Leesscans voor scholen en bibliotheken
Wil je als bibliotheek of school je werking rond lezen/leesbevordering versterken? Neem dan een leesscan af. Met een leesscan krijg je zicht op je huidige situatie en tips om nog verder in te zetten op leesbevordering. De leesscans vaan scholen en bibliotheken hebben een aparte website en zijn op elkaar afgestemd. Ze vormen een gedeeld kader voor leesbevorderaars.
Op deze pagina
Voor scholen
Met de leesscan breng je als schoolteam het leesonderwijs op jouw school in kaart. De leesscan is een instrument dat je helpt om te (her)starten met een leesbeleid. Op basis van de leesscan kan je een leesbeleidsplan opstarten, evalueren of bijsturen. De leesscan is het resultaat van een onderzoeksproject van hogeschool Odisee in samenwerking met AP Hogeschool, Universiteit Gent, Iedereen Leest, Stichting Lezen en de Nederlandse Taalunie. Vanaf 2024 wordt de leesscan gecoördineerd door Iedereen Leest.
De leesscan is een lijst van een vijftigtal stellingen die je helpt om op een snelle en eenvoudige manier zicht te krijgen op de sterktes en uitdagingen voor het leesonderwijs op jouw school. Het resultaat wordt meteen gevisualiseerd. Jouw ingevulde leesscan toont op welke pijlers je school al sterk inzet, en waar jouw school nog extra stappen kan ondernemen voor krachtig leesonderwijs. Wil je je uitgebreid verdiepen in hoe je de leesscan omzet tot een leesplan, dan vind je heel wat praktische tips en informatie in Van leerlingen lezers maken - handboek voor een krachtig onderwijs, maar ook in het online leertraject 'Een duurzaam leesbeleid ontwikkelen' bij de Iedereen Leest Academie.
Voor bibliotheken
Naar analogie van de leesscan voor onderwijs ontwikkelde Iedereen Leest een leesscan voor bibliotheken met een vijftigtal stellingen. Verschillende bibliotheekprofessionals zaten in een testgroep bij de ontwikkeling die afgerond werd in het najaar van 2024. De leesscan wil bibliotheekprofessionals op weg helpen naar een duurzaam leesbevorderingsbeleid.
Met de leesscan breng je als team de leesbevorderingswerking van jouw openbare bibliotheek in kaart. Het is een reflectie-instrument dat je helpt om te (her)starten met een leesbevorderingsbeleid. Op basis van een ingevulde leesscan kan je een leesbeleid opstarten en je leesbeleidsplan evalueren of bijsturen. Je krijgt zicht op de sterktes van jouw werking op vlak van leesbevordering, maar ontdekt ook waar jouw bibliotheek nog in kan groeien.
De leesscan voor bibliotheken maakt deel uit van het online leertraject 'Een duurzaam leesbevorderingsbeleid ontwikkelen' in de Iedereen Leest Academie. Dat leertraject richt zich tot bibliotheekprofessionals. Voor je een leesscan invult, raden we je aan om dit leertraject te doorlopen.