Jonge lezers van de Kinder- en Jeugdjury vieren in heel Vlaanderen feest

In mei raakte bekend welke boeken de prijs van de Kinder- en Jeugdjury binnensleepten in zes leeftijdscategorieën. Bibliotheken, scholen en enkele boekhandels, die een lokale afdeling van de leesjury coördineren, sloten hun leesjaar in feestelijke stijl af met auteurslezingen, workshops en creatieve activiteiten.

© Michiel Devijver | Iedereen Leest

Het afgelopen leesjaar namen 9.222 kinderen en jongeren deel als jurylid. Naast de 454 internetjuryleden lazen 8.768 juryleden mee in een lokale KJV-afdeling. Die wordt doorgaans gecoördineerd door een openbare bibliotheek, een school of een boekhandel. 1.052 volwassenen begeleidden op hun beurt een of meerdere leesgroepjes die tijdens het jaar samenkwamen om te praten over de gelezen boeken.

Samen lokaal

© Geetha Slock | Iedereen Leest

Het voorbije leesjaar stonden 267 lokale afdelingen geregistreerd uit alle Vlaamse provincies en Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Uit eigen enquêtes weet Iedereen Leest dat ongeveer 75 procent van deze afdelingen gecoördineerd wordt door een bibliotheek. De overige 25 procent van lokale afdelingen vallen voornamelijk onder de coördinatie van scholen, maar ook enkele boekhandels of vrijwillige particulieren zetten hun eigen KJV-leesgroepje op.

Veel KJV-bibs en -scholen sloten het leesjaar dan ook in stijl af, met een slotfeest voor de juryleden van hun afdeling. Wie met omliggende KJV-afdelingen samenwerkte, kon een aanvraag indienen bij Iedereen Leest om genomineerde auteurs en illustratoren uit te nodigen op het slotfeest. Om en bij de 90 lokale afdelingen sloegen de handen in elkaar om een regionaal slotfeest voor hun juryleden te organiseren. Sommigen betrokken nog andere lokale partners, zoals de kunstacademie om filmpjes te maken over hun lokale winnaars, de KVLV om de receptie in KJV-thema aan te kleden of de plaatselijke jeugdbeweging om de bar in goede banen te leiden.

Ontmoeten, zoeken, spelen, juichen en feesten

© Simon Bequoye | Iedereen Leest

Op het programma van die vele slotfeesten stonden verschillende activiteiten gepland. De juryleden maakten kennis met enkele van de genomineerde jeugdauteurs en illustratoren, die een interactieve lezing of workshop gaven over hun boek dat meedong naar de felbegeerde KJV-prijs. Daarnaast konden kinderen en jongeren op boekenzoektocht, waar ze verstopte opdrachten over de gelezen boeken vervulden. Tijdens creatieve activiteiten maakten de juryleden een eigen button of andere KJV-gadgets. Verder engageerden veel vrijwilligers zich om doorlopend verhalen voor te lezen. Vaak is het slotfeest ook een moment om alle creatieve verwerkingen te tonen of zelfs te overhandigen aan de aanwezige auteurs.

© Michiel Devijver | Iedereen Leest

Bij een feest hoort natuurlijk ook een officieel gedeelte: de bekendmaking van de winnende boeken. Veel bibliotheken maakten onder tromgeroffel hun lokale top 3 bekend – met enkel de stemmen van hun juryleden – die ze vergeleken met de KJV-winnaars over heel Vlaanderen. Verder was dit een ideaal moment om de aanwezige auteurs en illustratoren in de bloemetjes te zetten, maar ook om de begeleiders op het podium te roepen, die vervolgens leesdiploma’s uitdeelden aan alle juryleden. Ter afsluit mocht op vele feesten een receptie – gehuld in een KJV-jasje – op kindermaat niet ontbreken.

Volgend jaar meelezen of zelf een leesgroep opstarten?

Ken je iemand tussen 4 en 16 jaar die ook wel zou willen meelezen met de Kinder- en Jeugdjury? Op de site van KJV vind je een overzicht van alle deelnemende gemeenten met hun contactgegevens. Of laat Tom De Cock hen overtuigen om mee te lezen met volgend filmpje!

(Lees verder onder het filmpje.)

Bekijk hier het KJV-filmpje met Tom De Cock

Zin om ook je schouders te zetten onder een KJV-werking? Sluit aan bij een bestaande afdeling of richt er zelf eentje op als er geen werking in de buurt is. In dit stappenplan lees je wat er bij komt kijken. Of lees de ervaringen van leerkrachten Annick en Kristien die een leesgroep installeerden op school.


Deel dit artikel:

Contact
Coördinator Kinder- en Jeugdjury (KJV) | Boekenzoeker