Sien Wynants en Tom Schoonooghe meter en peter van Jeugdboekenmaand 2020

Ketnet-wrapster en presentatrice Sien Wynants en illustrator Tom Schoonooghe zijn de nieuwe meter en peter van Jeugdboekenmaand 2020, met als thema 'Wat doet kunst?'. Een maand lang zullen zij op verschillende manieren leesplezier en kinderboeken mee onder de aandacht brengen.

© Michiel Devijver | Iedereen Leest

'Alles begint bij een boek'

© Michiel Devijver | Iedereen Leest

Sien Wynants is voor Vlaamse kinderen een heel vertrouwd gezicht. Ze is van vele markten thuis: ze wrapt sinds 2012 bij Ketnet, zingt bij de Ketnet-band en presenteert sinds kort ook 'Vox' op Radio 1. Wat weinig mensen weten, is dat ze eigenlijk een opleiding tot klassiek violiste heeft gehad, die haar zelfs tot in Estland heeft gebracht. Maar Sien is vooral ook een overtuigde lezer.

Ze is blij met haar 'belangrijke taak':
'Het zaadje om graag te lezen moet echt wel als kind geplant worden, net als alle andere zaadjes, zoals muziek maken, turnen ... Maar wat lezen betreft vind ik het zaadje extra belangrijk, omdat een boek de start kan zijn van zoveel: een idee, een moment van rust, troost, kennis om een ander idee uit te werken, ook gewoon pure kennis opdoen ... Er is weinig in het leven dat eigenlijk niet vanuit een boek start. En daarom vind ik het belangrijk om kinderen te leren dat er meer is dan de verplichte schoolboeken, bijvoorbeeld boeken over kunst!'

In dit interview lees je meer over haar leesleven.

 

#iedereenkijkt

© Michiel Devijver | Iedereen Leest

Tom Schoonooghe heeft al meer dan twintig kinderboeken op zijn naam staan. Hij werkte vaak samen met auteurs Dimitri Leue en Stefan Boonen, en illustreerde recent een nieuw boek over psychische problemen voor kinderen, Pssst. Daarnaast kruipt hij zelf ook al eens een podium op, o.a. met de grootste kamishibai ter wereld. In een ver verleden had hij een eigen rubriek op Ketnet, waarin hij kinderen leerde tekenen.

Ook hij is helemaal klaar voor het peterschap:
'Het is natuurlijk een hele eer! Ik wil als peter vooral niet zeggen wat er móet en ik ga niks afdwingen, maar wel een paar dingen opengooien. Mijn missie is #iedereenkijkt en #kijkplezier. Want ik voel me meer een kijker dan een lezer. Kunst werkt voor mij helend. De natuur doet dat ook, maar bij kunst gaat het nog nét ietsje verder. Dan vind ik niet alleen rust, maar voel ik me op een vreemde manier tegelijk onrustig. Die onrust doet me verlangen naar mijn tekentafel, maar doet me evengoed neerzitten en kijken. kijken naar dat ene werk dat me boeit, raakt, net als bij een hele goede vriend.'

De Jeugdboekenmaand loopt van 1 tot 31 maart. Op www.jeugdboekenmaand.be vind je alle info.Deel dit artikel: