Bart Moeyaert wint de prestigieuze Astrid Lindgren Memorial Award 2019

Op de jaarlijkse internationale kinderboekenbeurs van Bologna mocht Bart Moeyaert vanmiddag de Astrid Lindgren Memorial Award in ontvangst nemen. Die award wordt ook wel de nobelprijs voor kinder- en jeugdliteratuur genoemd.

© Michiel Devijver | Iedereen Leest

De Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA) is wereldwijd de belangrijkste prijs voor kinder- en jeugdliteratuur.  In Vlaanderen zorgt de Vlaamse afdeling van de International Board on Books for Young People (IBBY) voor de nominaties. IBBY-Vlaanderen opereert onder de vleugels van Iedereen Leest.

De internationale jury koos Bart Moeyaert uit een lange lijst genomineerden uit meer dan zestig landen: 'Bart Moeyaerts muzikale taal zit vol onderdrukte emotie en onuitgesproken wensen. Hij weet moeilijke relaties te beschrijven met een filmische urgentie. Moeyaerts verfrissende werk onderlijnt dat kinder- en jeugdboeken een waardige plek verdienen in de wereldliteratuur.' Het is intussen de zestiende keer dat Bart Moeyaert werd genomineerd voor de internationale Astrid Lindgren Award. Dit jaar verzilvert hij die en ontvangt een geldprijs van bijna 480.000 euro.

Bart Moeyaert (1964) debuteerde in 1983 als negentienjarige met Duet met valse noten. Het boek werd meteen bekroond en vertaald en is nog steeds een bestseller. Intussen heeft Moeyaert meer dan vijftig boeken op zijn conto, gaande van prenten- en jeugdboeken tot romans en poëzie. Zijn werk werd vertaald in meer dan twintig landen. Naast boeken schrijft Moeyaert ook voor theater en televisie en vertaalde hij een aantal romans.

'Op mijn negende begon ik de boeken van Astrid Lindgren te lezen. De wereld van Astrid Lindgren werd mijn wereld, het voelde zelfs als mijn familie. Later besefte ik dat haar wereld om inclusie draaide. Dat voelde als een troost. In mijn eigen grote familie was ik als jongste een beetje een buitenbeentje. Natuurlijk had dat een invloed op mijn werk. Ik wil de grenzen van jeugdliteratuur verleggen.'


Deel dit artikel:

Contact
Vakbibliotheek | IBBY-Vlaanderen | Boekenzoeker
Mis niets van Iedereen Leest