Eerste reeks Boekenzoeker-webinars over het recente boekenaanbod afgerond

Dit schooljaar organiseerde Iedereen Leest een reeks Boekenzoeker-webinars die telkens het recente boekenaanbod belichtten voor kinderen en jongeren. Meer dan duizend professionals uit onderwijs, bibliotheek of kinderopvang en (groot)ouders kregen tijdens acht webinars (hieronder te herbekijken) talloze boekentips voor verschillende leeftijden. Iedereen Leest plant een tweede reeks Boekenzoeker-webinars vanaf oktober 2022.

© Iedereen Leest

Boekenzoeker helpt kinderen en jongeren een boek te vinden dat bij hen past op basis van hun voorkeuren en interesses. Ook volwassenen zijn trouwe bezoekers van de website, die hen helpt om een divers en actueel boekenaanbod naar de klas, in de bib, in de kinderopvang of gewoon thuis te brengen. Daarom organiseerde Iedereen Leest in 2021-2022 een eerste reeks webinars voor professionals en ouders om hen te sterken in hun kennis over het recente boekenaanbod. Elke webinar spitste zich toe op een specifieke leeftijdsgroep – van nul tot achttien jaar – en besprak het recente boekenaanbod voor die doelgroep. Een medewerker van Iedereen Leest lichtte heel wat boeken uit, met aandacht voor verschillende genres en thema's, volgens de filosofie van Boekenzoeker

Grote interesse

Meer dan 1.400 professionals en geïnteresseerden schreven zich in voor een of meerdere Boekenzoeker-webinars. Ook de opnames (zie verder in dit artikel) blijven in groten getale bekeken worden. Deelnemers vonden de webinars inspirerend om verschillende redenen:

"Het is leuk om op een rustige en aangename manier kennis te maken met verschillende soorten boeken voor deze leeftijdscategorie. Zo zie je soms boeken passeren die je nog niet kende of die je uit eigen beweging niet zou aankopen. Altijd interessant om te horen waarom een boek een aanrader is."

"Leuk gebracht. Duidelijke tips en weergave van inhoud en stijl zonder de clou van de verhalen prijs te geven. Maakt dus nieuwsgierig!"

"Fijn om ook Boekenzoeker als website en tool nog beter te leren kennen."

"Zeker een meerwaarde voor al wie wil lezen met kinderen van die leeftijd, en al wie zijn horizon wat wil verruimen in het boekenaanbod."

"Ik kreeg meteen zin om te gaan lezen en boeken aan te kopen voor de schoolbib. Over de verhalen horen vertellen is zo motiverend en ontspannend tegelijkertijd."

"Ik zal niet alleen deze boeken aankopen voor de bibliotheek (mochten we ze nog niet hebben) maar zal een groot deel ervan ook zelf lezen. Door de uitgebreide bespreking van deze boeken kan ik nu ook jongeren helpen met hun keuze of warm maken om zo'n boek te lezen, ook als ik het nog niet zelf gelezen heb."

"Ook de aandacht voor minder sterke lezers is een pluspunt. Voor iedereen een gepast boek. Zo krijgen we ook leerlingen die minder graag lezen toch aan het lezen."

"Door het toelichten van boeken, vertellen waarom je een boek zo goed vindt, geef je zin in lezen. Dat willen we bij kinderen doen, maar eigenlijk is dat ook zo voor volwassenen. En dat gevoel was heel sterk aanwezig."

Op de vraag 'Wat kon beter volgens jou?' reageerden veel deelnemers dat ze nóg meer boekentips en inzichten in het recente aanbod aangereikt willen krijgen. "Dit mag een jaarlijkse gewoonte worden," liet een deelnemer noteren. Dat nemen we bij Iedereen Leest ter harte, en daarom staat een tweede reeks Boekenzoeker-webinars gepland voor het schooljaar 2022-2023. De exacte data worden deze zomer bekendgemaakt via onze website en nieuwsbrieven. Opnieuw zullen er acht webinars telkens het recente boekenaanbod belichten voor een specifieke leeftijdsgroep.

Opnames

De opnames van de eerste reeks Boekenzoeker-webinars blijven intussen gewoon beschikbaar! Je kan deze hieronder (gerangschikt op leeftijdscategorie) of op Boekenzoeker herbekijken. Onder elke video kan je de lijst met besproken titels downloaden. De besproken boeken vind je ook terug op Boekenzoeker.

Het boekenaanbod voor 0 tot 3 jaar (webinar 16 mei 2022)

Herbekijk de Boekenzoeker-webinar over het boekenaanbod voor 0 tot 3 jaar

Het boekenaanbod voor 3 tot 6 jaar (webinar 24 november 2021)

Herbekijk de Boekenzoeker-webinar over het boekenaanbod voor 3 tot 6 jaar

Het boekenaanbod voor 6 tot 8 jaar (webinar 21 februari 2022)

Herbekijk de Boekenzoeker-webinar over het boekenaanbod voor 6 tot 8 jaar

Het boekenaanbod voor 8 tot 10 jaar (webinar 24 januari 2022)

Herbekijk de Boekenzoeker-webinar over het boekenaanbod voor 8 tot 10 jaar

Het boekenaanbod voor 10 tot 12 jaar (webinar 21 maart 2022)

Herbekijk de Boekenzoeker-webinar over het boekenaanbod voor 10 tot 12 jaar

Het boekenaanbod voor 12 tot 14 jaar (webinar 25 april 2022)

Herbekijk de Boekenzoeker-webinar over het boekenaanbod voor 12 tot 14 jaar

Het boekenaanbod voor 14 tot 16 jaar (webinar 13 december 2021)

Herbekijk de Boekenzoeker-webinar over het boekenaanbod voor 14 tot 16 jaar

Het boekenaanbod voor 16 tot 18 jaar (webinar 25 oktober 2021)

Herbekijk de Boekenzoeker-webinar over het boekenaanbod voor 16 tot 18 jaarDeel dit artikel:

Contact
Vakbibliotheek | IBBY-Vlaanderen | Boekenzoeker
Contact
Boekenzoeker | Kennismedewerker jeugdliteratuur
Mis niets van Iedereen Leest