IBBY-Vlaanderen nomineert Carll Cneut, Ingrid Godon, Marit Törnqvist en Read with me (Iran) voor ALMA 2021

IBBY-Vlaanderen draagt elk jaar twee Vlaamse en twee buitenlandse kandidaten voor voor de Astrid Lindgren Memorial Award, de belangrijkste jeugdliteratuurprijs ter wereld. De genomineerden voor 2021 zijn bekend: het zijn de Vlaamse illustratoren Carll Cneut en Ingrid Godon, de Nederlandse auteur/illustratrice Marit Törnqvist en de Iraanse leesbevorderingsorganisatie Read with me.

Carll Cneut en Ingrid Godon | © Trends/Knack

Zowel auteurs, illustratoren, storytellers als leesbevorderingsorganisaties komen in aanmerking. Van de vier genomineerden wordt een uitgebreid dossier ingediend en ze belanden - samen met de kandidaten van de andere landen - op een (hele lange) longlist. In maart 2021 wordt de winnaar bekendgemaakt op de Kinderboekenbeurs van Bologna. Aan de prestigieuze ALMA is een geldprijs van bijna een half miljoen euro verbonden. In 2010 was Kitty Crowther de eerste Belgische laureaat, in 2019 volgde Bart Moeyaert.

Wie nomineert?

IBBY Vlaanderen, dat onder de vleugels van Iedereen Leest opereert, is één van de Vlaamse 'nominating bodies'. Ze selecteert kandidaten op basis van de input van de Vrienden van IBBY. Het IBBY-kabinet maakt de finale selectie. Dat kabinet bestaat uit onafhankelijke mensen uit zo veel mogelijk geledingen van het kinderboekenvak. Momenteel zijn dat Fatinha Ramos, Eva Tack, Greet Pauwelijn, Hilde Vandormael, Heleen Rijckaert, Jan De Kinder, Jef Aerts, Laila Koubaa, Patrizia Civetta, Sara Van Den Bossche, Winny Ang en Inge Umans. Ook Literatuur Vlaanderen wordt bij de keuze betrokken.

Vriend van IBBY worden?

Wil je op de hoogte blijven van de werking van IBBY-Vlaanderen en mee nadenken over mogelijke ALMA- en Hans Christian Andersen-kandidaten in de toekomst? Wordt dan nu Vriend van IBBY. Lidmaatschap is volledig gratis. Inschrijven doe je in één klik.


Deel dit artikel:

Contact
Vakbibliotheek | IBBY-Vlaanderen | Boekenzoeker