Zomerleestips van Iedereen Leest

Daar is de zomer! Liggen de boeken voor je reiskoffer al klaar of ben je nog op zoek naar wat extra inspiratie? Wij laten in elk geval acht weken lang de medewerkers van Iedereen Leest aan het woord met hun zomerleestips. De tips worden om de week aangevuld in dit artikel en op onze sociale media. Om te volgen!

© Simon Bequoye | Iedereen Leest

De tips van Sarah en Tania

Sarah: Grand Hotel Europa – Ilja Leonard Pfeijffer

Ik kreeg dit lijvige boek cadeau voor kerst. Het ligt dus al even te wachten op een extra portie leestijd. Grand Hotel Europa wordt ‘de grote roman’ van Pfeiffer genoemd. Hij kijkt kritisch naar massatoerisme en reconstrueert in dit kader een meeslepend liefdesverhaal. De personages zitten vast in het verleden waardoor er geen ruimte is voor de toekomst, symbolisch ook voor de Europese identiteit. Het boek maakt me nieuwsgierig en werd me ondertussen al door verschillende mensen warm aanbevolen. Ik lees vaak op mijn e-reader. Maar regelmatig is er de drang om het plezier van een papieren boek te herontdekken. Bij dit boek nodigt alleen al de prachtige cover uit om het te lezen.

© Simon Bequoye | Iedereen Leest

Tania: Een plek voor ons – Fatima Farheen Mirza

Kan het toepasselijker in een wereld waarin thema’s als ‘migratie’ en ‘identiteit’ elke dag in de kranten staan? Recensies loven de debuutroman van deze jonge schrijfster en hebben het over ‘een aangrijpend verhaal van een Indiaas-Amerikaanse familie, gevangen tussen twee culturen’. Nu nog de stilte van een onooglijk bergdorpje in de Franse Alpen en ik verdwijn in de wereld van Amar en zijn zussen.

De tips van Margot en Simon

Margot: Kleurenblind – Trevor Noah

Trevor Noah is in de eerste plaats geen schrijver, maar een comedian. Verhalen vertellen kan hij in elk geval als de beste en deze autobiografie leest als een trein! Noah vertelt over opgroeien in het post-apartheid van Zuid-Afrika, waar een relatie tussen een blanke man en een zwarte vrouw strafbaar was. Noah is het resultaat van zo’n ‘misdaad’ en is dus letterlijk born a crime (zo luidt de oorspronkelijke Engelstalige titel, red.). De omstandigheden waarin Noah opgroeit zijn dan misschien niet altijd even vrolijk, hij weet als geen ander de gebeurtenissen met veel humor te vertellen. Je lacht, je staat stil, je raakt ontroerd en je lacht weer. Zo’n boek dus.

Simon: Buzz Aldrin, waar ben je gebleven? – Johan Harstad

© Simon Bequoye | Iedereen Leest

Even weg van alle drukte, daar lijkt het op het eerste zicht over te gaan in Buzz Aldrin, waar ben je gebleven? van de Noorse schrijver Johan Harstad. De jonge Mattias, geboren tijdens de maanlanding van ’69, wil even alles ontvluchten en niet in het middelpunt van de belangstelling staan. Al snel vloeit de reis over in een psychologische vlucht. Klinkt wat bombastisch maar voelt zo niet aan, dankzij de heldere schrijfstijl van Harstad – die er net de juiste hoeveelheid humor als ingrediënt aan toevoegt – in deze zoektocht naar jezelf. Normaal gezien lees ik niet erg veel op reis, omdat er zoveel uitstapjes gepland staan, maar tijdens m’n laatste reis benutte ik elk vrij moment om in dit verhaal te duiken.

De tips van Tine en Lotte

Tine: Normale mensen - Sally Rooney / Baby ziet ... stippen en bollen

Met een dochter van drie maanden oud komt er van lezen tegenwoordig niet veel in huis. Met een beetje geluk lukt het binnenkort aan het zwembad in Zuid-Frankrijk wél om op zijn minst één boek te lezen. Normale mensen van Sally Rooney ligt klaar. Een veelgeprezen fris liefdesverhaal waarmee de jonge auteur – nauwelijks 28 is ze – zowel recensenten als publiek wist te overtuigen. Als ik de commentaren mag geloven, weet ze diepgang, humor en romantiek mooi te balanceren. Dat klinkt als my cup of tea. Voor Lena steken we Baby ziet… stippen en bollen in de koffer: geweldig om te zien hoe gefascineerd ze kijkt naar de zwart-witpatronen en gekleurde figuren. Nu al een favoriet hier in huis.

Lotte: Het boek van het leven - Floortje Zwigtman & Sassafras De Bruyn

© Simon Bequoye | Iedereen Leest

Ik verwacht deze zomer een kindje, dus dat wordt een apart soort reis, laten we zeggen. Er zijn vele boeken over zwangerschap en geboorte, maar dit pareltje vertelt het hele avontuur toch op een heerlijk eigenwijze manier. Floortje Zwigtman verzamelt de opmerkelijkste, grappigste en meest bizarre weetjes over zwangerschap en geboorte vanuit de hele wereld. Ieder hoofdstuk opent met een verhaal. Verder vertelt Zwigtman waarom zwangere vrouwen vroeger een prent van een knappe sprookjesprins boven hun bed hingen en kom je te weten waarom hoogzwangere vrouwen niet omvallen. Het boek van het leven is een even grappig als wonderlijk boek over de meest bijzondere gebeurtenis van het leven. Niet alleen tof voor zwangere of niet zwangere vrouwen, maar zeker ook grappig om voor te lezen aan kinderen! Ik hou bovendien erg van de illustraties van Sassafras De Bruyn. Die maken ook van dit boek een waar juweeltje!

De tips van Els en Eva

© Simon Bequoye | Iedereen Leest

Els: Zeemeermin - Camilla Läckberg

Het geeft altijd iets extra’s, een boek lezen in het decor van het verhaal. We huren deze zomer een huisje in Fjällbacka aan de westkust van Zweden, dus een boek van thrillerauteur Läckberg gaat zeker mee in de boekenkoffer (een e-reader heb ik niet). De schrijfster is daar geboren en veel van haar verhalen spelen zich af in het rustige dorpje aan de kust. Hoewel, rustig? Er worden wel verdacht veel moorden gepleegd.
 

Eva: Brown Girl Dreaming - Jacqueline Wilson

Deze mémoires in vrije versvorm van Jacqueline Wilson over haar Afrikaans-Amerikaanse jeugd in de Verenigde Staten stond al heel lang op mijn leeslijst. Het bleef daar staan, maar met wat meer aandrang, toen Jacqueline Wilson de ALMA 2018 kreeg. Nu gaat het mee in de koffer, meer nog, het moét mee in de koffer, want vlak na mijn vakantie begint de Children’s Literature Summer School aan de UAntwerpen en daarvoor is het verplichte literatuur.

Meer zomertips?

Op zoek naar meer tips of heb jij zelf zomertips om te delen met anderen? Sluit je dan aan bij 'Iedereen Leest - wat lees jij?'. Deze Facebook-community wordt gemodereerd door Iedereen Leest en mag zich intussen de grootste leesclub van Vlaanderen noemen. Kom je erbij? 


Deel dit artikel:

Contact
Communicatiemedewerker Boekstart