OPROEP: Illustratoren gezocht voor de Biënnale van Bratislava

Vlaamse illustratoren kunnen zich nu kandidaat stellen voor de Biënnale van Bratislava. In samenwerking met IBBY-Vlaanderen organiseert Villa Verbeelding voor de derde keer de selectie van de kandidaten.

© Michiel Devijver en Iedereen Leest

Internationale wedstrijd

De 29ste editie van de Biënnale van Bratislava vindt plaats van 4 oktober t/m 3 december 2023 in Bratislava (Slowakije). Bibiana, International House of Art for Children stelt zijn deuren open voor een tentoonstelling met illustraties uit prentenboeken wereldwijd.

De BIB Internationale Jury reikt volgende prijzen en awards uit: 1 Grand Prix BIB (met een geldprijs van 3000 dollar én een solotentoontstelling in de Biënnale van volgend jaar), 5 Golden Apples (1500 dollar elk) en 5 BIB Plaques (1000 dollar elk).

Kandidaturen Vlaamse illustratoren

Villa Verbeelding organiseert samen met IBBY-Vlaanderen de selectie van de Vlaamse illustratoren. We kunnen 6 illustratoren selecteren uit Vlaanderen. Samen met de 4 inzendingen uit Franstalig België maakt dat 10 inzendingen voor ons land. Wil je graag meedoen?

Voorwaarden

 • De kandidaturen moeten ten laatste op 20 maart 2023 bij Villa Verbeelding aankomen.
 • Je stelt zelf je werk voor waarmee je wil meedingen naar de selectie. Hou rekening met de beschikbaarheid van je originelen (mei 2023-voorjaar 2024).
 • Je mag alleen illustraties uit gepubliceerd werk indienen.
 • Per illustrator gaan er maximum 10 illustraties uit maximum 2 boeken naar Bratislava. Je stelt dus zelf een selectie samen van maximum 10 illustraties waarmee je wil deelnemen. Elke geselecteerde illustrator heeft recht op 2 tentoonstellingsvlakken van 80cm x 90cm.
 • Wie voor het eerst deelneemt, mag illustraties inzenden uit werk van de afgelopen vijf jaar. Illustratoren van wie het werk al eerder tentoongesteld werd in Bratislava, moeten een selectie maken uit werk dat in 2021-2023 verschenen is.
 • Bij het aanmelden voor de selectie, stuur je boeken of prints mee (geen illustraties via mail). Je geeft een nauwkeurige omschrijving van de illustraties die je wil laten meedingen, met name waar deze illustraties zich in het boek bevinden, en de afmetingen van het origineel. De boeken en prints worden niet teruggestuurd.
 • Wil je graag meedingen naar een plaats in deze prestigieuze expo? Stel je kandidaat. Je kandidatuur moet ten laatste op 20 maart 2023 binnen zijn bij Villa Verbeelding, p/a Frans Massystraat 13, B-3500 Hasselt.

Selectieprocedure

 • Een jury van deskundigen nomineert 6 illustratoren. Er wordt geen correspondentie gevoerd over de beslissing van de selectiecommissie.
 • Voor 15 april maken we de selectie van de Vlaamse inzendingen bekend. We vragen dan aan de geselecteerde illustratoren om de technische gegevens in te vullen op een deelnameformulier.
 • De originele illustraties én de boeken waarin ze verschenen zijn, moeten ten laatste op 5 mei 2023 bij Villa Verbeelding afgeleverd worden.
 • Villa Verbeelding zorgt voor de verzekering en verzending van de originelen en de boeken naar Bratislava. De originelen worden per koerier naar Bratislava verstuurd. Vanaf de aankomst in Bibiana is de organisatie daar verantwoordelijk voor de werken. Bibiana verbindt zich ertoe de illustraties terug te sturen binnen 4 maanden na het beëindigen van de expo.

Meer info?

Hier vind je meer info. Neem je deel, dan erken je het reglement. Heb je verder nog vragen? Stuur dan een mail naar info [at] villaverbeelding.be. Succes!


Deel dit artikel:

Contact
Vakbibliotheek | IBBY-Vlaanderen | Boekenzoeker
Mis niets van Iedereen Leest