zijn verheugd om die vertalingen op Werelddovendag te kunnen delen. In de filmpjes komen de prentenboeken tot leven via kleine animaties. Te midden van dat universum vertelt een tolk het verhaal in gebarentaal. Zo worden dove of slechthorende kinderen visueel geprikkeld en meegenomen in het boek. 

Bovendien blijft het niet bij deze filmpjes. Het doel is om alle toekomstige verhalen uit het Boekstart-pakket te laten vertalen naar Vlaamse Gebarentaal. Zo hoopt Boekstart het aanbod steeds toegankelijker te maken. 

'Nog even achter mijn oortjes kriebelen'

'Mmm...een taart!'

'Wat gaat mama doen?'

'Kom, we gaan een boek lezen!'Deel dit artikel:

Contact
Communicatiemedewerker Boekstart
Mis niets van Iedereen Leest