Jeugdboekenmaand gestart met voormiddag vol boekengeluk

Op woensdag 1 maart verrasten meter Barbara Rottiers en peter Bill Barberis de kinderen van het Tehuis voor foorreizigers- en schipperskinderen met een voormiddag vol boekengeluk. Zo gaven ze het startschot van de 52ste Jeugdboekenmaand, die in het teken staat van 'Geluk'.

© Michiel Devijver | Iedereen Leest

Meer dan 60 kinderen van het Tehuis voor foorreizigers- en schipperskinderen werden woensdagvoormiddag verrast met een bezoekje van de meter en de peter van deze Jeugdboekenmaand. Ze brachten taart en muziek mee, en vooral ook een hele stapel boeken!

Elk kind kreeg een boek cadeau dat mee naar huis mag. Na de taart, werden de kinderen getrakteerd op een heerlijk voorlees- en vertelmoment met Bill en Barbara en een workshop raamtekeningen maken met illustrator Trui Chielens.

Honderden activiteiten

Deze boekenvoormiddag vormde de officiële aftrap van de 52ste editie van Jeugdboekenmaand, met als thema 'Geluk'. De hele maand lang vinden er honderden activiteiten plaats in bibliotheken, scholen, boekhandels, culturele centra ... Tientallen auteurs en illustratoren gaan ook op stap om lezingen te geven. Meter Bill en peter Barbara zullen op nog een paar andere plekken boekengeluk brengen. Er zijn ook een paar grote Jeugdboekenmaand-feesten, zoals het Kinderboekenfestival Kabaal op 4 en 5 maart in Antwerpen, het Jeugdboekenfeest in Brugge op 5 maart en het Jeugdboekenfeest op Memento in Kortijk op 18 maart. Een overzicht van alle activiteiten vind je hier

Wachtpoëzie bij Awel

Illustratie: Trui Chielens

Iedereen Leest werkt voor deze Jeugdboekenmaand samen met Awel, de luisterlijn voor kinderen en jongeren. Wie in maart naar het nummer 102 belt en niet meteen een vrijwilliger aan de lijn krijgt, hoort een maand lang geen wachtmuziek maar wachtpoëzie, ingelezen door Bill en Barbara.
Hanne Jacobs, communicatiemedewerker van Awel: ‘Kinderen en jongeren moeten soms een tijdje wachten aan de Awel telefoonlijn. Dat is best vervelend. Met deze wachtpoëzie willen we in maart dat wachten wat verzachten. Samen met Iedereen Leest kozen we de gedichten zorgvuldig uit. Want wie wacht op een gesprek, wil wellicht geen drukke tekst horen, geen saai gedicht voor volwassenen en misschien ook geen hypervrolijk gedicht over de lente. We zijn trots op dit probeersel en benieuwd wat onze oproepers ervan zullen vinden.’

Wie halverwege een gedichtje binnengeraakt bij Awel, kan alles rustig herlezen of -beluisteren via awel.be/wachtpoezie.

Wedstrijd: Wat is jouw geluksboek?

Tot en met 31 maart kan je meedoen met de wedstrijd ‘Wat is jouw geluksboek?’. Bill en Barbara roepen op om een foto of een filmpje te maken van jezelf met het boek dat jou - om welke reden dan ook - gelukkig maakt. Wie dat doet, maakt kans op een bezoek van Barbara of Bill in zijn of haar klas of bib of op een mooi boekenpakket. Deel dit artikel:

Mis niets van Iedereen Leest