Bestemming: bib - zo doen deze bibs het!

De bibliotheken bereiden zich volop voor op een mooie leeszomer. Meer dan 150 bibs maken alles klaar voor de tweede editie van Bestemming: bib! Kan jij nog wat tips gebruiken om jouw bibliotheek om te toveren tot de ideale vakantiebestemming? Laat je hier inspireren door de plannen van anderen!

door Sofie Deweerdt
Bib Zelzate - © Michiel Devijver | Iedereen Leest
“Tijdens de laatste klasbezoeken krijgen de kinderen meteen hun reispas mee naar huis.”

Enkele bibliotheken trekken alle registers open om Bestemming: bib! tot bij een groot publiek te brengen. Zo gaat de Beringse bibliotheek de digitale toer op met een TikTokvideo. Die zal verspreid worden via het kanaal van de stad Beringen. Anne van bibliotheek Beringen vertelt: 'We hopen zo ook jongeren te kunnen overtuigen om deel te nemen.'

Ook bibliotheek Kortrijk wendt zich tot digitale middelen. Elke week zullen ze van een nieuwe bestemming een unieke blogpost delen op hun bibliotheekwebsite. Daarin staan leuke leestips voor alle leeftijden.

De bibliotheek in Lier gaat dan weer voor een persoonlijke aanpak. Tijdens de laatste klasbezoeken zullen zij de zomerleesactie in de kijker zetten. 'Wij staan in de bibliotheek klaar om de kinderen warm te maken voor de actie. Ze krijgen dan ook meteen hun reispas mee naar huis', zegt Roxanne van bibliotheek Lier.

De bib in een zomerse sfeer

Bib Kortrijk

In sommige bibliotheken zetten ze sterk in op de inkleding van de bib. Zo maakt bibliotheek Assenede een speciaal moment van het inleveren van de volle reispassen. Een mooi versierde brievenbus is alles wat je nodig hebt voor de officiële overhandiging.

Met een green screen waan je je in bibliotheek Halle helemaal op een verre, exotische vakantiebestemming. Marijke van bibliotheek Halle: 'De kinderen kunnen een toffe achtergrond kiezen voor hun vakantiekiekje. Vorig jaar konden ze hun afgedrukte foto bij een volgend bibbezoek aan de balie afhalen, maar nu kiezen we er waarschijnlijk voor om de foto via e-mail te bezorgen.' Op het flight board aan het reisloket kan je bovendien kiezen naar welke boekbestemming je voorkeur uitgaat. Een enkeltje naar Chocowakije, alsjeblieft!

'Altijd prijs, altijd gewonnen'

Bib Sint-Niklaas

Naast de hoofdprijs van Iedereen Leest maken heel wat lezers ook kans op een extra prijs van hun bibliotheek. Zo zal de bibliotheek van Lier boekenpakketjes verloten. In bibliotheek Kortrijk kan je dan weer met je klas een prijs in de wacht slepen. De klas met de meeste deelnemende lezers maakt namelijk kans op een heuse auteurslezing.

Bibliotheek Sint-Niklaas doet mee volgens het principe altijd prijs, altijd gewonnen. Kinderen die een volle reispas inleveren mogen uit de prijzenkast een beloning kiezen. Dat is een grote vitrinekast boordevol zomerspullen, speelgoedjes, boeken en de Iedereen Leest-potloden. 'De ervaring leert ons dat zo’n kast een toffe trigger is voor de deelnemers. Zij kunnen namelijk zelf kiezen waarvoor ze willen lezen', licht Veerle van bibliotheek Sint-Niklaas toe.

Samenwerkingen

Bib Westerlo

Wil je met Bestemming: bib! nog meer geïnteresseerde lezers bereiken? Dan kan je altijd een samenwerking aangaan met lokale projecten, zoals de bibliotheken van Leuven en Londerzeel. Zij krijgen bezoek van de Zomerscholen uit de buurt en grijpen die bezoekjes aan om Bestemming: bib! te promoten. 'Het is voor de jongeren fijn om de bibliotheek te leren kennen, omdat er zoveel te zien is tijdens de zomer. We hopen ze zo op lange termijn warm te maken voor de bib', zo zegt An van bibliotheek Leuven. Ook bibliotheek Londerzeel krijgt drie keer anderstalige kinderen uit de Zomerschool over de vloer die de bib en haar collectie leren kennen en ontdekken. 'We hopen hen met voorleessessies en de zomerleesactie op een speelse manier aan het lezen te krijgen', vertelt Ann van bibliotheek Londerzeel.

Bibliotheek Beringen ziet een mogelijke samenwerking met de speelpleinwerking of de jeugdbewegingen in de buurt wel zitten: 'Misschien spreken we met een themastandje of een boekenkoffer voor op kamp nieuwe lezers aan?' De bibliotheek van Mol zet in op reclame tijdens hun voorleessessies op buitenlocaties.

De bibliotheek van Westerlo maakt dan weer gebruik van haar eigen Lezen op school-traject. Het hele jaar door zijn de derde leerjaren van de scholen uit de buurt bij hen op bibliotheekbezoek geweest. Het doel was om de leerlingen tonen wat de bibliotheek allemaal te bieden heeft én hoe ze hun leesvoorkeuren kunnen ontdekken. Aan de hand van hun zelfgemaakt verlanglijstje, dat gebaseerd is op het traject dat de kinderen gedurende dit schooljaar aflegden én de leeslijsten van de verschillende leesbestemmingen, kunnen de kinderen binnenkort zelf op zoek naar hun favoriete boeken. Klara van bibliotheek Westerlo vertelt: 'Tijdens de slotactiviteit kreeg elk kind ook een boekenbon, dat hen recht geeft op een vakantiezakje. Daarin zit onder andere een vakantieboekje, een drankje en een snoepje, maar ook een reispas en de uitnodiging om in de vakantie nog eens terug te komen. We hopen hen daarmee een boost te geven om te blijven lezen!'Deel dit artikel:

Mis niets van Iedereen Leest