Recordaantal Leesjury-leden kiest haar winnaars

De Leesjury heeft haar winnaars bekendgemaakt. De juryleden lazen het afgelopen jaar de genomineerde titels en stemden voor hun favoriet: onder andere Oliver Jeffers, Marieke van Hooff en Reine De Pelseneer vallen in de prijzen. Opnieuw steeg het aantal juryleden dit jaar spectaculair, naar een recordaantal van 17.268 kinderen en jongeren die meestemden.

De winnaars van de Leesjury 2023-2024
© Michiel Devijver en Iedereen Leest

De Leesjury wordt gecoördineerd door Iedereen Leest en is al jaren de grootste jonge lezersjury van Vlaanderen en Brussel. Een heel leesjaar lang - van september tot april - lezen en bespreken kinderen en jongeren tussen 4 en 18 jaar zes of acht boeken en kiezen ze hun winnaars. In elk van de zeven leeftijdscategorieën wordt de top drie bekendgemaakt.

De kinderen en jongeren komen samen in één van de 341 leesgroepen in scholen en bibliotheken, of stemmen mee als internetjurylid. De bijeenkomsten worden begeleid door meer dan 1300 volwassenen  – nooit eerder waren dat er zoveel. Er lazen dit jaar 17.268 kinderen en jongeren mee – vorig jaar waren dat er nog 14.881. Dat is een stijging van meer dan 16% en het hoogste aantal ooit sinds de start van de Leesjury in 1981. Groep 1 (4 tot 6 jaar) is opnieuw de grootste groep met 6.860 leden.

-> Ontdek meer cijfers over het voorbije leesjaar van de Leesjury.

'Alle lof voor de begeleiders en coördinatoren'

Sylvie Dhaene, directeur van Iedereen Leest, is tevreden: ‘Met veel plezier zien wij hoe de Leesjury jaar na jaar aan populariteit wint. Nochtans is de opdracht niet min: zes of acht boeken lezen én bespreken. Fijn dat steeds meer kinderen en jongeren die uitdaging vrijwillig aangaan. In het bespreken en beoordelen schuilt ook de kracht van de Leesjury: door met andere jonge lezers en begeleiders over de boeken te praten, ontwikkelen ze hun eigen leessmaak en leren ze hun mening te formuleren. Dat zijn belangrijke troeven die in hun verdere leven goed van pas kunnen komen.’

Griet Loix, coördinator van de Leesjury bij Iedereen Leest, wil vooral de begeleiders en coördinatoren bedanken: ‘De Leesjury zou niet kunnen bestaan zonder al die bibliotheken en scholen die het project omarmen en jaar na jaar op een gedreven manier hun werking uitbouwen. De meer dan 1300 bibmedewerkers, leerkrachten en vrijwilligers die de leesgroepen met veel enthousiasme en toewijding begeleiden en zo hun leesplezier doorgeven aan de leden, verdienen hiervoor alle lof.’

In het bespreken en beoordelen schuilt ook de kracht van de Leesjury: door met andere jonge lezers en begeleiders over de boeken te praten, ontwikkelen ze hun eigen leessmaak en leren ze hun mening te formuleren.

Winnaars op een rij

Groep 1 (4-6 jaar)
Het spookt in dit huis - Oliver Jeffers & Mirjam Hoekstra (vert.)
(De Fontein)

Groep 2 (6-8 jaar)
Een trui om in te wonen - Marieke van Hooff en Isabelle Geeraerts (ill.)
(Pelckmans)

Groep 3 (8-10 jaar)
Bob Popcorn: Meesterkok - Maranke Rinck & Martijn van der Linden (ill.)
(Querido)

Groep 4 (10-12 jaar)
Mot en de metaalvissers - Sanne Rooseboom & Sophie Pluim (ill.)
(Van Goor)

Groep 5 (12-14 jaar)
Skandar en de eenhoorndief - A.F. Steadman & Maria Postema (vert.)
(Querido)

Groep 6 (14-16 jaar) – GEDEELDE 1STE PLAATS
Het weeshuis in de azuurblauwe zee - TJ Klune, Anneke Bok (vert.) & Claudia de Poorter (vert.)
(Volt)

EN
Alles wat groots voelt - Reine De Pelseneer
(De Eenhoorn)

Groep 7 (16+)
Zolang de citroenbomen bloeien - Zoulfa Katouh & Merel Leene (vert.)
(Blossombooks)

Hele eer voor auteurs

Auteur Reine De Pelseneer - © Michiel Devijver en Iedereen Leest

Twee Vlaamse auteurs en een illustrator vallen in de prijzen - Marieke van Hooff, Isabelle Geeraerts en Reine De Pelseneer - twee Nederlandse auteurs en twee illustratoren - Maranke Rinck, Martijn van der Linden, Sanne Rooseboom en Sophie Pluim - en vier buitenlandse auteurs. Mot en de metaalvissers haalde in 2023 ook de shortlist van de Boon voor kinder- en jeugdliteratuur.

Voor auteurs en illustratoren is het winnen van een Leesjury-prijs een grote eer: het is namelijk één van de weinige prijzen die door kinderen en jongeren zelf, en niet door een volwassen jury worden toegekend.

Auteur Reine De Pelseneer - winnaar in groep 6 - vertelt: ‘‘Alles wat groots voelt’ is een boek dat heel dicht bij mezelf ligt: ik heb er mijn liefde voor IJsland, voor natuur, muziek en poëzie in verweven. Dat de 14- tot 16-jarige lezers waarvoor ik het boek heb geschreven dat zo weten te waarderen is het allermooiste cadeau dat ik kon krijgen. In deze leeftijdsgroep valt heel vaak een uit het Engels vertaald boek in de prijzen. Dat mijn boek nu mee op de eerste plaats mag staan, maakt me dus bijzonder trots.’

Dat de 14- tot 16-jarige lezers waarvoor ik het boek heb geschreven dat zo weten te waarderen is het allermooiste cadeau dat ik kon krijgen.

Illustrator Isabelle Geeraerts maakte de illustraties voor Een trui om in te wonen van Marieke van Hooff, winnaar in groep 2: 'Wat een mega-over-the-top-geweldig-fantastisch-mooi compliment om te krijgen. Ik ben 5 cm gegroeid van fierheid!'

Aan een Leesjury-prijs is geen geld verbonden, maar alle auteurs en illustratoren krijgen wel een exclusieve Leesjury-trofee.

Proeftraject Leesjury-start voor jongste kleuters

© Simon Bequoye en Iedereen Leest

Afgelopen jaar was ook het eerste jaar van het proeftraject ‘Leesjury-start’. 25 bibs en scholen experimenteerden met een extra Leesjury-groep voor 2,5- tot 4-jarigen. Op die manier lazen nog eens 940 kinderen mee. Na drie jaar wordt bekeken of het traject aanslaat en of de Leesjury structureel uitgebreid zal worden met een 8ste leeftijdsgroep voor de jongste kleuters.

-> Meer info over het proeftraject.

Feesten met auteurs en illustratoren

Slotfeest in Gent - © Michiel Devijver en Iedereen Leest

Op vrijdag 3 mei werden de winnaars bekendgemaakt op de sociale media van Iedereen Leest en op www.deleesjury.be.

De lezers van groep 5, 6 en 7 (12-18 jaar) konden elkaar en de auteurs ontmoeten tijdens een slotevenement in Bibliotheek De Krook in Gent op zaterdag 4 mei. Genomineerde auteurs Wendy Huyghe, Eline Vantilt, Marco Kunst, Reine De Pelseneer, Luc Hanegreefs, Michael Sels, Els Beerten, Anne Eekhout en Nikki Dekker zijn erbij. Op het programma staan meet & greets, workshops, interviews, een escape room, een boekenquiz…

De jongere leesgroepen vieren hun winnaars tijdens een heel aantal (boven)lokale slotfeesten. Met de steun van Iedereen Leest vinden er ook meer dan 55 auteursontmoetingen plaats op die feesten.


Deel dit artikel:

Contact
Coördinator de Leesjury | Boekenzoeker
Mis niets van Iedereen Leest