Gezocht: selectie- en nominatielezers Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen

Wil je graag mee bepalen welke boeken door de kinderen en jongeren van de Kinder- en Jeugdjury gelezen worden? Dan is dit je kans! Iedereen Leest is op zoek naar selectie- en nominatielezers met een hart voor jeugdliteratuur. 

© Michiel Devijver | Iedereen Leest

De deadline voor aanmelden is verstreken. Je kan je dus niet meer kandidaat stellen dit jaar. 

Hoe werkt het?

De boeken die door alle groepen van de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen gelezen worden, worden voor volwassenen geselecteerd (voor groep 5 en 6 aangevuld met jongeren).

De titels worden in twee fasen gekozen. Selectielezers maken per leeftijdsgroep een voorselectie uit het totale niet-Vlaamse aanbod aan kinder- en jeugdboeken. Nominatielezers lezen alle Vlaamse kinder- en jeugdboeken voor een bepaalde leeftijdsgroep, plus de voorselectie uit het niet-Vlaamse aanbod. Uit al deze boeken stellen zij de lijst voor de juryleden samen. Voor elke leeftijdsgroep bestaat die lijst per definitie uit vier Vlaamse en vier niet-Vlaamse boeken. We zoeken dus zowel selectie- als nominatielezers.

Wat doen selectielezers?

Selectielezers kiezen uit het totale aanbod van Nederlandse en vertaalde kinder- en jeugdboeken de beste KJV-boeken. Ze hebben zelf een goed overzicht van wat er aan kinder- en jeugdliteratuur verschijnt.

Elke selectielezer krijgt een vrijwilligersvergoeding van 165 euro per werkjaar. Ook alle vervoersonkosten naar de bijeenkomsten worden vergoed.

De voorwaarden lees je na in de vacature.

Wat doen nominatielezers?

© Michiel Devijver | Iedereen Leest

Nominatielezers lezen het volledige Vlaamse aanbod en stellen de KJV-lijsten samen. Ze krijgen van Iedereen Leest lijsten van alle verschenen Vlaamse boeken en lezen alle Vlaamse boeken voor hun leeftijdsgroep, plus de niet-Vlaamse selectie. Nominatielezers stellen nadien gevarieerde en kwalitatieve nominatielijsten van acht boeken per leeftijdsgroep samen.

Nominatielezers krijgen een vrijwilligersvergoeding van 90 euro per werkjaar. Ook alle vervoersonkosten naar de bijeenkomsten worden vergoed.

De voorwaarden lees je na in de vacature.

Welk profiel zoeken we?

Zowel de selectie- als nominatielezers:

  • hebben een duidelijk eigen oordeel over boeken, maar gaan in alle openheid het gesprek met anderen aan.
  • staan achter de visie van de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen.
  • werken vlot met Google Drive.

Selectie- en nominatielezers gaan een engagement van drie jaar aan, al biedt Iedereen Leest de mogelijkheid tot uitstappen voor het eind van deze termijn. We verwachten ook dat ze aanwezig zijn op de jaarlijkse vormingsdag (najaar) en op de selectiedag (maart) of de nominatiedag (mei).

Zin om mee te lezen?

De volledige werkwijze van het nominatielezen wordt hier uitgelegd.
Om je kandidaat te stellen, vragen we je om een korte vragenlijst in te vullen. Klik daarvoor op één van de buttons hieronder.

Heb je verder nog vragen? Neem contact op met an.stessens [at] iedereenleest.be (An Stessens)target="_blank".


Deel dit artikel:

Contact
Coördinator selectielezen Leesjury | Kennismedewerker jeugdliteratuur
Mis niets van Iedereen Leest