Ontdek de shortlist van de Boon

De shortlists van de Boon zijn bekend! Vijf boeken voor de categorie ‘fictie en non-fictie’ en vijf boeken voor ‘kinder- en jeugdliteratuur’ maken kans op de nieuwe literatuurprijs. Wie van hen de Boon wint, komen we te weten op 24 maart. Dan wordt de Vlaamse prijs voor de beste Nederlandstalige boeken voor het eerst uitgereikt in Oostende. Ontdek hier de genomineerden!

Een jaar lang hebben de vakjury’s van de Boon voor ‘kinder- en jeugdliteratuur’ en voor ‘fictie en non-fictie’ stapels boeken gelezen. Er waren in totaal maar liefst 677 inzendingen. Daaruit kozen zij voor elke categorie eerst 15 titels, die de longlist vormen. Daarop volgt natuurlijk ook een shortlist. Afgelopen vrijdag werden de 10 titels van de shortlist bekendgemaakt – 5 voor elke categorie. Zij maken kans om de Boon in de wacht te slepen. Hieronder stellen we ze voor.

Kinder- en jeugdliteratuur

Spannende boeken, liefdesverhalen, historische boeken. Boeken met veel teksten, boeken met mooie prenten, boeken met betoverende woorden. Er staat voor elk wat wils op de shortlist voor ‘Kinder- en jeugdliteratuur’:

  • De Tunnel - Anna Woltz (Querido)
  • Een zee van liefde - Pieter Gaudesaboos (Lannoo)
  • Films die nergens draaien - Yorick Goldewijk & Yvonne Lacet (Ploegsma)
  • Lennox en de gouden sikkel - Zindzi Zevenbergen, Brian Elstak & Hedy Tjin (De Harmonie)
  • Schaduw van Toet - Lida Dijkstra & Djenné Fila (Luitingh-Sijthoff)

Benieuwd naar deze titels? Neem dan eens een kijkje op Boekenzoeker. Daar vind je meer info over de inhoud van de boeken, en je kan er ook al enkele zinnen lezen.

Fictie en non-fictie

Ook voor de categorie ‘Fictie en non-fictie’ werden er vijf uiteenlopende titels geselecteerd. Boeken in verschillende stijlen en over allerlei onderwerpen vielen in de smaak: een avonturenroman, autobiografische roman, historische roman…

  • De gevangenisjaren - Erdal Balci (De Geus)
  • De poel - Pauline de Bok (Atlas Contact)
  • Jaguarman - Raoul de Jong (De Bezige Bij)
  • Mijn lieve gunsteling - Marieke Lucas Rijneveld (Atlas Contact)
  • Willem die Madoc maakte - Nico Dros (Van Oorschot)

Publieksprijs

Alle genomineerden op de shortlist krijgen alvast elk € 2.500, tenzij ze de Boon winnen, die € 50.000 per categorie bedraagt. Per categorie wordt bovendien een publieksprijs uitgereikt door VRT en De Standaard, goed voor nog eens € 5.000. Vanaf zaterdag 15 januari tot en met 20 maart kunnen alle lezers stemmen op de titels van de shortlist. Wie de publieksprijs wint, bepaal jij!Deel dit artikel:

Mis niets van Iedereen Leest